Årets låtar, EP:s, nykomlingar, genombrott, textförfattare, producenter och musikvideos.

Musikåret 2022 är till ända och i vanlig ordning ska det också summeras genom att utse de bästa bidragen i en rad kategorier. Utöver album, som vi röstar fram tillsammans med er läsare, har musikredaktör Malkolm Landréus här utsett årets bästa låtar, EP:s, nykomlingar, genombrott, textförfattare, producenter och musikvideos. Se listan nedan och delta i albumomröstningen här!

ÅRETS LÅTAR

23 ”LÄNGE LEVE VI”

Årets kyligaste gatubanger. ”Länge leve vi” är både triumferande och melankolisk på samma gång, med formuleringar och rader som känns på riktigt.

ASME ”POPPIS”

Asme blir bara bättre och bättre. ”Poppis” är lika mörk som den är catchig – och det är bara de allra skickligaste som kan göra såna typer av låtar.

JIREEL “MANO”

En perfekt modern hiphop-hit som spelats överallt hela året. Det är också ett perfekt exempel på hur välutvecklad låtskrivare Jireel är.

CLEO “TORNETRÄSKET”

Ingen rappare skriver så vackra texter och finkänsliga låtar om kärlek som Cleo. ”Torneträsket” blir förstås dubbelt så stark när man vet vem den handlar om.

HANNES FT WATERBABY “STOCKHOLMSVY”

En av årets mest solklara höjdpunkter i låtväg, där vidden blev betydligt större än väntat. En lågmält vaggande och vacker skapelse som rör sig på en behaglig frekvens.

ÅRETS EP:S

BERNHARD ”STRAY DOG”

När Bernhard släppte sin första singel ”Horrorshow” blev jag knockad. Debut-EP:n pulserar av industriella produktioner med snygga detaljer som fungerar som ett soundtrack till den MF Doom-inspirerade värld han byggt upp med bravur. En riktig pärla.

EINÁR ”EINÁR”

Det är alltid speciellt med postum musik, men Einárs självbetitlade EP – med framför allt öppningsspåret ”Lilla Nisse” – är inget annat än hjärtskärande. Här finns också några av Nisses bästa och mest välskrivna låtar, vilket förstärker känslan.

DEKI ALEM ”AMONG HEADS”

Brödraduon tidigare känd som Sammy & Johnny Bennett (och senare bara BENNETT) har med Deki Alem landat i något helt nytt och eget. Eklektisk musik med inslag av grunge, punk och hiphop som stundtals för tankarna till Saul Williams.

CHYDE & SHILOH DYNASTY ”DEVILS’S DANCE”

Svenska Chyde är en mästare på att ”turning the pain into passions”, som han uttrycker det på ”Promise”. Musiken är modern, men bär på lika mycket nostalgi som melankoli och fyller en helt egen plats med sin souliga lo-fi-estetik.

KIM FR. GÅRDEN ”FRITT FALL PÅ GRÖNA LINJEN”

Det kändes från första singeln ”Västerortshuffle” att Kim fr. Gården var något på spåren. Mycket riktigt kännetecknas debut-EP:n av fokuserad hunger, skarpa referenser och berättande som fängslar.

ÅRETS NYKOMLINGAR

GEORGIOS BARBANOS

Mitt hjärta skuttade till lite extra när jag hörde Georgios Barbanos för första gången. Det är inte ofta man hör en perfekt debutsingel, men ”Sympati” är just det. Här tar han tydlig ställning genom att ifrågasätta även banala saker som varför man ska ha ett Gucci-bälte ”när hoodien går över midjan”.

NABZY

17-åriga Nabzy debuterade i slutet av 2021 men under 2022 har han etablerat sig som en stark nykomling i gamet med sin emo-trap. Kombinationen av melodiös sångrap paras oftast ihop med hårda beats på ett sätt som påminner om Morray.

BERNHARD

Efter att ha hoppat av juristlinjen för att göra psykedelisk indierock kom Bernhard hem med en hiphop-skiva – och det ska vi vara glada för. Debut-EP:n ”Stray Dog” är som en kortfilm med originell musik och unikt berättande.

BARDEE

När Newkid gått och blivit folkkär behövs det en ny popsångare med hiphopinfluenser och Bardee är kanske bäst lämpad att claima platsen. Med versionerna av ”Mörkt hår” har han redan gått viral under årets lopp och dessutom följt upp med starka singlar.

KIM FR. GÅRDEN

Med debut-EP:n ”Fritt fall från gröna linjen” visar Kim fr. Gården att han är en vass rappare med mycket att berätta. Allt som oftast handlar det om vardagliga observationer som framförs med både skärpa och finess.

ÅRETS GENOMBROTT

C.GAMBINO

Gambino hade imponerande streams redan från starten 2020, men det är i år han verkligen nått en större publik. Under 2022 har han spelat in för ”Spotify Studio 100”, haft landets tionde mest sedda musikklipp i P3 Din Gatas ”Båset” och släppt debutalbumet ”Sin City”.

CHYDE

Den engelskspråkiga rapparen från Kallhäll har rappat länge, men inte som i år. Det är ovanligt att kvalitet och kvantitet går hand i hand, men det gäller verkligen i fallet Chyde. Numera har han en blomstrande karriär internationellt och får förmodligen anses vara en pionjär inom sad rap-facket i Sverige.

BELL

TikTok-sensationen BELL har fått lite för stort genomslag för att utses till en nykomling, även om det är precis vad hon är. På ett år har hon gjort en karriär, föranledd av virala debutsingeln ”Missförstått”, med sin Billie Eilish- och Lil Nas X-fusionerade musik som är både catchig och fräsch.

STEPH K

Under 2022 har bangern ”Hala Hala” spelats flitigt på radio och i livesammanhang har vi bland annat fått se Steph K på Way Out West. R&b-löftet debuterade också med sitt första projekt, där sångerskan befäster det faktum att hon har en tanke med sin musik och sitt artisteri.

DYLANO

Den unga producenten från Alingsås kunde höras på två låtar med Ant Wan 2021, men i år har det exploderat. Dylano har kanske framförallt legat bakom Jireels superhit ”MANO” och Ant Wans ”Loyal”, men även samtliga höjdpunkter från ”MOTY”.

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

CLEO

Rapveteranen Cleo har skrivit sina bästa texter på senare år och egentligen allt det mynnar ut i det högst personliga albumet ”Missaoui”. Musiken är stundtals andaktsfull och med sin förtroendeingivande röst har Cleo förmågan att verkligen drabba lyssnaren. Det bevisar hon med all önskvärd tydlighet på ”Missaoui”.

NOMAD & SIMON EMANUEL

Nomad och Simon Emanuel har tillsammans hittat en lucka i svensk rap som känns helt rätt. Precis som på föregångaren skiner duon med både skarpa bars och klädsam ironi på ”Den Stora Duken Vol. II”, där de håller precis lika hög nivå båda två.

JAS THE CAT

Jas The Cat har har en tydligt karaktäristisk rapstil och på EP:n ”Skeppohoj Cowboys” får vi årets roligaste bars över Kids on DMT:s aviga produktioner. ”Det blev inga flygande bilar i framtiden / bara en massa människor med blöjor i ansiktet”, till exempel. Lägg därtill den avslutande versen på ”Tridente”.

AKI

Att AKI har en särställning inom svensk rap står klart sedan länge, men under 2021 och 2022 har den positionen cementerats allt mer. Texterna är veteranens signum och med dom fortsätter han än idag att imponera – både med lyhördhet och kreativitet.

PROP DYLAN

Det finns nog inga tvivel kring att Prop Dylan är Sveriges bästa aktiva rappare på engelska och om inte annat gör han återigen ett starkt case för sig själv på ”Bushido Code”. Autentisk rap som aldrig känns ihålig.

ÅRETS PRODUCENTER

SHENZI BEATS

Ett alltmer självklart namn bakom svensk hiphops sound som tidigare levererat tung drill åt 23, men i år även med poppig touch åt Dani M. Ofta på stort och lyxigt manér.

NEZS BEATS

Nezs har en hand med i flera av årets bästa släpp och det är ingen slump att han valdes ut av Sebastian Stakset för ett helt albumprojekt. En av landets bästa producenter.

FREDRIK OKAZAKI

Utöver att tonsätta ett av årets mest spännande projekt, MOR, har Fredrik Okazaki även producerat majoriteten av Yung Leans mångsidiga mixtape ”Stardust” med imponerande bredd och kvalitet.

SCIENTIFIC

Är man med i albumomröstningen två gånger om ska man självklart figurera här. Inte bara en av landets hårdast jobbande producenter utan också den som gör klassisk hiphop bäst, utan att låta föråldrad.

ACADEMICS

Det finns ingen som skapar så levande och fantasifull men samtidigt jordnära musik som Alexander ”Academics” Juneblad gör. På ”Missaoui” får vi Disney-musik lagrad på ekfat och trummor gjorda av träslag från djupet av de norrländska skogarna.

ÅRETS MUSIKVIDEOS

KENTA KOFOT, ODZ & GENERAL KNAS ”TOLV TOLV”

Regi: Dennis Marko

Serietidningsinslagen, den komiska grafiken och klippningen är i absolut världsklass i årets roligaste och rökigaste musikvideo. S/o till Kenta!

THRIFE ”THIS IS SWEDEN”

Regi: Joakim Bernardo

I den mörka änden av spektrat finns Thrifes samhällskommenterande video till ”This Is Sweden”. En filmisk musikvideo som garanterat väcker känslor.

EINÁR ”KOLLA MIG I ÖGONEN”

Regi: Kristian A. Söderström

Musikvideon från det postuma EP-släppet är inte oväntat otroligt gripande, inte minst då rapparens flickvän Alexandra Torgrip medverkar.

SARETTII ”MATADOR”

Regi: Leo Aadland

Årets mest sedda musikvideo på YouTube och det med god anledning. Genomtänkt regi, snygg klippning och en pansarvagn(!) kommer man väldigt långt på.

MÄCHY & SCIENTIFIC FT MARTIN ZAMORA & JAS THE CAT ”RING TINTIN”

Regi: Karl Nord

Det ”Sunset Beach”-osande introt hade räckt långt, men den påkostade ”Ring Tintin”-videon är snygg hela vägen igenom.

Foto: Pressbild / Nils Einár Grönberg Foundation