Läs intervju med vännerna DJ Create, DJ Connect och Max I Million, från senaste numret av Kingsize Magazine.

Helsingborgfostrade Per ”DJ Devastate” Ronge lämnade jordelivet i våras endast 35 år gammal. Efter sig lämnade han en diskografi av skapelser med MC:s, producenter, musiker och DJ:s. Under hösten har släkt och vänner arbetat på att färdigställa samlingsskivan ”In Recollection”, för att hedra DJ Devastates skapande. Kingsize har pratat med producentkollegorna DJ Create, DJ Connect och Max I Million om Per Ronges livsgärning och skivan som släpps 23:e november. Fredag den 30:e november hålls även en fest i Malmö till DJ Devastates minne (Facebook-event)

Ni var i DJ Devastates närmaste krets av musikvänner. Hur träffades ni och hur utvecklades vänskapen?

DJ Create: Jag hade redan varit aktiv ett tag som dj och producent. Min dåvarande flickvän gick i samma klass med Per, hon berättade om mig och på den vägen lärde vi känna varandra och började göra musik ihop.

DJ Connect: Vi träffades i slutet av högstadiet genom gemensamma kompisar då vi gick på olika skolor. Han hade hört att jag börjat köpa hiphop vinyl i Köpenhamn och var intresserad av det också så vår vänskap började genom musiken.

Max I Million: Vi hade gemensamma vänner. 2011 ringde jag för att få lite tips om DJ-gear. Telefonsamtalet kom att handla väldigt lite om det, utan vi började prata om de projekt vi jobbade på och insåg snabbt att vi hade gemensamma visioner om vad vi ville åstadkomma inom musikvärlden. Från och med det samtalet så samarbetade vi på nästan samtliga projekt vi gjorde.

Vad är ditt bestående minne av Per som producent och DJ? Som människa och vän?

Max I Million: Perfektionist är nyckelordet. Han var en sann producent och byggde koncept direkt från ritbordet, hade tydliga idéer om vilka som skulle medverka, hur slutresultatet skulle låta och i vilka sammanhang låtarna skulle släppas. Som DJ var han extremt skicklig, inte minst när det kom till att bygga scratch hooks. Inte bara att det lät så fett, utan han hade en minnesbank av raptexter i huvudet, och kunde därför blixtsnabbt plocka fram skivor från sin samling och cutta fraser som passade låtarnas topics perfekt. Första gången vi jobbade tillsammans i studion blev jag extremt imponerad av hans workflow och träffsäkerhet.

DJ Create: Det fanns inga tråkiga stunder med Per, han var en otrolig fin och rolig vän. Hans passion för musik och sätt att konceptuellt arbeta med sitt skapande var fantastiskt.

DJ Connect: Han var en person som sa direkt vad han tyckte utan omvägar. Han lyfte alltid upp mig som vän och producent, vi fungerade på samma våglängd så det var alltid enkelt att hitta en bra stämning tillsammans med honom.

Max I Million: Per var en god, lojal vän och en riktig människokännare. Han var typen som kunde knyta genuina vänskapliga band med folk inom loppet av några timmar och gjorde bestående intryck på folk som bara träffat honom vid ett enda tillfälle. Han hade knivvass humor och drog sig aldrig för att säga sanningen, på gott och ont. Han kunde även tala för sin sak på ett självsäkert och säljande sätt, men drog sig inte för att visa sina svaga sidor heller. Dev var äkta, fett äkta.

Devastate-1-kingsize-nr-4-2018-S

Vilka planer hade Per vid tiden för sin bortgång?

Max I Million: Han hade precis fått några arbetsmässiga hinder ur vägen och skulle nu satsa fullhjärtat på Counterweight Records. Han hade hundratals idéer som äntligen skulle genomföras. Skivor, musikvideos och live-akten vi hade tillsammans, som vi tyvärr bara hann göra tre uppträdanden med.

Berätta om projektet “In Recollection” som släpps i dagarna.

Max I Million: Kort efter Pers bortgång gick en grupp av de närmsta vännerna samman, med hans morbror Stig Arctaedius i spetsen, för att göra något konstruktivt tillsammans i tumultet av all smärta. I syfte att hedra Per sammanställde Counterweight och Coalmine Records denna 12”-vinyl med ett urval av hans bästa verk. Dev, J57 och jag står för produktionen. När det kommer till rappare har vi en stjärnspäckad line-up; Chuck D, CL Smooth, Skyzoo, Bishop Lamont, El Da Sensei, ADL, Chapee med flera. 50% av intäkterna från skivan går till den stiftelse Stig grundat: The DJ Devastate Foundation. Den kommer en gång om året dela ut ett pris och främja unga talanger som utmärkt sig inom urban musik och konst.

Kan det bli framtida postuma projekt med mer osläppt material?

Max I Million: Ja. Som den perfektionist Per var, hade han mycket material undanstoppat i väntan på rätt tillfälle. Vi ska göra vårt yttersta att göra hans visioner rättvisa.

DJ Connect: – Förutom samlingsskivan ska jag och Raffe (DJ Create) gå igenom ej färdiga projekt på Pers dator och se vad vi kan göra för att hedra vår vän. Mer musik från DJ Devastate kommer att dyka upp med tiden.

Slutligen, utöver att kurera Pers postuma musiksläpp, vilka projekt arbetar du själv på?

Max I Million: Jag håller på att slutföra mitt debutalbum som soloartist, ”We Own The Night”. Även ”The Maxtape Vol. 2” är i slutskedet, som innehåller ett urval av låtar jag producerat sista åren, sammanflätade i en DJ-mix av Create & Devastate. Men det finns ännu fler på gång.

DJ Connect: Jag släpper inom kort “Rebuild”, en skiva där jag på grund av Pers bortgång byggt upp mig själv på nytt som musikproducent. Hela projektet är dedikerat till Per.

DJ Create: Jag jobbar just nu med ett mixtape som Max och Per började på. Efter det kommer jag arbeta med en instrumental EP.

/ Tobias Carlsson

Foto: Olle Enqvist / Fredrik Segerfalk

DJ DEVASTATE – In Recollection: A Dual Label Anthology 2012-2018
Vinyl via Fat Beats

DJ-devastate-LS