Örebrofostrade Paul Adamah, numera bosatt i Stockholm, lanserade under 2022 soloprojektet Boko Yout. Musiken benämner han själv som “afro grunge” och han har fått uppmärksamhet för sina liveshower som är intensiva, fyllda av improvisation och präglas starkt av konstnärliga utspel. Det har hittills blivit tre singlar som släpps genom Broder Johns skivbolag Hoopdiggas Recordings. Denna fredag EP-debuterar han med projektet “AS SEEN ON TV” – totalt åtta spår, skrivna och producerade av Paul själv. Projektet tar bland annat upp stereotyper kring manlighet, sexualitet och identitet och beskrivs vidare i ett pressutskick:

“…från åtta olika håll, kika in i Boko Youts skruvade konstnärsvärld där reflektioner om identitet korsbefruktas med fiktiv TV-underhållning och organiserat kaos. Det kan låta obegripligt, men för Boko Yout är detta en naturlig del i ett personligt utforskande som länge begränsats av snäva normer och smal representation.”

Paul Adamah säger vidare:

– Tidigare i mitt liv har skam, religiösa värderingar och internaliserad homofobi hindrat mig från att skapa på ett uppriktigt sätt. Jag behöver utforska alla mina sidor för att ta kontroll över mitt eget narrativ och skapa den representation jag önskar att jag hade när jag växte upp.”

I sommar är han bland annat bokad till Storsjöyran den 28 juli, Trädgården 14 juni och Powerpose FM Festival 1 september 2023.

Foto: Nemo Hinders