Läs nypublicerad intervju med gruppen här!

I våras, närmare bestämt den 28 mars, markerade exakt 20 år sedan Malmögruppen Advance Patrol släppte sitt ikoniska debutalbum “Utskrivna”. Ett album som gav liv åt scenen i Skåne och som placerade gruppen högt upp i tidiga 00-talets rapskikt tillsammans med akter som bland andra Timbuktu, MBMA, Looptroop, Ison & Fille, Fjärde Världen och Fattaru.

Men i samband med skivan stötte gruppen också på problem. Gruppmedlemmen Chafic Mourtada begick självmord och piratkopieringen satte fart. Interna konflikter ledde till att Rodde, också känd som Rock-A-Spot, lämnade gruppen i samband med albumets release.

Trots detta har “Utskrivna” levt kvar som en viktig milstolpe inte bara för skånsk rap utan för svensk hiphop. När albumet nu släpps i en exklusiv jubileumsutgåva för att fira de 20 åren så är det med två nya bonuslåtar, bägge producerade av Masse, som vi aldrig hört tidigare. Men AP har också slängt in fem extraspår, bland annat klassikerna “Välkommen till Malme” (från Blådårar-soundtracket) och “Vem vill hem?” (från “Ordkrig”-samlingen). 

I en nypublicerad intervju om jubileumet och skapandet av skivan säger Rodde till Kingsize:

– Att folk 20 år senare fortfarande har intresse och uppskattar det känns nice. Speciellt när det är 50 år av hiphop. Det känns nice att ha sin del av dom här 50 åren att fira. För min del känns det i hjärtat. Det bekräftar mycket skit man gick igenom när man var yngre och kanske inte visste vad det skulle leda till och bli. Ur många aspekter var det värt det. Vi är bara glada att få den här möjligheten att representera vår musik igen, 20 år senare, med lite nya låtar.

De nya låtarna “Tiden står still” och “Döma och peka” är båda producerade av Masse och tangerar två olika känslor. På den senare behandlar Rodde svek och cynism, Juan kritiserar rättssystemet och Juans dräpande vers om dagens hiphopkultur talar för sig själv.

– Den här låten reflekterar väl lite ”growing pains”, det vardagliga. AP har alltid gjort musik om saker som är naturliga att prata om för oss men vi har haft turen att folk kan relatera till det. Vi rappar om saker vi lever istället för fantasier, vilket kanske är det som spelas mest annars, menar Rodde. 

Juan fyller i:

– Det är som Rodde säger, det är en blandning av känslor som man försöker få ner på papper. Jag highlightar grejer som påverkar mig. ”Döma och peka” handlar väl lika mycket om telefonen, att man dömer och pekar på skärmen. Vad gäller kulturen så är den självkritisk i sig och idag har vi hiphopexperter som jobbar på SVT och andra medier som har stor kärlek för hiphop, men dom är inte hiphoputövare. Där någonstans känner jag att min text växer fram. Att man äter på en kultur men man vill inte ta del av uppförsbackarna. Man gillar att rappa men man uttalar sig knappt när politiker skyller sociala problem på kulturen. Där någonstans växer den känslan som många kan relatera till tror jag.

Läs hela intervjun med Advance Patrol här och lyssna på den nya – och gamla – musiken nedan!

Ikväll hålls dessutom en stor releasefest på Impala i Malmö.