1.Cuz släpper ny singel producerad av David Jassy


Läs intervju om samarbetet här!

 

 

I november kom debutalbumet ”1 År” och hamnade etta på den svenska albumlistan. Nu är 1. Cuz tillbaka med ny musik och släpper idag singeln ”Postnord”, som producerats i det amerikanska San Quentin-fängelset. “Nu har jag inte bara folk som lyssnar på mig, dom hör mig. Låt oss ge dom nått att höra”, säger 1. Cuz till Kingsize Magazine.

 

Idag släpper 1. Cuz singeln “Postnord”, en titel som sedan drygt en vecka tillbaka väckt ett medialt intresse. För varför skulle en artist döpa sin låt efter posten?

 

– Postnord levererar tjänster. Det jag gör är exakt som Postnord. Jag har ett varumärke och mina tjänster går till Danmark och Norge, säger 1. Cuz.

 

Nyheterna som cirkulerat, i kombination med 1. Cuz klipska svar kan ha lett till förväntningarna av en humoristisk låt. Men riktigt så är inte fallet.

 

– Den handlar om hur situationer framställs i media och hur det ser ut på riktigt. Jag säger hur det fungerar. Jag har sett det folk inte kan se. Vi som kommer från segregerade områden kan se det dom inte ser.

 

Låten är dessutom producerad i San Quentin-fängelset, av svensken David Jassy. Jassy är även känd som artist, låtskrivare samt ena halvan av Navigators. År 2010 dömdes han för mord och avtjänar nu ett livstidsstraff. Men trots omständigheterna fortsätter Jassy att arbeta med musiken inifrån det amerikanska fängelset.

 

1.Cuz berättar att han är barndomsvän till Jassys son. Han säger att samarbetet var en självklarhet för honom när han fick beat-paketet skickat till sig.

 

– Att han kan göra ett sånt här beat, med sån kvalité därifrån! Den här låten, det är riktig riktig musik. Det finns karaktär och personlighet i låten. Om du gillar mig som artist, då kommer du tycka om den. Om du har svårt för mig, tror jag ändå att du kommer tycka om den här låten, säger 1. Cuz och berättar att Postnord kom till av en slump.

 

– Det känns som menat. Det känns rätt bara. Det är timing. Omslagsbilden, allt. Det är från mitt hjärta, säger 1. Cuz och berättar att han har valt att vara personlig i låten.

 

– Jag har suttit i fängelse. Jag har varit i helvetet på jorden och min mamma har kommit och besökt mig, förstår du? Jag har tvingat henne dit. En son ska inte behöva göra det, jag säger i låten att ”Vilken son jag är, tagit mamma till helvetet”.

 

Det här är första gången du pratar om din mamma på det sättet i musiken, hur kommer det sig att du har valt att öppna upp nu?

 

– Det handlar om att jag har fått större plattform nu. Jag var varit i blåsväder, mycket händer runtomkring och jag får inte glömma bort mig själv. You can’t get lost in the sauce. Nu jag har inte bara folk som lyssnar på mig, dom hör mig. Låt oss ge dom nått att höra.

 

Samarbetet med 1. Cuz är inte det första som kommer från San Quentin-fängelset. 2017 släppte Jassy låten ”Freedom” som handlar om hans erfarenheter av det amerikanska rättsystemet och året därpå kom även låten ”Brevet” tillsammans med Petter. Vi på Kingsize Magazine har tidigare även rapporterat om att Jassy varit med och utformat projektet “Y.O.P Mixtape Project”, ett mixtape-projekt där Jassy coachar och producerar åt andra unga fångar med musikalisk talang som sitter fängslade i San Quentin.

 

Lyssna på “Postnord” nedan och se musikvideon till “Räkna mina dagar” som släpptes nyligen.

 

 

 

 

 

 

Intervju: Mariana Benyamin Sir
Omslag: GeeKay

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL