Klart för utställningen ”Fresh Fly and Fabulous: Fifty Years of Hip Hop Style”.

I början av nästa år kan alla hiphop-heads dyka ner i genrens påverkan på modeindustrin i den nya utställningen ”Fresh Fly and Fabulous: Fifty Years of Hip Hop Style” på Museum at FIT i New York. Utställningen hyllar genrens 50 år i modeindustrin och blir också den första utställning någonsin som museet dedikerar till en musikgenre. 

”Fresh Fly and Fabulous: Fifty Years of Hip Hop Style” markerar 50-årsjubileumet av hiphop. På de 50 åren som gått sedan genren skapades 1973 i Bronx, New York, har en hel livsstil med musik, dans och konst växt fram. FIT-museets professor Elena Romero och Elizabeth Way, journalist som länge dokumenterat modeutvecklingen inom genren, har tillsammans utformat utställningen. I en intervju i samband med föreställningens presentation säger de att målet med showen är att bredda genrens narrativ. 2012 släppte Elizabeth Way boken ”Free Stylin´: How Hip-Hop Changed Fashion Industry” och det var den som ledde till att idén om en utställning föddes 2018. Enligt henne är mode det sjätte elementet i hip hop: 

“Fashion is this unofficial sixth element of hip-hop. It is a form of expression and style that goes along with the music.”

Utställningen kommer vara uppdelad i fyra delar: The Designer Dreams, High Fashion Does Hip-Hop, Collaborations och Hip-Hop in High Fashion. Det blir även fokus på nischade designers och etablerade märken. Till exempel Dapper Dan, som bland annat tog high fashion till Harlem och var en av de första som bemästrade konsten att screentrycka på läder, och etablerade märken som Gucci och Louis Vuitton. 

Elena Romero och Elizabeth Way hoppas att jubileumsutställningen kommer att väcka diskussioner kring hip hop-modets framväxt och utforska hur rappare som Diddy, Jay-Z och Damon Dash gick från att vara artister till moguler under 90-talet och hur de skapade intresse för hip hop-kulturen. 

Besök utställningen mellan den 8 februari – 23 april 2023, på Museum at FIT i New York.