6284dbc5b422e7360a0da4a2
A$AP Rocky som stilikon


 

 

Nyligen stod det klart att A$AP Rocky blivit delägare i den svenska betaljätten Klarna, varpå han även har agerat VD för en dag. I samband med nyheten lanserades också en stor modekampanj under parollen “Drop your lockdown look. Get smoooth again”, med fokus på att återigen klä sig med stil i takt med att pandemin och restriktioner lättas av.

 

Och vem är egentligen mer lämpad för att axla rollen som modeprofet för ett av Europas högst värderade bolag inom finansteknologi? Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, uttryckte sig bra i samband med nyheten om A$AP Rockys investering i företaget.

 

– ASAP Rocky går inte att sätta i ett fack; en musiker, skådespelare, filantrop, en opinionsbildare när det kommer till stil, en person som fundamentalt och från så många utgångspunkter förstår vad publiken vill ha. Han utmanar ‘status quo’ varje dag.

 

 

 

 

Harlem-födde Rakim Mayers, som A$AP Rocky egentligen heter, har varit en framstående rappare i över ett årtionde. Men hans polerade yttre och uppenbara intresse för kläder har också gjort honom till en stilikon. Och precis som han i början av karriären lyckades blanda ett Houston-sound med rapestetik från Soundcloud och en New York-attityd – har han också lyckats sammanföra gatumode med designerhusens lyxigare attribut. Trots föregångare som Kid Cudi och Kanye West, är nu A$AP Rocky till stor del ansvarig för intresset kring europeiska streetwear-märken, kulturscenen i London och att som man vårda sitt yttre.

 

– Det är ingen hemlighet att jag har en stor förkärlek till London, säger rapparen i en nypublicerad intervju med Esquire. Arkitekturen, estetiken, designers. Om jag kunde gå tillbaka i tiden skulle jag vilja se hur saker utvecklade sig och blev ett – att förstå hur Grace Wales Bonner eller Craig Green såg kulturkrockar och omvandlade det till deras egen stil eller gå ännu längre bakåt och se en punk-konsert med Vivienne Westwood.

 

A$AP, som fått sitt födelsenamn efter den ikoniska rapparen Rakim, har alltid varit noga med att visa respekt för de som kommit före – både inom musik och mode. Med musikaliska influenser som Wu-Tang Clan och Bone Thugs-N-Harmony har han ofta talat om sin förkärlek för att blanda olika stilar och härkomster. En förkärlek som även inkluderar skandinaviska stilar och designers.

 

– Du lär dig förstå mode genom människor. Alla vet hur jag känner för Raf, det är inget nytt. Jag tror att han på många sätt blev vägen in för mig för att förstå de olika modeperspektiven i Europa. Från Raf lär du dig om minimalism, hur det är nedtystat men med en distinkt och stark energi. Raf skapar den kopplingen med varje projekt och varje modehus. Franca (Sozzani) hade ett liknande sätt att vara konfrontationssökande med bilder och färger, du kunde känna hennes italienska energi i allt hon gjorde. Jag gillar att kunna spåra det arvet och det finns i allt jag samlar på mig – från kläder till smycken, konst och musik. Allt.

 

 

Och A$AP Rocky har haft många år på sig att kultivera sitt intresse för mode. Som 16-åring började han älska märken som Prada, Dolce & Gabbana och Gucci och redan i samband med debutalbumet “Long.Live.A$AP” (2013) prydde han omslaget för italienska Vogue. På albumet återfanns bland annat låten “Fashion Killa” och hans plats som rappare och modeikon har sedan dess varit cementerad.

 

– Det finns en glädje och frihet i att klä upp sig. Du kan återupptäcka ett plagg som du älskar och det kan medföra ett helt nytt sätt för dig att välja kläder. Din personliga stil kan framkalla minnen eller nostalgi och vid andra tillfällen blickar du framåt – att bli ditt nästa jag, plagg för plagg, säger han i intervjun.

 

På frågan kring vad A$AP själv har återupptäckt i garderoben under pandemin svarar han:

 

– Allting är cykler – vad vi ville ha som unga är vad unga vill ha nu. De där klassiska stilarna är oövervinnerliga, de håller alltid längre än trender som försöker för mycket eller utvecklas för snabbt. Den klassiska Americana-stilen har jag grävt fram igen, med oversize-tröjor, coveralls, tryck med loggor – det går inte att förneka den koppling vi alla har till de där logo-placeringarna eller estetiken överlag.

 

Så vad tar en modeikon som A$AP Rocky alltid med sig när han inte är hemma? Svaret lyder:

 

– En bra blandad spellista, klassisk musik eller vad jag jobbar på för tillfället, bra ansiktsservetter, något rejälare plagg eller ytterkläder. Jag har alltid en jacka med mig om jag måste klä på mig, min Macbook för att titta på gamla tecknade serier eller göra research på kvällen, solglasögon (flera), kabinväska, höga sneakers och Fentys fuktkräm.

 

Vill du själv shoppa A$AP Rockys favoritplagg? Skaffa Klarnas app och ta en titt på hans kollektion här.

 

 

 

Foto: Klarna

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL