I början av året rapporterade Kingsize om framgångarna för YG Marley – som är son till Lauryn Hill och barnbarn till Bob Marley. Hans första låt “Praise Jah in the Moonlight” som släpptes i december och samplar hans farfars låt “Crisis” från 1978 och skrevs tillsammans med hans mamma, som också gav utrymme till YG att framföra låten under sin stora jubileumsturné för “The Miseducation of Lauryn Hill” under fjolåret. Något som också ökade efterfrågan kring låten, varpå den släpptes på digitala streamingtjänster i slutet av förra året och i februari nådde den Billboard Hot 100.

Sedan dess har framgångarna fortsatt på plattformar som TikTok och nu står det klart att vi får se stjärnskottet på svensk mark i sommar. Detta då Rosendal Garden Party presenterat sin fullständiga lineup.

Utöver YG Marley adderas idag brittiska Nia Archives som skapat en helt egen ”future-classic”-stil och tagit jungle-scenen rakt in i samtiden, det omtalade ravepopfenomenet Yaeger, samt det sydafrikanska bandet BCUC (vars musik förenar elva av de officiella språken i Sydafrika). 

Sedan tidigare uppträder bland andra Massive Attack, Grace Jones och M.I.A..

– Rosendal är till för att ge vår huvudstad något annat än vad du ser på var och varenda festival ute i landet. Ett alternativ till det likriktade. Vi är till för att den musikintresserade både ska få en nostalgitripp och upptäcka några av framtidens mest spännande artister, säger Johanna Beckman, innehållsansvarig för Rosendal Garden Party, i ett pressmeddelande.

– Därför har vi bjudit in YG Marley, Raye, Nia Archives, Saint Levant, Turnstile, BCUC och Yaeger. De är framtiden! Det är också viktigt för oss med representation och bredd i genrer, något vi känner att vi lyckats med, fortsätter Beckman.

Det har dock inte bokats några renodlade hiphopakter till festivalen i år.

Se dagsschemat nedan och besök rosendal.com för mer information och biljettköp.

Fredag 14 juni: M.I.A., Refused, Turnstile, YG Marley

Lördag 15 juni: Massive Attack, RAYE, Saint Levant, Nia Archives, Yaeger

Söndag 16 juni: The Cardigans, Grace Jones, The Heavy, BCUC