Hiphop har på senare år intagit allt fler rum i kultursfären, bland annat med olika föreställningar på Dramaten och andra institutioner. Nu står det klart att Uppsala-gruppen Labyrint sätter upp musikteaterföreställningen “Bra där! – En hiphop-historia”, vilket blir den första svenska föreställningen i sitt slag med hiphop i centrum. Aki (Aleksi Swallow), Dajanko (Dejan Milacic) och Sai (Simon Wimmer) från Labyrint står bakom projektet och har skapat musiken till föreställningen tillsammans med musikproducenten Masse Salazar. Petra Brylander, teaterchef Uppsala stadsteater, säger i ett pressmeddelande:

– Hjärtat i en stad är inte byggnaderna det är människorna och deras liv, deras musik. Detta är en berättelse om Uppsala som vi aldrig tidigare har sett på en scen, en musikteaterföreställning skapad av några av Sveriges största namn. En stor upplevelse att se fram emot våren -22.

För regin av föreställningen står Affe Ashkar, som tidigare stått bakom “Pitbull” från 2020 och “Snubben lättar på sitt hjärta” från 2019. Han säger vidare:

– Jag har alltid velat jobba med historier som förtjänar att berättas men som inte fått ta så stor plats på scenerna. Jag är jätteglad att få ta in hip hopen på teatern, där det egentligen är självklart att den borde fått ta plats tidigare. Att få dela scen med klassiker och andra stora produktioner är stort och mäktigt. Det här blir en hyllning till hip hopen som den verkligen förtjänar och som jag tror många längtat efter.

Några av medlemmarna i Labyrint kommer att medverka på scenen och övriga medverkande släpps inom kort, framgår i ett pressmeddelande.

Urpremiär för “Bra där! – En hiphop-historia” är den 2 april 2022 på Uppsala stadsteaters stora scen. Biljetter släpps 25 november 2021 via uppsalateater.se


“Bra där! – En hiphop-historia”

Av: Aki (Aleksi Swallow), Dajanko (Dejan Milacic) och Sai (Simon Wimmer)
Regi: Affe Ashkar
Musik: Sai (Simon Wimmer) och Masse Salazar
Låttexter: Aki (Aleksi Swallow)
Låttext titelspår: Yoel Escanilla
Scenografi och kostym: Jasminda Blanco
Ljus: Mats Öhlin
Mask: Agnes Krasse
Dramaturg: Marie Persson Hedenius

Foto: Maria Lilja