För att hylla en av världens mest inflytelserika kulturella rörelser någonsin, anordnades HIPHOP50-utställningen ”Hip-Hop: Conscious, Unconscious” tidigare under året. En vandrande utställning i regi av Mass Appeal som hyllats för sin förmåga att skapa en uppslukande upplevelse och en känsla av gemenskap för alla påverkade av kulturens dragningskraft. Publiksuccén fick i oktober premiär på Fotografiska i Stockholm där även den svenska hiphopscenen inkorporerades i sammanhanget. 

Som en förlängning av detta lanserar nu Kingsize Magazine och Fotografiska evenemangsserien ”Kingsize Nights”. Över fem kvällar bjuds gäster in till ett utforskande av fem monumentala epoker inom hiphop genom musik, samtal och olika fokusämnen. De fem eventen kommer att anordnas den 17 november, 1 december, 15 december, 12 januari samt 26 januari och fokusera på fem olika delar av hiphopkulturen där ”Early Years”, ”East Coast”, ”West Coast”, ”South” och ”Current Generation” kommer att utgöra kvällarnas tema. 

På plats kommer konst av den ghanansk-svenska konstnären Henric Aryee att visas upp, medan vi bjuds på dj-set av Harrison First och många fler som spelar musik utifrån kvällens tema. Utvalda artister kommer också att uppträda under kvällarna där vi bland annat får se duon Mäk n Scientific samt Ivory som är aktuell med musiksläpp i början av 2024. Under kvällarna kommer även samtal med Gatuslang och andra intressanta personer från scenen att hållas.  

– Kingsize Nights är vår hyllning till hiphop, en kultur som har formats av drömmar, uttryck och gemenskap. Genom musik, konst och samtal vill vi skapa en plattform som förenar och inspirerar, och som visar att hiphop är mer än bara musik – det är en livsstil och en rörelse som format generationer, säger Jordache Naran, konceptansvarig på Kingsize Magazine.


Partners för ”Kingsize Nights” och den fortsatta hyllningen av hiphop är Fotografiska, Levi’s®, Amuse, Caliroots och Marshall. 

KINGSIZE NIGHTS x FOTOGRAFISKA STOCKHOLM

Välkommen till premiärkvällen av Kingsize Nights fredagen den 17 november 2023 på Fotografiska! Den första av fem hyllningskvällar till hiphopens historia och som en förlängning av utställningen Hip-Hop: Conscious, Unconscious.

På scen leder Pontus Gustavsson från podcasten Gatuslang ett modererat panelsamtal tillsammans med David Lenneman, Patrik Larsson aka Mac One och Johan Tikkanen aka DJ Krazy om hiphopens tidiga år på 1980-1990-talet. Vi bjuds även på ett exklusivt DJ-set av Harrison First samt artwork och konst skapad av Henric Aryee.

Tema: Early Years

Tid: 17 november kl. 19.00 – 23.00

Plats: Studion, plan 2 på Fotografiska Stockholm

Biljetter här!

Medverkande:

GATUSLANG

Podcasten Gatuslang startade 2012 har tagit sitt namn från den klassiska låten “Gatuslang” av Ken Ring över Collén & Webb-beat. Det är också i den här eran som mycket av programmet tar avstamp. Programmet Gatuslang är ett program med ren passion för svensk hiphop och leds av Pontus Gustavsson.

DAVID LENNEMAN

Umeåfostrade rapparen David Lenneman fick sitt genombrott på den svenska hiphopscenen i början av 1990-talet med gruppen Bakers Of The Holy Bread. Redan 1993 samarbetade David och gruppen med Sundsvall-producenterna Webb & Collén för debutsingel och EP-projekt, följt av. debutalbumet “The End Of A Cold Experience” som släpptes 1995 och kom i nyutgåva hösten 2022. Numera är han Stockholmbaserad skådespelare med roller i flera olika Tv-serier och filmer under årens lopp.

DJ KRAZY (Johan Tikkanen)

DJ Krazy tillhör gardet av tidiga pionjärer på Stockholms hiphopscen, då han var medlem i den ikoniska gruppen Sons of Soul. Gruppen vann redan 1988 Sveriges första mästerskap i rap på Fryshuset. Redan som femåring  fick han en skivspelare som närde passionen för hiphop under 80- och 90-talet. varpå han senare under 90- och 00-talet arbetat med både jungle och drum & bass. 

MAC ONE (Patrik Larsson)En pionjär vad gäller hiphopscenen i Malmö när han som rappare fick stort genombrott i gruppen Treble N’ Bass (och en stor nationell hit med “My Sweet Seniorita”). Senaste åren har Patrik vid några utvalda tillfällen greppat micken för återföreningsgig med bandet The Family Tree. Patrik jobbar även på Playground Music där han lyft mängder av olika artister inom olika genrer, där han nyligen stod bakom jubileet för Advance Patrols hyllade debutskiva och dess nyutgåva.

Biljetter här!

Artwork: Henric Aryee / @henricaryee