62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Fricky och Maxida Märak deltog i globala initiativet Climate Live under helgen


Se klipp och bilder här.

 

 

Under helgen genomförde hundratals artister och unga aktivister gerillakonserter, ljusprojektioner och digitala uppträden på fem kontinenter när det globala initiativet Climate Live lanserades. I Sverige samlades folkkära artister och unga klimataktivister vid Sveriges Riksdag i Stockholm, där Maxida Märak och Fricky var några av artisterna som valt att stå bakom Climate Live i Sverige.

 

– Med musik som verktyg vill vi förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa, och samtidigt fråga världens makthavare: “CAN YOU HEAR US YET?”, säger Andreas Magnusson från Fridays for Future Sweden, i ett pressmeddelande.

 

Sveriges Riksdag har blivit en internationell symbol för den unga klimatrörelsen tack vare Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. Därför hölls även ett symboliskt brandtal av unga aktivister från Fridays For Future.

 

– Klimatkrisen drabbar och kommer att drabba alla delar av samhället, och det är enbart genom att gå samman och tillsammans höja våra röster som vi kan hindra den från att eskalera. Musiken är ett sätt att förena och mobilisera människor för klimaträttvisa, säger Alde Fermskog, en av talarna och arrangörerna bakom Climate Live Sweden.

 

Det finns fortfarande en stor frustration hos unga runtom i världen över otillräcklig klimatpolitisk handling. Genom Climate Live vill de engagera den stora massan och nå en ny publik genom musik samt sätta press på världens politiska, ekonomiska och kulturella ledare att vidta nödvändiga åtgärder för att bekämpa klimatkrisen.

 

I en nypublicerad omslagsintervju med Nöjesguiden berättar Fricky inte bara om sitt kommande debutalbum, utan också om just sin personliga klimatkamp och hans planer på att ta ett större ansvar för att uppmärksamma klimatkrisen. I intervjun berättar han bland annat:

 

– Jag ska försöka göra all musik, all merch och allt det här jag producerar ur mitt artisteri – utan avtryck. Dels håller jag på att bygga om den här Airstreamern som jag köpt till en studio som går på solceller. Den ska vara klar i sommar och inom ett år ska jag kunna göra all musik därifrån. Jag håller också på med lite olika samarbeten som innebär att man ska kunna återvinna kläder. Att bryta ner dom och få ett nytt plagg, utan klimatavtryck. För nu krävs det att vi är modiga. Då kommer det här man kallar klimatpositivism av sig själv, den här framåtandan. Just nu är det bara Greta Thunberg och den klicken som tjatar, vilket gör att media fått en bild av att dom är griniga. Dom är positiva! Dom är dom enda som vågar vara positiva.

 

Läs hela intervjun här och se live-stream från helgens initiativ nedan.

 

 

 

 

Foto: Kevin Chang

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL