Rashid Johnson räknas till en av sin generations mest inflytelserika konstnärer. I målningar, skulpturer, filmer, performanceverk och fotografier utgår han lika mycket ifrån sin egen bakgrund som från konst- och kulturhistoria och skapar reflektioner kring människans villkor i vår omvälvande tid. Hans konst är bland annat inspirerad av uppväxtens musik och kultur – tidig hip hop, De La Soul och BET, men också jazz och en massa annat som han upplevt som svart ung man i USA. Nu är han aktuell med en ny utställning på Moderna Museet i Stockholm.

I utställningen “Sju rum och en trädgård” vägleder en blå kulör besökaren genom de sju rummen
där verk ur Moderna Museets samling presenteras på de blå “scenerna” och Johnson verkar i
kulisserna. Det blå är centralt i hans konstnärskap – en andlighetens färg och på samma gång
den kulör som ett blåmärke har som ju också är ett tecken på läkning. Sist men inte minst
speglar det blå bluesmusikens nyanser av melankoli och glädje.

Hemmet som plats är en viktig inspirationskälla för Rashid Johnson och fungerar som en förlaga till Sju rum och en trädgård.

– Jag har alltid varit intresserad av hemmets sfär. Och av att liksom kidnappa välbekanta saker och i princip ta dem i besittning, säger han i ett pressmeddelande.

Under utställningsperioden, den 30 september 2023-8 september 2024, kan publiken ta del av ett program av aktiviteter såsom föreläsningar, workshoppar och performanceverk. Först ut är ett konstnärssamtal med Rashid Johnson fredagen den 29 september kl. 15.30 i Auditoriet.

Läs mer här och se klipp från när Johnson gästade LeBron James talk show “The Shop” nedan!

Foto: Daniel Schäfer