Från Kingsize Magazine #2 2023.

På sitt senaste mixtape ”Nocturnal” skapar 24-åriga Venus Rami modern genreblandande musik som plockar från en bred bukett av influenser. Det tycks finnas en medvetenhet och stringens i allt från hur hennes musik låter och vilka hon väljer att samarbeta med, till det visuella. Själv skriver hon skämtsamt att hennes mål med att skapa musik är att skapa musik, inget annat.

Venus Rami rör sig ledigt i gränslandet mellan modern alternativ r&b, indie och hyperpop. Hon började lägga upp musik på SoundCloud redan 2018. Sedan dess har hon hunnit släppa en rad singlar, en EP och nu ett mixtape under namnet Venus Anon. Mixtapet ”Nocturnal” släpptes under slutet av mars på skivbolaget In This Dunya, som precis som Venus Rami är från Göteborg. Hon bodde visserligen bara där tills hon var sju, men från uppväxten i Biskopsgården fick hon med sig två tidiga inspirationskällor i Googoosh och Timbaland.

– Jag dog för Timbalands känsla för produktion och rytmik, och själen i Googosh röst. För min egen del försöker jag hålla Timbalands anda i att våga experimentera så mycket som möjligt och vara orädd i mina artistiska val.

När och hur började du skapa och spela in med ambitionen att ge ut musik?
– Jag började plugga musik på gymnasiet med inriktning låtskriveri och insåg rätt fort att jag har en tydlig vision av vilka ljudlandskap jag vill befinna mig i. Så från att skriva enbart på instrument träffade jag en producent och spelade in en demo, ”The Motion”, som jag släppte på SoundCloud. Därifrån hittade Paul Adamah (Boko Yout) mig och bjöd mig till TRE60:s dåvarande studio. Han lärde mig väldigt mycket och vi skapade några av mina första låtar där. Därefter träffade jag Alma Bergman Byström (alma) och började skriva och producera med henne. Shout out till båda, de har varit ovärderliga och blivit väldigt viktiga i mitt liv.

Finns det några andra samtida artister som fångar din uppmärksamhet? Har du några drömsamarbeten?
– Ärligt talat så vill jag säga att jag jobbat med mina svenska idoler, vilket är mina närmsta medmusiker och producenter: Alma, Paul, Izza Gara, Havsa och Tor. Men på min lista finns Raghd och Pbeatgirl bland annat. Internationellt finns Gorillaz, Ravyn Lenae och Timbaland!

Berätta om processen med ditt nya mixtape!
– Den har varit spretig och väldigt linjär på samma gång. Jag började att producera på riktigt i Norrland när jag pluggade på Musikmakarna, där jag bland annat träffade producenten Tor Wilén som också varit med på projektet och som jag lärde mig mycket av. Norrland är väldigt mörkt och drömskt, och jag tror att den känslan går igenom plattan med. Många av låtarna började helt enkelt där. När jag började jobba med In This Dunya hade jag skelettet till projektet, men att få ha ett team med sig hjälpte mig att strukturera min process på ett helt annat sätt. Det har varit väldigt befriande att bara få fokusera på att göra musik och få resten delegerat på ett fint sätt.

Intervju: Axel Almström
Foto: Alexandra Das Neves Lehmann