Från Kingsize Magazine #5 2022.

Inspirerad av Jimi Hendrix galenhet. Trött på att göra kärlekslåtar. Redo för att utforska en ny musikalisk sida. sLim Prince – den självutnämnda Jinjah Mastern – har knappt startat sin karriär. Men slutmålet är redan klart. Han ska bli större än Michael Jackson och Bob Marley, tillsammans.

sLim Prince snurrar på stolen i sitt kreativa rum. Bakom honom är en canvasduk placerad på ett staffli. Den är täckt i starka färger med svarta skarpa linjer dragna i ett abstrakt mönster. Han ler och håller upp en skylt som blinkar med texten ”Escape room”.

– Hit flyr jag när jag behöver det. Ibland känns det som att jag är på fel planet så jag försöker bara göra min grej och leva i min egen värld. Musiken är min flykt.

Från att Prince var nio år gick han i den nigerianska militärens internatskola i Lagos, Nigeria. Drömmen sedan han var liten var självklar. Han skulle bli den högsta generalen i armén. Men när han var 15 år och ville fortsätta sina studier på militäruniversitetet blev hans mamma orolig. Tillsammans med Princes pappa, som redan bodde i Sverige, lurade hon honom med löftet om att han skulle få gå med i den svenska militären. Så 2008 landade 16-åriga Prince i Angered i Göteborg. Tiden gick och tillslut förstod han att det aldrig skulle ske.

– Jag var riktigt ledsen först, berättar han. Jag växte upp med att ha soldater som förebilder. Jag ville absolut inte vara här, hela mitt liv var planerat i Nigeria. Men jag var ung och dum då. Mitt livskall är att skapa musik, jag förstod bara inte det.

Fritidsgården i Angered blev Princes väg in i samhället. Där kallades han för 50 Cent och ungdomarna tyckte han var cool eftersom han pratade engelska.
– Men jag kände mig inte som de andra. När de spelade fotboll stod jag hellre och sjöng och bankade på bänkar utanför planen.

Princes annorlunda fotbollsspelande upptäcktes av en fritidspedagog och med lite hjälp lärde han sig att spela in i studion.

– Jag märkte att jag var grym på att komma på melodier. Mina låtar blev populära i Angered och jag började uppträda på olika fritidsgårdar. Sedan stod jag på scenen på Göteborgskalaset och då förstod jag att live är min grej.

Prince utmärker sig live. Vant rör han sig över scenen och connectar gärna med publiken. Han väntar inte på ögonkontakt, han tar den. Det är nästan snudd på obehagligt. Den trygghet och självsäkerhet han utstrålar är på likvärdig nivå med världsartister som Burna Boy och Wizkid.

– Jag har alltid varit så. Till och med när jag var liten och sjöng i kyrkan var det fest. Folk twerkade i kyrkan liksom, säger han och skrattar.

– Jag har fått träna på att vara lugn på scenen. I min hjärna vill jag göra mer crazy saker men för mycket av allt är inte bra. Jag sparar det till en bigger stage.

Afrobeatsgenren sitter i Princes ryggrad sedan han var liten. Han visste att det var den musiken han ville göra. Men det var svårt att hitta afrobeatsproducenter i Göteborg år 2012. Dancehall och reggae var det som dominerade staden och producenten Partillo stod bakom hits till både Kapten Röd och Syster Sol. Så Prince tog kontakt med Partillo och började göra dancehallmusik. Fem år senare signade han med Kapten Röds skivbolag Same Plate Music.
– Kapten Röd är en fantastisk person i mitt liv. Han lägger alltid ned tid på att hjälpa mig fast han har egna projekt. Same Plate är min familj. Det kommer kanske ett sLim Prince- och Kapten Röd-samarbete snart.

2019 släppte Prince sitt debutalbum ”Dorcas”. Skivan är en hyllning till hans mormor. Och det var inte bara debuten för Slim utan också debuten för afrobeats på svenska, något Kapten Röd pushade honom till. Slim skrattar när han pratar om albumet och säger att han hade gjort det bättre idag.

– Min delivery har ändrats rätt mycket sedan 2019. Nu har jag hittat hur sLim Prince ska låta. Mitt nya album släpps nästa år och det kommer vara 50 gånger mer fire. Kärnan i albumet kommer vara afrobeats och sedan kommer jag att experimentera runt det.

Princes musik har alltid varit varm. Mjuka melodier fylls av kärleksfulla texter och det finns nästan ingen sorgsen låt. På frågan vad han inspireras av rodnar han.
– Kvinnor är en oändlig source of inspiration för mig. Det kvinnliga är något heligt. Kvinnor är anledningen till allt vi är, utan de skulle världen inte existera.

Men de romantiska låtarna som släppts hittills är snart ett minne blott. Det är dags för Prince att utforska nya sidor av sig själv.

– I ́m done with being romantic. Nya fasen är bad romance. Jag inspireras mycket av Jimi Hendrix. Han var ett musikaliskt geni och tog sig till toppen av sin genre trots att många inte tyckte att han hörde hemma där. Och jag har alltid varit lite crazy och experimenterande, det är en del av mig.

Prince spelar upp en osläppt låt. Vanligtvis hörs tagen ”sLim Prince again”, men nu har det förvånande nog bytts ut mot ”sLim Prince fi di gyaldem”.

– De nya låtarna är mer sensuella. Det är dags att neutralisera sexiness. Det är Masse som har proddat. Flera av mina kommande låtar har The Salazar Brothers producerat.

Intervju: Stella Svärd

Foto: Victoria Zahmatkesh