Efter succépremiären för Brooklyn Tour 2023 i våras, med Cherrie och supportakter live i Åre, kom turnékonceptet till till Centralen i Sundsvall i slutet av oktober. På scen kunde besökare se r&b-drottningen Cherrie med support av Supersci, The Gemini Twins, Zoe Lobos, DJ Easy Buckets och DJ Shewit. Se och läs utdrag från intervjuerna nedan!

SUPERSCI

Redan i slutet av 1990-talet gjorde den Sundsvall-baserade gruppen Supersci entré på den svenska hiphopscenen, initialt med Arkatek och Mr Noun i spetsen och senare även Remedeeh. Genom årens lopp har gruppen turnerat flitigt runt om i Sverige och Europa och uppträdde nu live på hemmaplan på Brooklyn Tour.

Supersci har funnits i över 25 år. Hur känns det att inta scenen under HIPHOP50-året?

Mr Noun: Det är mäktigt. Vi har som sagt kört länge och det tar aldrig slut. Varje gång vi står på scenen så kommer energin.

Remedeeh: Vi har gjort det här så länge, det är det vi gör. Det är vår passion. Vad är det som ändras? Det är fler barn som blir till och dyker upp på repetitionerna, haha.

Ni har turnerat mycket runtom i Norden och Europa. Vilka platser är era favoriter?

R: Baltikum! Östeuropa är crazy. Där har vi varit med om helt sjuka grejer. Där fick vi ha livvakter, det var speciellt.

MN: Vilnius måste jag säga, det var väldigt kul. Det finns en DIY-scen där som är helt annorlunda jämfört med här. Så det blir en helt annan crowd response när man kör där. I Polen har vi haft några galet feta gig också. I Lublin gjorde vi vår största spelning som vi nånsin har gjort faktiskt, som förband till Roots Manuva. Det var fett stor crowd asså, haha. Det var sjukt.

Ert senaste album ”Entropy” släpptes 2015. Har det spelats in någon mer musik de senaste åren?

Arkatek: Nej. Haha! Men vi håller på. Vi jobbar på nya grejer och nästa år är det väl nån typ av 25-årsjubileum för oss och då kommer nytt.

MN: Det var 25 år sen vi släppte vår första vinyl. Så det måste vi fira! Det kommer ett släpp.

Hur tror ni folk kommer beskriva Supersci i framtiden? Er legacy så att säga?

A: Som pensionärer, haha.

MN: Det är svårt, men vi var ändå bland dom första som verkligen representerade Norrland och gjorde ett sound som var hiphop på engelska med väldigt mycket influenser från USA, men också produktioner inspirerat av svensk folkmusik och jazz. Den kombon är väl något som varit unikt och förhoppningsvis minns folk oss för det.

THE GEMINI TWINS (PROP DYLAN & MR NOUN)

Trots att Prop Dylan och Mr. Noun båda känt varandra i över 15 år så var det först under pandemin som gruppen The Gemini Twins formades. På sensommaren 2023 kom debutalbumet ”The Gemini Project” som gästas av Slum Village-ikonen Elzhi och Virginia-baserade Awon, samt svenskarna Rapper Kc, Black Fist och Remedeeh.

Ni fick med Detroit-legenden Elzhi på hemstadshyllningen ”Give You My All”. Vad är bäst och sämst med era respektive hemstäder om ni får utveckla texterna på låten?

PD: Det bästa är väl att det finns en enorm kreativ ådra i Borlänge. Det sämsta är väl arkitekturen, det är kommunalgråt och dött liksom, haha. Men det finns extremt många kreativa människor i Borlänge, som Mando Diao, Jussi Björling… listan kan göras lång.

MN: Det är lustigt, för jag skulle säga nästan samma sak. Jag är inspirerad av så många kreativa människor här, som Collén & Webb, Remedeeh från Supersci och ett gäng andra. Det är ändå det som är själen i en stad tycker jag. Sen är Sundsvall fulsnyggt, man kan få inspiration av vackra berg och skogar men det är också grått och trist ibland. Det är krocken mellan dom två som ofta inspirerar. Det hör man i låten också.

Ni gör kvalitativ hiphop på engelska i Sverige, vilka har inspirerat er genom årens lopp?

MN: Looptroop skulle jag säga. Dom var så tidiga med att skapa sin egen grej och ge ut vinyl, turnera och skapa sina egna förutsättningar. Dom kom också från en liten stad, Västerås, och visade att det går att göra sin grej. Det var en stor inspiration i yngre år.

PD: Ja, samma här asså. Helt klart. Sen att dom kunde ta sig ut i Europa, med egna medel. Helt klart, Looptroop Rockers.

Kan det komma ett Gemini Twins-album på svenska och vad skulle temat bli?

PD: Hehe, jag tror inte det faktiskt.

MN: Nä, i så fall blir nog ett annat projekt.

PD: Ja, exakt. Det känns väldigt långt ifrån det vi gör, men vi jobbar på en follow up till ”The Gemini Project”. Så det kommer! Men kanske inte på svenska, förutom något ord. ”Since the days of Jussi Björling, I’ve put the work in”, haha.

ZOE LOBOS

Zoe Lobos, med basen i Stockholms södra delar, debuterade år 2020 med sin låt ”Dubbelmoral”. Med rötter från Uruguay har Zoe visionen att föra samman sitt latinamerikanska ursprung och svenska uppväxt i sin musik, vilket hörs i hennes alternativa hiphop med inslag av latinamerikanska ljudbilder.

Du har släppt flera singlar och en EP sedan du debuterade 2020. Hur skulle du säga att ditt sound har utvecklats från då till nu?

– I början handlade mycket om att testa mig fram. Jag tror inte jag visste riktigt vad jag ville göra, det var mer på känsla och testa grejer. Nu på vägen har jag hittat det jag vill göra. Nu har jag en tydlig vision. Det handlar mycket om att blanda musiken jag växt upp med i Sverige, med musiken jag fått från mina föräldrar från Sydamerika och mixa det till den perfekta blandningen. Precis som jag!

Du släppte din första singel ”Dubbelmoral” som blev ganska uppmärksammad. Berätta om låten och dina känslor kring den!

– Jag hade lyssnat på en YG-låt innan och älskade beatet. Jag bad min producent göra ett liknande och det blev precis som jag hade tänkt. Det var första låten jag släppte seriöst och hade en vision kring. Sen vet jag inte om det är musikstilen jag gör nu, men jag är för alltid tacksam för den låten. Jag tycker jag satte min standard där.

Vad skulle du säga är ditt främsta budskap med din musik? Vad vill du förmedla?

– För mig som kvinna inom den svenska hiphopscenen är mitt budskap alltid att våga ta plats och inte ursäkta sig. Men också våga vara sårbar och tro på sig själv.

Vad är ditt nästa steg som artist och vad är den största skillnaden på musiken du släppt hittills och det som kommer?

– Jag försöker alltid tänka framåt med min musik och jag försöker alltid tänka nyskapande. Jag älskar att göra saker som kanske inte passar ihop egentligen, men att få dom att passa ihop. Det är något som utvecklas medan man skapar musik och varje session man har. Min musik utvecklas med mig. Nästa år släpper jag en EP och jag kommer släppa lite singlar innan dess.

Intervju, foto, video: Victoria Zahmatkesh