Från Kingsize Magazine #4 2022.

Sångerskan LUCIIA, uppväxt på Möllevången i Malmö och med rötter från Kuba, har en lång artistkarriär bakom sig. Hon har bland annat medverkat i Melodifestivalen och Idol, samt agerat bakgrundssångerska åt STOR på turnén med albumet “Under broarna” (2017). Nu har hon tagit klivet att stå helt på egna ben och har under sommaren varit aktuell med debut-EP:n ”365”.

Det krävs ofta att man kapar några grenar för att få saker att växa. Detta gäller inte bara växter, utan också livet i stort. Den processen är 28-åriga Lucia Pinera Karlsson väl bekant med. Det är också mycket det som detta kapitel i hennes liv handlar om. Att kapa grenar och blomma ut.

Ju mer man varit med om desto mer bagage har man också. Lucia är ingen oskuldsfull tonåring, utan resan genom livet och karriären har hittills varit krokig. Uppmärksamma ögon har sett henne förut, bland annat som bakgrundssånger- ska till rapparen STOR. Vid spelningarna fick hon ofta utrymme att skina på egen hand, bland annat med en svensk version av Rihannas ”Kiss It Better” som de skrev tillsammans.

Men support till STOR var knappast Lucias första erfarenhet som musiker. Hon beskrivs ha ”fötts på scenen” och även om det (förhoppningsvis) ska tolkas bildligt så är det inte långt ifrån sanningen. Redan som 4-åring stod hon för första gången på scen då hon passande nog framförde Evert Taubes ”Flickan i Havanna”, huvudstaden i Kuba som hon också har rötter ifrån genom sin musicerande pappa.

Tonåren präglades av diverse talangjakter innan hon 2013 fick chansen att medverka i Melodifestivalen och skriva skivkontrakt. Men vägen som banades ut passade henne dåligt.

– Efter det var det tänkt att vi skulle fortsätta släppa ut låtar som fanns på lager, men efter den upplevelsen, som jag är jättetacksam för, kände jag bara att jag berättade någon annans story vilket resulterade i att jag inte släppte resterande låtar. Det var inte riktigt jag. Då backade jag och gjorde inte så mycket på ett tag.

Efter det ”hände livet”, som man brukar säga och som Lucia själv uttrycker det. Hon förlorade bland annat sin faster i cancer och 2017 flyttade hon från Möllevången i Malmö upp till Stockholm där hon skulle träffa STOR. Efter en lyckad turné stod hon återigen på egna ben utan en riktig plan och med för många distraktioner. Som en person som brukar vara ”överallt och ingenstans”, som hon själv uttrycker det, tvingade pandemin Lucia att stanna upp och titta inåt. I detta vakuum skapades den nya EP:n ”365”.

–Nu kan jag se hur bra det var för mig, för jag fick verkligen tid att reflektera och jobba på mig själv. Det var då EP:n skapades. Det var som terapi för mig för jag har aldrig dykt så djupt i mina känslor som jag gjorde då.

Just känslor är ett centralt tema i hennes musik. Konflikten i att försöka släppa taget om något som inte är bra för en själv, men som kanske är lättare sagt än gjort, behandlas på tidigare släppta ”CLEAN” och precis som budskapet på ”BRB”, om att inse sitt värde, har de varit viktiga för Lucia att förmedla.
– Absolut! Och det är det än idag. Man måste någonstans själv känna efter vad som är bra för en. Men det är så svårt att se det när man är i det. Och eftersom jag alltid haft missbruk runtomkring mig så har jag haft lätt för att bli medberoende. Det är därför EP:n heter ”365”, för att det tog mig ett helt år att sitta och grubbla på det här och gå djupare i mitt eget mående. Men jag är inte klar än, det är en pågående process, menar hon och fortsätter:
– Jag växer ju som person samtidigt som jag gör musik och jag har alltid varit rädd att blotta mig alltför mycket. Nu kände jag bara att det var dags att göra det och jag känner mig väldigt bekväm i det. Så det är väldigt stort för mig med den här EP:n, i och med att jag gjort så mycket musik och varit i Melodifestivalen och jobbat med STOR men jag har aldrig riktigt sagt ”det här är LUCIIA”. Så därför känner jag att det är väldigt speciellt för mig. Nu tar jag klivet ut.

Du har valt att sjunga på engelska, är det för att lättare slå utomlands?
– Sen jag var liten har jag bara lyssnat på internationella artister. Jag lyssnade på en svensk artist och det var Carola. Jag älskar henne, dör för henne. Jag träffade henne en gång och blev helt starstruck. Då har jag ändå varit i studion med Future och Post Malone. Men för att återkomma till din fråga…
– Det känns som att jag kan uttrycka mig på ett helt annat sätt på engelska än vad

jag kan på svenska. Och mitt mål är att stå i Madison Square Garden en dag. Sen vill jag inte bara att en liten grupp ska kunna relatera, utan jag vill nå ut till hela världen.

Och hon är redan på god väg. På senare år har hon synts mer i Storbritannien och London än i Sverige.
– Jag har varit mycket i London och min manager Wilhelmina har bra kontakter där. Så jag har fått möjlighet att jobba med producenter som Jay Keyz, som jobbat med Ella Mai och J Hus, som har uppskattat mig. Dom har låtit mig ta plats och göra min grej. Jag tror också det är för att soul och r&b är väldigt stort… eller i alla fall så inbäddat i kulturen i London att det underlättar. Så jag körde min första show i London på Notting Hill Arts Club och varit mycket på BBC.

När pandemin nu är över är Lucia redo att ta över även live, efter att nyligen ha uppträtt på bland annat konferensen Brilliant Minds, haft sin första headline-show på Debaser och senast bokades till RNB Klubben på Trädgården.

– Det kommer mer, fast jag kan inte säga riktigt var och när. Och det är mitt mål också, jag vill ut och spela. Jag har alltid varit en live-artist, jag stod på scen första gången när jag var fyra så det är det jag vill. Jag vill känna, jag vill kramas. Jag är så tacksam att jag haft typ sex gig på mindre än en månad och jag har inte ens släppt än, det är helt sjukt.

Intervju: Malkolm Landréus
Foto: Pressbild