62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Intervju med Gustaf Skarsgård: “Jag tänker sadla om och släppa en skiva som ska heta ‘Joaquin Phoenix’…”


Säsongspremiär för “Vikings” på HBO Nordic 20:e februari med Gustaf Skarsgård i rollen som Floki. Läs även om skådespelarens stora passion för hiphop.

 

 

Med Stellan som far och Peter Stormare som gudfar, ska det vara mycket till att inte växa upp med ett intresse för skådespel, inte minst när man har ”Skarsgård” som efternamn.
I Per Berglunds ”Täcknamn Coq Rouge” från 1989, gjorde en nio år gammal Gustaf Skarsgård sin debut i TV-rutan som Carl Hamiltons (Stellan Skarsgård) son, Erik. Det var dock i kriminalfilmen ”Den osynlige” från 2002 som Gustaf fick sitt nationella genombrott efter att ha spelat den unge gymnasieeleven Niklas. Efter det har han spelat i ett antal hyllade svenska långfilmer som ”Ondskan”, ”Förortsungar”, bägge ”Arn”-filmerna samt ”Patrik 1,5”. Han hade även en av de viktigare rollerna i den norsk-svenska filmen ”Kon-Tiki” som erhöll en Oscarsnominering år 2012.

 

 

År 2013 fick han sitt internationella genombrott i History Channels dramaserie ”Vikings” i rollen som Floki, en lojal skeppsbyggare och vän till den legendariske vikingen Ragnar Lodbrok (spelad av Travis Fimmel). Efter två succésäsonger är det dags för den tredje säsongen att få sin efterlängtade premiär på torsdagen den 19:e februari. I den finner vi Ragnar och hans vänner tillbaka med stora planer, där man expanderar sin räckvidd i England och förbereder en stor räd mot Frankrike och Paris.

 

 

I en intervju med Gustaf, som just nu befinner sig på resande fot, får vi reda på hur han fick rollen som Floki och vad vi kan förvänta oss av att se i den nya säsongen.

 

 

Du har varit med sedan ”Vikings” början. Hur fick du rollen som den lojale Floki och hur förberedde du den?

– Provfilmade på video hemifrån, sen fick jag flyga till Dublin och köra en vända med regissören Johan Renck och några av producenterna och sen fick jag jobbet. Som förberedelse läste jag på mycket om vikingakulturen och jobbade mycket med att hitta Flokis fysikalitet. Hans sneda krokiga hållning kom ur tanken att han gått omkring och kånkat på en yxa hela livet.

 

 

 

Floki är en intressant karaktär i serien. Hur skulle du kort beskriva honom?

– Ett excentriskt geni, en lojal enstöring, en fundamentalistisk hedning, en bipolär katalysator, en vis skojare.

 

 

 

Många TV-tittare jämför ”Vikings” med HBO:s välkända ”Game of Thrones”. Vilka anser du är de stora skillnaderna?

– Vi har inga jättar eller drakar, det är två stora skillnader.

 

 

 

Hur känner du att samspelet med Travis Fimmel och övriga skådespelare fungerar?

– Funkar fint allt som oftast.

 

 

 

Serien har även blivit en stor succé. Var det något ni förväntade er innan inspelningarna ägde rum?

– Man hoppad alltid att det man gör ska uopskattas, men man vet aldrig.

 

 

 

Vad kan vi förvänta oss av att se i den nya säsongen?

 

– Flokis stora dilemma blir att han slits mellan sin lojalitet till Ragnar och till sina gudar. Och så drar vi till Frankrike…

 

 

 

Är du intresserad av nordisk mytologi?

– Ja väldigt. Har alltid tyckt att det är spännande och särskilt nu sedan jag fått sätta in mig ännu mer i det.

 

 

 

Du har spelat i både film och TV. Vilket föredrar du mest?

 

– Det här är första gången jag medverkar i någonting där jag inte läst allt material i förväg. Det är läskigt att inte ens själv veta vart historien och karaktären är på väg.

 

 

 

Du har spelat med Hollywoodnamn som Colin Farrell och Ed Harris i äventyrsdramat ”The Way Back” (2010). Var det något du kunde ana innan din karriär sattes i gång? Och har du lärt dig något av att samarbeta med såpass välkända namn?

– Jag hade inställningen att jag nog skulle hamna på en källarteater i förorten och jag var helt fine med det.

 

 

 

 

 

Vad många inte vet är att Gustaf är en stor hip hop-fantast och har tidigare samarbetat med duon ”Lorentz & Sakarias”; den förstnämnde som är nominerad till fyra olika kategorier på Kingsizegalan.

 

Vi rundade av några frågor med honom där han bland annat ger sin syn på svenska rap-scenen i dag, vilka artister han lyssnar mest på, sina favoritalbum samt hans bästa hip-hop minne.

 

 

 

Svensk hip-hop är i dag större än någonsin. Hur ser du på svenska rap scenen idag? 

 

– Kul att den är så levande, folk har förutspått hip-hopens död i tjugo år men det kommer aldrig ske.

 

 

 

Du har tidigare samarbetat med Lorentz, som är storfavorit på Kingsizegalan och är nominerad i fyra olika kategorier. Vad anser du om hans musikår (2014) och håller ni fortfarande kontakten? 

 

– Ja han använde sig av en dikt om Söder jag skrivit på deras förra platta. Är ute och reser och har inte hunnit höra hans nya. Ser fram emot det, hört att den är magisk.

 

 

 

Vilka svenska rapartister lyssnar du på idag?

 

– Max Peezay är tveklöst bäst. Lyssnar fortfarande mycket på Toffers mixtapes, Abidaz, Nääk, Nimo, 6ex5emman, Stuffe, saknar Mackan på rapen men är glad att han proddar talanger som Eboi och Jacke.

 

 

 

Vilket är ditt/dina favoritalbum inom svensk hip-hop?

 

Ken -Vägen tillbaka- en klassiker

Basutbudet -Start och Pluspaketet

Max Peezay -Fas 3

Nimo -Brush från en annan mush 1 och 2

Toffer -Hur går det med musiken? mixtape

Nääk -Nääk vem?

6ex5emman –

Abidaz -In och ut

Sexfemman -Favorit i repris

 

 

 

Har hip-hopen på något vis, påverkat ditt liv och vilket är ditt bästa minne relaterat till genren?

 

– Hiphopen har haft en stor inverkan på mitt liv. Att identifiera sig med hiphopkulturen på tidigt nittiotal var att välja ett utanförskap och att heja på underhunden. Har alltid å ena sidan garvat åt oss medelklassungar från Söder som valde att identifiera sig med svarta kids från ghettot i USA men å andra sidan kan jag tycka att det är lite fint och rörande att vi valde att heja på de mest utsatta människorna i vår västvärld. Mitt bästa minne var när Smif N Wessun körde live på Nova -98. De kröp in på scenen med varsin blunt i munnen. Det var på den tiden man fick röka inne och hela publiken var ett enda rökmoln av cannabis. Vi stod längst fram och sjöng med i varenda textrad till den grad att de avbröt en låt och sa att vi fan kunde texten bättre än dem. Kanske den roligaste kvällen i mitt liv.

 

 

 

Vilka utländska rapartister har du på din spellista?

 

– Gammal Boot Camp lirar jag alltid fortfarande. Men är också glad att den amerikanska hiphopen återigen fokuserat på bra rap efter många års bortblingande. Nya vågen från NY med artister som Action Bronson, Smoke DZA, Roc Marciano, Joey Bada$$. Har lyssnat väldigt mycket på brittisk Grime, men det kommer inte så mycket bra därifrån just nu. Av nån anledning har de brittiska rapparna en tendens att sälja ut sig ganska snabbt och billigt och smaklöst. Med vissa undantag, Kano tycker jag till exempel är en av tidernas bästa rappare oavsett.

 

 

 

Har du planer på att någon gång, spela in eget material?

 

– Haha, ja tusentals planer! Jag tänker sadla om och släppa en skiva som ska heta “Jaquin Phoenix”.

 

 

 

515 000 svenskar såg premiären av TV4:s ”Lyckliga Gatan” med rapparen Näääk som programledare. Följer du programmet?

 

– Har tyvärr varit bortrest men ska se så fort jag kommer hem. Så mycket screentime med Matar kan man ju inte missa.

 

 

 

Kommer du att följa Kingsizegalan den 27:e februari och vilka hoppas du får ta hem statyetter?

 

– Jag kommer forfarande vara på resande fot då så det kommer jag inte. Jag har inte tillräcklig koll på fjolårets släpp för att kunna uttala mig. Men jag hoppad att det blir skoj.

 

 

 

 

Intervju av Blerim Mehmeti

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL