Hon är den självlärda konstnären, vars bilder uppmärksammas av världsstjärnor och stora medieplattformar på andra sidan Atlanten. The Shade Room, Revolt TV, Alicia Keys, Young M.A, Taraji P. Henson, Winnie Harlow, Swizz Beatz och Dave East för att nämna några. På sensommaren delade Snoop Dogg Natalia Murobhas skapelse på högaktuella Colin Kaepernick.

– Jag vill bli så bra på att måla att alla känner igen mig. Som Da Vinci och Mona Lisa. Jag ska inte ens behöva ha en tag.

Sedan barnsben har Natalia uttryckt sig genom att avbilda sin omgivning. Konsten har varit en röd tråd genom hennes liv, trots livssituation. Oavsett om det var på barnhemmet i kalla Moskva, den lilla lägenheten med hennes ensamstående pappa i Tensta, eller när hon var hemlös tonåring i Baltimore.
– Konsten har alltid varit mitt språk i och med att jag har flyttat och bott i olika länder så har alltid det visuella språket varit min starkaste röst. I början ville jag ju jobba som en helt vanlig konstnär men sen blev jag jätteirriterad för jag vill inte bara vara ett attribut. Jag kan skriva själv, jag kan måla själv, jag har mina egna berättelser jag kan berätta. Jag vill inte bara illustrera en barnbok. Jag vill skriva och illustrera den. Jag vill visa konstnärer att dom inte ska vara i en liten ram, säger Natalia som inom kort kommer släppa en barnbok och just nu håller på att skriva en teaterpjäs. Det finns inget som kan stoppa henne och hon berättar att drivet kommer från motgångarna.
– Det kommer från att vara hemlös. Från att vara fattig. När du har kommit från ingenting och har kommit till det normala stadiet så fattar du att det är inget som kan stoppa dig. I och med att jag har haft folk som tyckt att jag inte har varit värd någonting och jag ändå har sett mitt värde så känns det som att jag vet mitt värde nu. Det finns ingen jantelag! Jag vill bli bäst på det jag gör och jag säger absolut inte att jag är bäst nu. Men jag vill bli och jag strävar mot det.

Hon säger att konsten har gett henne en andra chans. Natalia arbetar inom vården vid sidan av målandet för att kunna ta hand om sitt barn och sin mamma. Därför har hon inte möjlighet till att exempelvis plugga upp sina betyg i Sverige och avsluta sina läkarstudier här. Konsten har gett henne en väg in i en ny bransch. Natalia berättar att hon alltid går på sin instinkt när hon målar.
– Young M.A hade precis släppt ”PettyWap”. Jag gillar låten, hela den swagen, jag gillar hennes attityd och hon pratar på ett sätt som jag tycker om att prata med män. Fast hon gör det med kvinnor. Och jag visste att hon skulle komma och min intuition var bara att ”måla henne”. Så jag gjorde det. Bilden blev bra, hon delade den på sin story, berättar Natalia som dessutom fick ge Young M.A tavlan under rapparens Stockholmsbesök i slutet av augusti.
– Hon såg tavlan och sa “men jag har sett den här” och då sa jag ”men det är jag som är konstnären!”. Då sa New York-rapparen ”Är det du som är konstnären? Är du en tjej? Jag visste inte att du var en tjej!”. Jag har sett henne med annan konst men jag har aldrig sett henne le så hårt som när hon fick min bild. Jag trodde inte att hon skulle kunna ta hem den för att hon var på turné men hon tog med sig den. Jag sa till henne att ”Jag kommer bara bli bättre”, och hon svarade ”Bättre vart?”.

Natalias senaste bild som fått viral spridning är på den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick. Bilden delades av bland andra Snoop Dogg på Instagram. Från början förstod Natalia inte varför hennes följare taggade henne i, vad hon trodde var, sitt egna inlägg.
– Sen insåg jag att det inte var på min sida, utan det var Snoop som hade lagt upp den. Men han hade klippt bort min tag, så faktum att jag var konstnären bakom var helt bortsuddat. Och det var det som folk reagerade på. Jag har ändå 22 tusen följare och det var många som blev upprörda över att han inte ens hade taggat mig. Han hade fått så många kommentarer om det så jag tror att han blev irriterad. Han tog bort bilden till sist, säger hon och skrattar. Men morgonen därpå vaknade hon och upptäckte att The Shade Room delat bilden. En plattform hon länge velat synas på. Och att vilja bli stor i USA känns som en självklarhet för Natalia.
– Jag tycker att dom satsar mer på svart kultur. Jag tycker Sverige kan vara väldigt byråkratiskt. Har du inte utbildning är du inte en värdig konstnär. Jag har stöd här och jag kommer absolut inte förminska det stödet. Men samtidigt, vad gör alla våra artister som sjunger på engelska, vill inte dom också nå utåt?

Natalia vill ändra på synsättet på visuella konstnärer. Hon vill att de ska uppskattas mer redan från början av sina karriärer.
– Den visuella konsten är den som värderas lägst. Det handlar inte om mig det handlar om alla konstnärer som inte blir taggade eller får sin tag bortklippt, säger hon och syftar på Snoop Dogg-händelsen.
– Folk tar våra bilder, lägger på T-shirt, väskor, använder dom på vad som helst. Det är klart att ens tag eller att bli taggad är viktigt, speciellt när det kommer från någon man ser upp till. Sjunger du ser folk ditt ansikte, skriver du måste dom citera dig, dansar du ser dom också ditt ansikte, men när du ser min konst ser du inte mig om du inte har med min signatur. Colin Kaepernick är i fokus men det är jag som har suttit i timmar och gjort bilden. Det har inte att göra med att jag inte ser upp till Snoop Dogg, det har och göra med att jag kan mitt värde.

Intervju: Mariana Benyamin Sir

Natalia-Yung-MA-S