Om sin första vers i klanen, "Of Mics and Men" och "Gods Of Rap Tour".

Den 24:e maj kommer turnén ”Gods of Rap” till Sverige. Några av världens största hiphop-akter Wu-Tang Clan, Public Enemy, De La Soul och DJ Premier intar scenen på Skansen för en helkväll i hiphophistoriens tecken. Kingsize har pratat med Masta Killa från Wu-Tang inför spelningen.

– Det är legendariskt mannen, legendariskt. Du vet, De La Soul och Public Enemy är grupper jag verkligen respekterar och som jag lyssnade på innan jag ens började rappa själv. På den tiden lyssnade jag bara och var ett hiphop-fan. De är legender för mig så det är en ära att vara på turné ihop med dom.

Vad är dina förväntningar på turnén?
– Ge alla fans legendarisk, klassisk hiphop från olika tidseror. Hiphop är stort i hela världen nu. Det startade i Bronx men det har spridit sig. Som en del av hiphop-kulturen och en ambassadör för den vill jag ge allt jag kan för att representera den fullt ut. Någon kanske går från spelningen och tänker ”jag ska gå hem och ställa mig vid vinylspelaren” på grund av vad de sett och varit med om. Det var så hiphop var för mig. Jag har älskat hiphop sen första gången jag hörde det. Det var alltid någonting jag visste att jag skulle hålla på med, jag visste inte på vilket sätt, men det var alltid en kultur jag älskade.

Vilka klassiker kan publiken förvänta sig?
– Vet du vad, vi kanske kommer upp på scen och frågar vad publiken vill höra. Ni får ropa ut så spelar vi det, haha. Vi kanske värmer upp så och sen bara kör på. Nej, men man kan se fram emot en klassisk kväll.

Det är 25 år sedan er första skiva ”Enter the Wu-Tang (36 Chambers)” släpptes. På låten ”Mystery of Chessboxing” medverkar du med din första skrivna vers. Hur gick det till?
– Som hiphop-lyssnare lär du dig andras texter först. För mig var det ”Rapper’s Delight” av Sugarhill Gang. Sen blir det att du har sessions med dina vänner och kickar lite freestyles, för att du älskar det. Sen tänkte jag, vet du vad, jag ska testa att skriva nånting utifrån allt det här, allt jag sett under min uppväxt, allt jag sett på blockpartys med breakdans och så. Jag ska sätta mig och skriva någonting jag kan ta med och visa för GZA. Jag respekterar honom och hans ”swordplay” som rappare. Jag vill höra hans åsikt. Och det var precis det jag gjorde. Det blev min första vers som sen kom att hamna på låten ”Mystery of Chessboxing”.

Har du något specifikt minne från inspelningen av skivan?
– Det är så mycket, jag kan nog inte säga ett specifikt minne. Du är mitt i och upplever födseln av någonting som kommer bli, det första steget, grunden. Vi pratar om en ung Ol’ Dirty Bastard, en ung Raekwon och Method Man med en ung energi. Det var väldigt lärorikt för mig som nu var artist. Som hiphop-fan hade jag varit helt tagen men nu när jag var artist studerade jag och lärde mig. Det var en fantastisk tid, du ser allt i sin råa form. Det kommer du aldrig vara med om igen. För det var där och då och det var en fantastisk upplevelse. Det är nog så med allt som börjar som något litet och sen blir stort. Du vet inte om vad som håller på att hända när du är mitt i det. Du väntar inte på att någonting ska hända, det funkar inte så. Saker händer för de som jobbar.

Den legendariska gruppen fick nyligen ett distrikt uppkallat efter sig på Staten island, där allting en gång började. Den 4:e maj hölls invigningen och gruppen var på plats tillsammans med invånare i området och lokala politiker.

– Det är någonting jag aldrig ens tänkt skulle kunna hända. Det är som Biggie sa ”you never thought hiphop would take it this far”. Det är fantastiskt, en häftig upplevelse. Jag har inte riktigt greppat att det hänt än. Det är stort för Staten Island, för de i gruppen och det visar också folk att allt är möjligt. Fortsätt kämpa och vara positiv och var sann till det du gör så kommer du lyckas. Det var vackert. Nu vill jag göra samma sak i Brooklyn där jag kommer ifrån. Så nu måste vi bara välja en gata.

Den 10:e maj lanserades den nya dokumentärserien Wu-Tang Clan: ”Of Mics and Men” i USA.

Vad tycker du om serien?
– Den är väldigt välgjord. Du kommer få se Wu-Tang på ett sätt du aldrig sett oss förut. Det är en rå och äkta inblick i vad som är Wu-Tang. Tidigare har du kanske sett oss i intervjuer, backstage eller på scen men det är få kameror som kommit in i den innersta cirkeln och fått inblick i familj, vänner och material från förr. Jag tror ingen som gjort en dokumentär om oss tidigare har lyckats göra det till den här graden. Jag vill att alla ska se den.

I detta nu är även inspelningen av en dramaserie om Wu-Tang Clan i full gång.

– Jag tror att fansen kommer älska den. Den visar hela resan och hur allting formades till ”that W.”

Vet du vilken skådis som kommer spela vilken medlem?
– Jag har varit på set och träffat alla skådisar men jag minns inte vad alla heter. De är unga talanger som gör ett grymt jobb. Det har känts väldigt bra hittills.

“Thank you to all the fans around the world. Thank you for supporting Wu-Tang Clan for 25 years, and always know, Wu-Tang Clan is for the children. Peace and blessings.”

Intervju: Marcus Lindgren

Köp din biljett till “Gods Of Rap Tour” den 24:e maj på Skansen i Stockholm HÄR.

Inför spelningen arrangerar även Kingsize en förfest på Mister French kl. 15-19, tillsammans med arrangören Woah Dad, dit du kan OSA för att hamna på gästlistan enligt nedan!

FÖRFEST TILL “GODS OF RAP TOUR” I STOCKHOLM
DATUM: Fredag 24:e maj
TID: 15.00 – 19.00
VAR: Mister French (Tullhus 2, vid Skeppsbron / Slussen)

DJs: DJ Eka Scratch – DJ Finest – Andrew Iron African – DJ Grass

OSA FÖR GÄSTLISTA HÄR!

gods-of-rap-fest-s
65ba07add7a32f7b0a037f23