Från Kingsize Magazine #3 2021.

Linda Bugatti är producenten och låtskrivaren från utkanterna av Stockholm som skapar en säregen blandning av jazzig lo-fi pop och alternativ r&b. Bland inspirationskällorna finns Anderson .Paak och Tyler, The Creator och under våren är hon aktuell med debutmixtapet “driving with my windows down”. Låtarna hon skapat är, enligt henne själv, “menade att spelas på högsta volym i bilen medan dina bekymmer blåser i väg med vinden på en varm sommarkväll.” Till hösten följer mer musik, i form av ett nytt samarbete.

När Linda Bugatti var blott tre år gammal upptäckte hon att det fanns ett inneboende teknikintresse. Hon listade bland annat ut, på egen hand, hur videospelaren skulle kopplas för att kolla på Disney-filmer. Det dröjde dock många år innan teknikintresset tog sig uttryck i att skapa och producera musik på egen hand. Efter att hon 2018 gått en kurs på Fryshuset, som riktade sig till kvinnor och icke-binära, tog det egna musikskapandet fart. När pandemin slog till passade Linda på att börja spendera timtal i studion, inspirerad av Lo-Fi och dess romantisering av vardagen.

Hennes debutsingel ”strawberry kisses” har följts av fyra singlar som lett fram till debutmixtapet som släpptes i mitten av maj 2021.
– Mixtapet formades efter att jag lagt upp beats på TikTok och Instagram och fick fler och fler förfrågningar om att släppa låtarna officiellt. Jag ville skapa ett mixtape som kändes som att köra på en landsväg med fönsterna nere på en varm sommarkväll med sina vänner och inga problem i världen kan nå en. Som ett hål i tiden.

Hur ser din kreativa process och arbete ut i studion?
– Det skulle jag säga beror på var jag hittar inspiration, ibland har jag en vision redan innan jag börjar medan ibland är jag tom på idéer och då letar jag efter ljud som inspirerar mig. Val av ljud är definitivt det viktigaste för mig i min process. Jag tycker om att experimentera med olika lager av syntar och skapa helt nya ljud med flera oscillatorer.

Och vilka artister och producenter var dina tidiga influenser…?
– FKJ har jag nog följt sen 2013 och hans musik inspirerar mig fortfarande. Andra artisters musik som inspirerat mig och format mitt uttryck är artister som Tyler, The Creator, Anderson .Paak, Sarcastic Sound med flera. Men olika stilar influerar och framkommer mer i vissa låtar än andra.

Det har diskuterats mycket om att det finns för få kvinnor som producerar musik. Har du någon reflektion kring det?
– Jo, det stämmer ju och det är något jag märker av. Jag vet ju att jag måste jobba dubbelt så hårt och ha stenkoll på min grej, för jag har inte råd att göra misstag utan att det påverkar min trovärdighet som producent. Men jag tror snarare vi går mot att, tack vare olika initiativ som riktar sig till kvinnor och icke-binära, så är inte problemet längre att det finns för få. Utan det är mer vilka som blir inbjudna till rummen där besluten tas och vilka som får de stora möjligheterna är skevt fördelat.

Vilka artister och producenter sneglar du på idag, om någon…?
– Jag ser allt fler grymma kvinnliga producenter och låtskrivare få ljus på sig som Nija Charles, Chloe Bailey, Lolo Zouaï och Sarah the instrumentalist. De är definitivt kvinnor som jag ser upp till och inspireras av.

Vad kan lyssnare förvänta sig framöver från Linda Bugatti?
– Jag har ett spännande samarbete upline:at som planeras släppas efter sommaren. Som också kommer följas av releaser jag har skrivit för andra artister som jag är spänd på att dela med världen. Så en höst fylld med musik att vibe till.

Intervju: Tobias Carlsson
Foto: Pressbild

65546e0a53c940223e0b0eb4