Från Kingsize Magazine nr 3 2019.

Efter att ha intalat sig själv under flera år att en musikkarriär inte skulle vara möjlig ska hon snart släppa ett mixtape med svenske producenten Canto. Den norska sångerskan och konstnären Lil Halima skapar drömsk musik som näst intill kan liknas med att bli nerbäddad i ett duntäcke i slowmotion. Och vi som lyssnar, vi vill ligga nerbäddade i det där fluffiga duntäcket för all evighet.

Lil (förkortning för Lillian) föddes och växte upp i den lilla byn Bardun i Nordnorge. Under uppväxten strävade hon efter att passa in. Något som kanske inte alltid var det lättaste som den, enligt henne själv, enda ”mixed” tjejen bland ungdomarna. Musikdrömmarna som grott sedan hon var fem ersattes så småningom med fotboll och Tupac och TLC byttes ut mot norsk populärmusik.
– Någon sa till mig alla skulle gilla mig om jag blev bra på fotboll. Jag blev grymt bra men jag hatade verkligen varje sekund av det. Men det funkade, alla ville vara med mig. Efter ett tag kände jag bara fuck allt det där. Jag orkade inte med det och började istället ägna mig åt det jag ville göra istället för vad jag borde göra för att passa in.

Lil fortsatte att gå i skolan och hade siktet inställt på en universitetsutbildning men postade då och då inlägg på sig själv när hon sjöng på Instagram. Något som en dag ledde till att hon blev upptäckt av en kvinna som numera är hennes manager. Och med ens kändes det omöjliga plötsligt möjligt.
– Jag minns att jag tänkte ”wow, jag kan faktiskt göra detta”. Jag måste inte gå på universitetet eller göra något annat som jag inte vill. Jag kan faktiskt göra musik hela tiden. Vilket inte är lätt att tro när man kommer från en så liten plats med ungefär 3000 invånare.

Hur känns det nu när du vet att du kan ägna dig helhjärtat åt din musik och ditt skapande?
– Det är nice, nu känner jag verkligen att jag kan göra vad jag vill. Skulle jag vakna upp en dag och få för mig att jag vill sälja strumpor för resten av livet så kan jag göra det också. Inget är omöjligt.

Förutom att göra musik så är du också konstnär och illustratör, skulle du kunna berätta lite mer om det?
– Det är egentligen bara en form för hur jag uttrycker mig. Jag har alltid sagt att det är det som skiljer äkta artister från oäkta. Äkta artister, konstnärer, har ett behov av att uttrycka sig på alla plan. Musik är bara en liten del av det.

Det krävs bara en snabb titt på Lil Halimas Instagram för att se att hon är vad hon själv kallar för en äkta artist. Bilder på olika målningar syns flitigt i flödet, i vissa fall använder hon sin egna kropp som canvas och i andra fall målar hon av stora artister så som Kanye West och Tyler, The Creator. Och på tal om Kanye West…

Jag har hört att du har blivit kontaktad av Kanye West, vad handlade det om?
– Han hade suttit i en bil med en kompis som spelat en av mina låtar för honom. Så senare fick jag ett mejl där det stod att han gillade låten och att hans folk kanske skulle höra av sig till mitt i syfte att göra något tillsam- mans.

Hur kändes det?
– Jag vet inte riktigt hur det känns. Människor i min närhet sa saker som ”shit vad kul att han har hört din sång”. Men jag är en äkta small town girl så jag känner inte av sånt. Dessutom är det Kanye vi pratar om, han säger nog en hel del, haha.

Kingsize träffar Lil Halima några timmar innan hennes spelning under Stay Out West på Pustervik i Göteborg. Tidigare samma dag släppte hon även singeln ”Booty” tillsammans med svenske Canto. Samma musiker och producent som hon arbetat tillsammans med på sitt kommande mixtape som släpps nu i höst.

Förutom att du snart släpper ny musik, vad händer härnäst för dig?
– Just nu bor jag i Oslo men jag vet inte riktigt om det är rätt plats för mig. Så vi får se i vilket land och i vilken stad jag hamnar i. Förutom det vill jag bara fortsätta göra min grej, släppa musik och må bra.

Intervju: Tuva Hansson
Foto: Sara Saeidi/@stillchai

65ba07add7a32f7b0a037f23