Från Kingsize Magazine #1 2022.

Det finns ett gammalt ordspråk som uppmanar till att vara ”sin egen lyckas smed”. Det vill säga att skapa sin egen lycka. Det är precis vad rapparen, låtskrivaren och sångaren Lamix just nu gör, efter att ha lämnat sitt skivbolag i fjol. 2022 är han aktuell med en ny EP och ambitiösa planer för sitt bolag 7 Tears Entertainment.

”Bra, eller helt okej”, hostar Lamix fram över FaceTime när jag frågar hur läget är och hur den senaste tiden har sett ut för honom. Han har precis lämnat ett positivt covid-test, men är vid gott mod ändå. Han sitter i sitt nya, egna studiorum som han lyckats skaffa sig trots en långvarig pandemi.
– Coronarestriktionerna har fuckat mig ordentligt, men samtidigt har jag sett till så att jag inte blivit helt fuckad. Så det har typ gått bättre för mig sen coronan kom. Jag lyckades köpa två lägenheter… Jag har precis skaffat mitt egna studiorum, så processen för mig att jobba med musik går snabbare, berättar han.

Att vara mer delaktig i processen att skapa musik har också blivit allt viktigare för Lamix, som i början av 2021 valde att lämna skivbolaget Sony Music och gå independent. Något som förstås inte varit helt lätt med tanke på hur branschen påverkats de senaste två åren.
– När det kommer till musiken, det har gått bra men inte som jag har velat. Det har varit svårt att följa vågen, för du måste ju streama ordentligt för att kunna fullfölja den visionen du har. Om jag vill göra en fet musikvideo så måste jag streama lite för att kunna jämna ut pengarna. Men på något sätt har jag lyckats lösa det ändå.

Att lämna sitt skivbolag var ett beslut som handlade om honom själv mer än något annat.
– Det var inte någon biggie, så. Det var mer att ingen kommer kämpa mer för mig än vad jag själv kommer göra. Det var mest det jag kom fram till. Om jag vill släppa varje månad så kan jag inte göra det hos ett bolag. Dom har andra människor att hålla koll på också, vilket är fullt förståeligt. Så jag kände att det var bättre att köra själv.

En annan anledning var också att hans bästa vän och kusin gick bort för ett år sedan.
– Det var han jag bollade allt med. Min karriär har varit baserad på två hjärnor: min och min kusins. När han försvann, då märkte jag verkligen att jag är själv. Det var då jag bestämde mig för att köra.

Efter att ha fått rejält med uppmärksamhet sedan debutsingeln ”Hey Baby” – där han året efter utsågs till Framtidens artist på P3 Guld och hade sitt oförglömliga moment med vännen och kollegan Jireel – har den 24-åriga rapparen och sångaren hunnit släppa två album: ”A.D.H.D” (2019) och ”Kapitel 2”, som kom dagen innan nyårsafton 2020. Ett projekt som blev kulmen på uppbrottet med sitt bolag och enligt egen utsago stressades fram.
– Det var lite tjafsigt där, vilket gjorde att ingen lade så mycket energi på det. Även jag. Det var väldigt mycket stress och folk var redo att gå vidare.

2021 startade han i stället med Molly Hammar-gästade singeln ”Vi två” och nu står han på helt egna ben och har all makt i sin hand. Både på gott och ont.
– Jag kommer släppa en EP nu som är betald helt själv, trots att man inte är ute och spelar. Jag kommer droppa fem låtar, jag betalar mix och master. Mitt mål är att göra fyra videos till den här EP:n så att den verkligen får en push 2022. Men det är dyrt. Så för mig att kunna göra musik, så måste jag göra pengar utanför musiken. Inte på något kriminellt sätt, utan genom att vara smart.

Ett sätt är genom den egenstartade verksamheten 7 Tears Entertainment, som Lamix nu släpper musik genom. En verksamhet som mycket väl kan bli mer än en distributionskanal för hans musik.
– Jag vet inte 100 hundra procent vad det är. Men det är ett bolag, skulle jag vilja säga. Som jag själv är signad till och kommer kunna variera andra plattformar med. Det handlar inte bara om musik, utan att man ska göra saker i stora skalor med hög kvalitet. Lite gameshows och såna grejer kommer sändas på 7 Tears. Jag tänker mycket på kvalitet och därför har jag investerat i egna kameror, som en Black Magic, för att det ändå ska se proffsigt ut.

Nu står han i alla fall redo med den nya EP:n ”Bakom kulisserna”, som skapats på drygt tre-fyra månader och som – precis som det låter – handlar om arbetet artister lägger ner som ingen lägger märke till.
– Den första låten jag gjorde var ”Bakom kulisserna”, som handlar om att folk inte ser allt man gör bakom all framgång. Sen handlar låtarna om lite olika sektioner, men fortfarande bakom kulisserna. Som ”Tsunami” som handlar om privatliv och kärlek.

Men EP:n behandlar också mycket lojalitet, kanske framför allt på låten ”Trasiga fönster”. Ett ämne som han dock ogärna pratar om.
– Självklart, men jag försöker lägga det bakom mig och inte tänka på det. Alla negativa tankar om folk och vad folk har gjort, jag pallar inte ta upp det för att det skapar bara mer negativitet som gör att jag jobbar sämre. Allt som har hänt har hänt och jag försöker bara börja om från noll nu.

Näst ut är singeln ”Området”, som kommer innan EP:n släpps i sin helhet, och som handlar om att inte behöva ta fel väg för att bli rik.
– ”Området” är en låt som handlar om att skapa möjligheter och att man ska bli rik. Bli rik på nåt sätt! Man behöver inte bara ta fel väg för att bli rik. Jag har mitt egna sätt att tolka låtar, vilket också kommer synas i videon. ”Jag är från området med mål om att lyckas utan att behöva göra keffa saker”, typ så.

Och på sätt och vis är det precis vad Lamix redan har gjort. 2022 markerar femårsjubileum för hans karriär, som startade med ”Hey Baby” och den efterföljande remixen av hitsingeln 2017. Och även om hans största lärdom hittills låter tragisk, är han alltjämt positiv.
– Att ingen bryr sig. Det är den värsta lärdomen jag har lärt mig sen jag började. Ingen bryr sig på riktigt om hur man mår. Alltså ingen. Oavsett om du får streams eller om din morsa åker in i fängelse – ingen bryr sig. Men det är också den vetskapen som gjort att jag klarat mig hela vägen hit.

Intervju: Malkolm Landréus
Foto: Yoye Lapogian

65546e0a53c940223e0b0eb4