kid_ink-2-S
Intervju – Kid Ink


Med nya albumet ”My Own Lane” som uträttar stordåd på topplistorna och en allt större skara fans visar Los Angeles-rapparen Kid Ink att 2014 kan bli hans år.

 

 

27-årige Brian Todd Collins startade sin musikaliska bana i egenskap av producent och började först 2010 släppa mixtapes som MC under artistnamnet Rockstar. Collins bytte sedermera till nuvarande namnet Kid Ink efter att ha signat till DJ Ill Wills oberoende bolag Tha Alumni Group 2011.

 

Följande år blev han utnämnd till en av artisterna i XXLs prestigefyllda Freshmen Class of 2012 tillsammans med bland andra Future, Macklemore och Hopsin.
Samma år släppte Kid Ink också debutalbumet ”Up & Away” och ett halvår senare, i januari 2013, skrev han på ett avtal med RCA Records och lämnade därmed independent-scenen bakom sig.

 

 

Det första officiella albumet på RCA heter ”My Own Lane” och innehåller spännande samarbeten med giganter som Pusha T, Chris Brown och Wale. Albumet gör det otroligt bra på ett flertal listor i USA och framtiden ser tveklöst ljus ut för den generöst tatuerade Collins.
Kingsize fick möjligheten att byta ett par ord med mannen som står på kanten till det definitiva genombrottet.

 

 

Grattis till ett lyckat albumsläpp, är du nöjd med hur responsen varit så här långt?

– Tack, jag är egentligen bara nöjd över att mitt verk är ute och att fansen kan ta del av det. Jag hoppas att musiken talar för sig själv och gör lyssnaren nöjd. Mitt minimimål första veckan var att sälja 50.000 i USA och jag är stolt över att vi nådde upp dit. Nu gäller det bara att låta det här albumet få andas, låta ordet spridas och sen jobba vidare och hålla sig konsekvent som låtskrivare.

 

 

Blev du nöjd med resultatet av skivan till slut?


– Ja, men jag vill bara att den ska ha sitt egna liv nu. Jag är nöjd med hur det blev, jag tycker egentligen albumet är perfekt. Hade jag haft några extra dagar på mig så hade jag kunnat ändra saker lite här och var men man måste släppa ifrån sig arbetet också och inse att det kanske är bra som det är. Det är så bra som jag hoppades från början och jag hade många låtar att välja mellan när vi skulle skära ner det och i slutändan känns det som jag valt rätt spår.

 

 

Är du perfektionist?


Till viss del. Jag tycker i och för sig att det viktigaste är den kreativa biten i början och under projektets gång. Man kan pilla i all oändlighet om man har tid.

 

 

Om du jämför ”My Own Lane” med independent-albumet ”Up & Away”, hur var det att ha bolagsmaskineriet i ryggen när du gjorde den här skivan?


Det var ”Bigger Business” och fler meningar. Men jag kände under hela tiden att jag hade samma kreativa frihet som när jag var oberoende. Det fanns också större möjligheter. Bättre produktion, tyngre gästartister osv. Allt var plötsligt möjligt.

 

 

Du hade med dig ett antal stora namn nu som Pusha T, Chris Brown, Wale osv. Var det lättare att få med dem i och med RCA eller var det personliga kontakter?


Både ja och nej. Många av dem hade jag gjort saker med redan innan min deal med RCA, så det var inga konstigheter att få dem ombord. Till slut handlar det mesta om vad man har för kreativ respekt för varandra och jag kände att alla ville jobba med mig på grund av vad jag gör snarare än vilket bolag jag ligger på.

 

 

Du har en bakgrund som producent, hur förberedde det dig för livet som rappare?


– 
Jag tror att det gjorde att jag kom in i branschen som rappare med en större förståelse för musik som helhet. Mitt mål är att göra en bra låt rakt igenom och tänker, som många andra rappare, inte enbart på innehållet i mina verser, även om de självklart är viktiga för helheten. Producenten i mig ser till exempel alltid till att lägga vikt vid en bra hook.

 

 

Att du blev utnämnd som en av XXLs Freshmen of 2012 måste ha varit en stor skjuts för din individuella karriär, hur var känslan efter det erkännandet?

 

 – Det var stort med tanke på att det är en av de tyngsta listorna du kan hamna på inom HipHop. Det får en så stor spridning på nätet och inom den värld vi verkar i men kommer samtidigt med mycket ansvar. Allt det egentligen gör är att visa folket att du är någon att räkna med, sen är det upp till dig själv att lägga ner arbetet som krävs för att visa att de hade fog att tro så mycket på dig. Det är precis vad jag jobbar för att göra nu.

 

 

Nämn tre personlighetsdrag som tagit dig framåt och uppåt i din karriär.


Ödmjukhet, fingertoppskänsla och att jag är konsekvent.

 

 

Debatten rasar på nätet om hur Kendrick Lamar kunde förlora i kategorin ”Bästa HipHop-album” på Grammy-galan senast när Macklemore slog honom, vad var din reaktion på det?


– Jag kollade lite på galan i studion. Först måste man ge Macklemore kredd för allt han gjort de senaste åren och också till Kendrick som blev nominerad och uppträdde på galan. Överlag tycker jag bara att showen kastade ljus över HipHop generellt och västkusten specifikt. Det var en ”good look” för genren och i slutet av dagen är det var det är, oavsett vem som vinner vad. Man ska inte lägga för mycket vikt vid prisutdelningar.

 

 

Vad kan vi vänta oss av Kid Ink 2014?


– Fler och större saker. Jag ska direkt in i studion och börja jobba igen och jag ser fram mot alla de saker jag planerat för den kommande tiden. Det är dags för mig att börja få nomineringar och priser på de här galorna nästa år…

 

 

 

 

Intervju av Nicholas Bonde

 

 

 

 

“My Own Lane” på iTunes

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL