"Chafic är anledningen varför jag startade med musiken."

I unga år förlorade Malmö-artisten Jos-F sin storebror, tillika Advance Patrol-medlemmen, Chafic. Det kom att påverka hans liv under uppväxtåren och framåt, när en förebild och familjemedlem rycktes bort. Men musiken hade funnits där sedan barnsben och med årens lopp började han skapa själv. När hans mor sedan oväntat gick bort 2018 fanns tankar på att lägga ner musiken helt och hållet. Istället satsade han återigen och vill nu göra sin mamma stolt, med sitt debutalbum där Mwuana och Frej Larsson finns bland gästerna.

26-årige Josef ”Jos-F” Mourtada har under flera års tid gjort sig ett namn på hiphopscenen i Malmö, med ett flertal samarbeten och singlar. Introduktionen till att skapa egen musik kom först som 18-åring då han ville hylla sin storebror Chafic Mourtada, som gick bort 2002 och var medlem i gruppen Advance Patrol.

– Chafic skulle fylla år så ville jag dedikera en låt till honom, sen inget mer än det. Jag skrev och sjöng på engelska. Jag hade inte riktigt taktkänslan förstod inte riktigt hur man räknade bars eller hur man strukturerade låtar. Så jag skrev låten och spelade in den hos Juan Havana. Jag älskade upplevelsen även om låten inte blev speciellt bra, haha. Efter det introducerades jag och började jag göra låtar med producenten Shaano Beats, av min nära vän Kurdo. Jag och Shaano höll på ett tag med musiken och fortsatte släppa på engelska. Efter några månader började jag på svenska och min första officiella singel släppte jag med Lilleman…sen har det bara fortsatt efter det.

När Jos-F blickar bakåt så var inspirationskällorna främst inom amerikansk rap såsom Nas, Mobb Deep och 50 Cent samt föregångarna på Malmöscenen; Advance Patrol och Lilleman.

– Jag har alltid haft musiken i mitt liv på ett eller annat sätt. Jag kan minnas att jag kunde sitta med AP när dom skrev på sina texter, när dom freestylade och hypade upp varandra.

Jos-F återkommer flera gånger under intervjun till betydelsen av familjen. Han var bara nio år när storebrodern Chafic Mourtada gick bort i april 2002. Jos-F minns tillbaka:

– Jag har många goda minnen av Chafic han var alltid i centrum och kunde ta plats utan att anstränga sig. Jag kunde minnas när vi kunde promenera och prata om allt möjligt, han lärde mig knyta skorna och hem telefonnumret som jag än idag kan minnas även om vi inte använder hemtelefoner haha.

Men det var långt ifrån självklart att Jos-F skulle hamna på en bana av kreativitet och skapande. I samband med Chafics bortgång upplevde han sig tidigt missförstådd i skolan, och kände sällan eller aldrig glädje i unga år. Det resulterade det i upprepade bråk med skolkamrater och som tolvåring blev han knivhuggen, varpå ”vänner” vittnade emot honom i efterspelet till händelsen.

– Jag kände mycket hat och ilska för världen och som tonåring började jag med skit, hänga på gatan och områden, tjäna snabba pengar. Men efter några år efter så började jag ta tag i mitt liv. Började plugga, blev klar med min utbildning, skaffade egen bostad och umgicks mer med familjen.

Bara för ett par år sedan kom ännu en stor motgång för familjen, när hans mor lämnade jordelivet.
– 2018 dog min mor, då hon fick plötsligt hjärtstopp. Detta tog på mig och hela familjen. Jag ville lägga av med musiken. Men två år efter så fick jag ryck och jag kände att jag vill fortsätta med musiken, och göra min mor stolt. Chafic är anledningen varför jag startade med musiken. Det finns inte en enda dag jag inte tänker på honom och min mor.

Nu är det dags för debutprojekt. Berätta om processen att spela in skivan.

– Det känns bara rätt nu! jag har aldrig varit lika nöjd med min musik som jag är nu, jag känner bara att det är dags för mig att släppa något officiellt. Det har verkligen tagit en lång väg men det har varit värt varenda sekund. Jag har många olika vibes på EP:n, både mörka och glada låtar.

Du har samarbetat med Mwuana för ”Drömmer Om”. Berätta!
– Jag känner Mwuana sen flera år tillbaka. Alltid när han varit i Malmö så har vi träffats och snackat. Vi hade alltid pratat om att jobba ihop och så en dag ringde jag honom och berättade min idé om en låt. Han gillade låten som producerades av en god vän, Mario Dri. Sen åkte jag upp till Stockholm vi gjorde videon. Mwuana är en riktig broder, inte ofta man träffar på en så god människa.

Du har släppt musik i ungefär fem år nu. Var ser du dig själv om ytterligare fem år?
– Förhoppningsvis har jag startat något stabilt där jag kan erbjuda andra förutsättningar jag inte fick själv. Att göra det lättare för andra upcoming artister. Jag har förlorat många bröder på gatan och hoppas en dag kunna bygga upp något för att ta ut unga killar från gatan och vägleda till något bättre.

Intervju av Tobias Carlsson

Foto: Press