Kingsize-skribenten Anna Broström mötte upp med dem Australien-födda damen på Berns Hotell i Stockholm i samband med att hon agerade förband åt Nas på dennes Europa-turné.

Fyra och en halv timme efter utsatt tid får jag komma in till Iggy Azalea på hennes hotellrum på Berns. Hon ligger utslagen, på mage i soffan. Hon har precis kört sitt första gig innan Nas och tar emot journalister på löpande band. Hennes långa blonda hår är utsläppt över ryggen. Klädd i ett genomskinligt linne med små blå palmer över brösten, fisknätstrumpbyxor med glitter och minimala rosa hotpants leker hon med någonting som ser ut som två kristaller på ett snöre.

– Det enda jag vet om Sverige är ABBA, mamma älskar dem. Inte jag, jag älskar rap. Så konstigt, det första jag såg när jag landade på flygplatsen var ABBA, de är ju överallt här, typ sådana här små ABBA-dockor. Men Sverige är cool, jag gillar det, jag vill ha mer connections här.

Iggy Azalea, eller Amethyst Amelia Kelly som är hennes egentliga namn, föddes för 22 år sedan i Sydney, Australien. Hon växte upp i staden Mullumbimby med ungefär 3 000 invånare och hon beskriver sin barndom som ganska ensam. Iggy älskade rap och hiphop och något sådant fanns inte i Mullumbimby. 11 år gammal hörde hon Tupac’s ”Baby don’t cry (Keep your head up)” för första gången, och en besatthet av den framlidne hiphopguden och hiphopkulturen i sig, började. De andra barnen i hennes ålder lyssnade på rock, elektronisk musik och indie. Att gilla rap var inte coolt.

– Jag var en outsider, en outcast kan man säga. Jag hatade alla i min skola och de hatade mig. De tyckte att jag klädde mig konstigt och jag blev retad så jag
brukade skita i att gå till skolan, och satt hemma och kollade på hiphopvideor på youtube istället. Jag fick kontakt med andra rappare på Myspace också.

För att spara ihop pengar till att flytta till USA städade Iggy hotellrum med sin mamma. Hon kunde inte hitta de kläder och den musik hon ville ha i Australien. Hon köpte tidningarna Vibe och XXL, och fick dem fyra månader senare, bara för att hitta nya artister och det senaste inom hiphop.

Du var bara 16 år gammal flyttade du ensam från Australien till USA. Nu har du bott där i många år. Till dina föräldrar sa du att du skulle vara borta i
två veckor, hur känns det idag?

– Det är cool, det är allt jag kan säga. Jag var så lycklig att jag äntligen var i Amerika. Jag har flyttat runt mycket, från Miami, Houston, Atlanta och nu bor
jag i Los Angeles sedan 2010. Mamma och pappa var arga först, men de är ok med det nu. Jag åkte hem ibland för att förnya mitt visum, få stämplar i passet, men nu har jag inte varit i Australien på flera år.

14 år gammal skrev Iggy sin första raptext om sitt favoritämne, det kvinnliga könsorganet.

– Det är väl inte konstigt, pratar inte killar om hur stora deras kukar är när de är 14 år?

– Jo det gör vi, svarar en man ur Iggy Azaleas entourage i bakgrunden.

Och på det spåret har hon fortsatt. I somras lade hon upp den uppmärksammade och kontroversiella videon ”Two times”, där hon sitter med en webkamera framför skrevet, iklädd en svart outfit med generös urringning. Under hennes freestyle om pussy, two times, dansar små seriefigurer framför hennes vagina.

Förklara din fascination för pussy, eller pussypoetry som det kallas. Varför är det ett återkommande ämne i din musik?

– Jag tycker att kvinnlig sexualitet i USA och i media överhuvudtaget är tabu. Det finns en underliggande röst som säger vad som är ok och inte ok för en kvinnas sexualitet. Allt som inte passar in i samhällets råa ramar är förbjudet, för kvinnor. Vi har ju alla en sexualitet. Tabu vad gäller all sorts sexualitet tycker jag är ren bullshit och orättvist. Vi kvinnor får lida för samhällets mentala, ohälsosamma kroppsideal och sexideal. Sådant begränsar kvinnor sexualitet och det är totalt skit, bara skit. Vi gör ju det, alla ändå. Jag förstår inte varför vi inte ska kunna få prata om det. Jag pratar om det på ett krasst sätt, jag bankar in det i huvudet på folk och gör det på ett catchy sätt och hittar sätt att få folk att gilla det. Många, speciellt kvinnor, säger att (låten) ”Pu$$y” har gjort att det lättare för dem att använda ordet, precis som vilket ord som helst. De har hatat det men använder det ofta nu. Det är det jag vill, få dem att gå ur sitt skal och tänka ’varför är det egentligen tabu att säga pussy’? På ett sätt tror jag att jag kan vara en ledare för och jag tror att jag på något sätt har gjort skillnad.

Iggys mixtape ”Ignorant art”(namnet hämtat ifrån ett citat av konstnären Basquiat) släpptes 2011.

– Namnet var perfekt för mitt mixtape. Basquiat träffar Andy Warhol och frågar ”vill du köpa lite ’ignorant art’?” Det är precis det som jag också vill göra, det kan låta ignorant för vissa men det är fortfarande konst. Ibland pratar jag om ignorant skit, ibland pratar jag om sådant som är smart, kärlek eller meningsfullt.

Och nu väntar Iggy Azaleas första studioalbum, ”The New Classic” som kommer att släppas i USA till sommaren. Mellan vänstra handens fingrar har hon tatuerat in albumets namn, ett ord per finger och mellan högra handens fingrar har hon Live Love ASAP, med det sista överkryssat. ASAP ska stå för Harlemrapparen ASAP Rocky, Iggy Azaleas före detta pojkvän.

– Jag vill inte prata om det, jag är ingen ryktesspridare.

Berätta om ditt kommande album ”The New Classic”?

– Det kommer inte att vara lika sexuellt som mina tidigare EP:s och mixtapes. Jag känner inte att det sexuella nödvändigtvis behöver vara jag. Som artist vill jag kunna prata om mitt liv, saker som jag har gått igenom.

– I Hollywood och LA är det så jävla mycket kroppsidealskit, varenda jävla dag. Tjejer som dejtar killar som de inte ens tycker om på grund av image, och sånt skit. Jag kunde rappa om sådant förut men nu vill jag mer berätta min historia. Jag tycker såklart fortfarande att det är bullshit som pågår i Hollywood men det är inte temat på nya albumet. Jag släppte den första singeln ”Work” från albumet häromdagen och den är mer min historia. Men ”The New Classic” är än bara 70 procent klart och jag har tidigare alltid haft någon låt som innehåller ”my vagina”, ”pussy”, ”lick my pussy” eller ”do my pussy” men jag har inte det nu, än iallafall. Men det kommer att finnas låtar om män, kvinnor och relationsskit inte nödvändigtvis handlar om kärlek. Typ ”New Bitch” som handlar om en tjej som dejtar en kille men hans ex vill inte låta det hända.

– Like, I’m his new bitch, bitch.

På ”Ignorant Art” har du två låtar, ”My world” och ”The Last song” som handlar mer om känslor och hur du känner. Kommer ”The New Classic” vara mer som de två låtarna?

– Ja, på ett sätt. Det kommer att handla om mitt liv. Ibland bara rakt historieberättande, och ibland låtar som ”New Bitch”. Varför? För att det är så jag känner. Sexualitet kommer inte vara temat, dock. Jag känner att jag redan har berört det ämnet så mycket och har gjort min poäng med vad jag vill säga.

Är det svårare för kvinnor i hiphopindustrin att få ut in musik?

– Ja, helt klart. Men det är inte svårt för att vi är kvinnor. Det är svårt för att det finns så många män. Det finns inte många kvinnliga rappare ute men jag tror inte att det nödvändigtvis betyder att det är svårare för kvinnliga rappare att slå igenom. Det är en tävling och det vore underbart om det bara var en som tävlade, för då skulle den personen alltid vinna. Det irriterande är att det inte är tillräckligt många kvinnor med kontrollen, med makt, som kan representera dig på sättet du vill bli representerad. Det är alltid män som dikterar vad som är bra, vad som är sexigt, hur du ska klä dig och vad du ska säga. Det som är svårt för mig är när det är en 58-årig vit gubbe som ska berätta för mig hur jag ska vara som artist. Det är bara kvinnor i administrationen av min musik.

– Det som var svårt i början var att mina sponsorer tyckte att jag skulle vara mer Britney. De sa att jag inte såg ut som en rappare, utan som en modell och att ingen skulle förstå mig. De ville att jag skulle vara mer pop, det tror inte jag skulle hända en kille.

– När jag började rappa ville jag verkligen låta som en kille. Jag trodde att om jag är en kvinnlig rappare som låter som en kille, skulle det bli lättare för mig
att nå ut i industrin. Jag ville ha en hård framtoning som om jag kom från Cash Money. Men folk tog mig inte seriöst då. Mr Lee, min producent, sa att jag inte skulle låta så arg och att jag skulle rappa som en tjej och låta som en tjej. Att jag skulle sluta imitera någonting som jag trodde kunde vara bra, och bara vara den kvinnliga rappare jag är. Det var då jag blev riktigt bra på att rappa.

Intervju av: Anna Broström
Foto: Erik By Erik