Från Kingsize Magazine #1 2022.

Under 2021 debuterade musikkollektivet Fugitive Familia med ett flertal singlar där både ambition, talang och skarpsynt musikalisk vision tydligt kunnat urskönjas i deras skapelser. I olika konstellationer skapas hiphop och r&b som bör kunna gå på export långt utanför Norden och dess gränser. Till våren är kollektivet aktuella med ett debutalbum, uppdelat i två olika projekt.

Historien om Fugitive Familia tog sin början på ett låtskrivarcamp i Mellerud i början av 2020, precis när pandemin hade tagit sitt grepp om Sverige och världen. Flertalet av medlemmarna är från olika städer i Skåne men träffades där för allra första gången och kunde snart konstatera att alla klickade väldigt bra, snabbt dessutom.
– Vi klickade musikaliskt och personlighetsmässigt, vilket ledde till att det kändes väldigt naturligt att bilda ett kollektiv efteråt. Lite som att ”join forces”, berättar rapparen YiGZAW.

Kollektivets första gemensamma release kom i början av 2021, med dubbelsingeln ”Come My Way” / ”Way Bigger”, vilket blev startskottet på ett produktivt år med flera releaser i olika konstellationer. I dagsläget består gruppen av ett antal artister som står för rap/sång; ambessa, elemy, Jade, NAHOM, NANOU och YiGSAW. På produktionssidan återfinns Adam Lorentzi, Gabriel Drew, Mark Phase och Matteus Jording. Sångerskan elemy berättar vidare om bakgrunden till namnet Fugitive Familia:
– Jag skulle säga att en stor del handlar om att visa vad vårt namn “Fugitive Familia” anspelar på. Vi är starka tillsammans och vi kan göra allting själva, så att kunna inspirera andra unga kreatörer till att göra detsamma skulle jag säga är en stor del av vad vi vill utstråla som ett independent kollektiv. På så sätt försöker vi också skapa en community med våra lyssnare. Samtidigt vill vi samarbeta med andra kreativa människor som har samma vision som oss och kanske även, i framtiden, rekrytera nya medlemmar. Med andra ord vill vi bara vara ett fett gäng och att alla kan hänga med.

Merparten av den musik som skapats sedan starten, har kommit till i workshop-liknande sessions på låtskrivarcamps, där Fugitive Familia hyrt stugor och byggt upp små studios. Där har musiken spelats in under sena nätter och medlemmarna har kunnat gå runt fritt mellan olika ”stationer” och jobba på flera låtar samtidigt. Med hela fem producenter inom kollektivet så beskriver man hur inspelningsprocessen kan gå fort, vad gäller idéer och att färdigställa musiken. Till våren 2022 är det dags för Fugitive Familia att ta nästa steg med ett större gemensamt projekt. För att färdigställa skivan åkte alla iväg på ett nytt kreativt camp för att kunna fokusera på färdigställandet.
– Det är superhärligt att se alla i sin zone och verkligen blomma ut på deras egna vis inom sound, låtskrivning, sättet vi inspirerar varandra och hur man vill execute en låt. En eye-opener som vi ser som otroligt lärorik var att se folks tankeprocesser och perspektiv under skapandet av låtar. Vi hoppas på att kunna få åka iväg på camps varje år då man redan längtar efter nästa när man kommit hem från den senaste. Det är en vecka då vi får fly från verkligheten och rubbar våra sömnrutiner totalt. Det blir mycket korv som grillas, till både frukost, lunch och middag, säger elemy.

Under fjolåret fick lyssnare ta del av hela sex releaser där varje släpp konstituerades av två låtar, i princip ett helt albumprojekt om vi räknar ihop diskografin under 2021. Ofta har låtarna kommit med en bakomliggande tankegång som kommunicerats tydligt. Till releasen av ”Selfish” och ”HIWTHI” beskrev Fugitive Familia låtarna med följande ord:

“Selfish, som beskriver, som titeln antyder, vad de innebär att utföra själviska val för att prioritera sig själv – något många kan glömma. Vi lever allt för ofta för att tillfredsställa andras behov och ibland kan glömma bort våra egna behov och önskningar. HIWTHI tar över stafetten i denna tråd, som signalerar att oavsett hur självisk man känner sig, landar det någonstans i att man gör för sitt eget hjärta och där det känns rätt. Hjärtat hör hemma när det känns rätt. Soundet beskriver någon- stans i en salig blandning av olika influenser, allt från trap, cloud rnb, alternative rnb och Hip-Hop.”

Till våren 2022 är det dags för Fugitive Familia att samla sina krafter och ge ut sitt debutalbum i två delar, även nu med tydligt fokus på tankens kraft. På frågan vad lyssnare kan förvänta av sig av fullängdsprojektet berättar YiGZAW vidare.
– Att detta är ett projekt för folk som är öppna för att höra en bred mix av allt från r&b, hiphop och drill till pop, UK garage och EDM. Unika ljudbilder och nya perspektiv. Ett projekt att lyssna på i klubben, under bilresor eller när man ligger själv hemma i sängen och kollar upp i taket. “Music for thoughts” helt enkelt.
– Projektet är uppdelat i två delar som kommer släppas separat. Den första delen har ett lite mörkare sound och budskap och kommer släppas nu under senvintern medan den andra delen har en lite gladare och lättsam ton och kommer släppas när vädret inte längre är lika deprimerande, berättar Gabriel Drew vidare. Det kommer ha features från bl.a. GTFO Franky och XDiomari. Det har varit otroligt inspirerande att få jobba med dessa artister och vi har som mål att samarbeta mer i framtiden.

Vilka inspirationskällor har ni som grund för ert skapande?
– Individuellt drar vi mycket inspiration från Dave, J. Cole och Jay-Z (Yigz), Erykah Badu och Snoh Aalegra (elemy), Sam Gellaitry och Tyler, The Creator (Mark), J. Cole och 6LACK (ambessa), Brent Faiyaz och Lucky Daye (NANOU), Mac Miller och Frank Ocean (Gabriel Drew), Jay Dee, Madlib, Robert Glasper och Hiatus Kaiyote (Matteus & NAHOM) och Alex Isley (NAHOM). Men som grupp skulle vi säga att vi inspireras av Dreamville, Odd Future, BROCKHAMPTON, samt 90-talets r&b och neo-soul.

Jag skulle säga att ni har klar potential att nå ut internationellt över tid. Hur tänker ni kring det?
– Vi försöker ha ett internationellt sound, så med tiden hoppas vi även på att fanbasen kan växa till att bli internationell. Samtidigt så är vårt fokus i dagsläget på att expandera ramarna för hur hiphop och r&b kan låta i Sverige och mer specifikt, i Malmö. Vi tycker det är viktigt att våga försöka sätta nya trender och experimentera med lite ovanligare ljudbilder än vad vi hör i svensk musik idag.

Om ni skulle få drömma er bort och välja samarbeten med artister världen över. Vilka landar ni på gemensamt?
– Kanye West, Frank Ocean, Snoh Aalegra, J. Cole, Pharell Williams, Doja Cat.

Läs mer om samtliga medlemmar i Fugitive Familia i Kingsize Magazine #1 2022.

Intervju: Tobias Carlsson
Foto: Nils Sjöholm