Från Kingsize Magazine nr 3 2019.

93 Feet Beats är ett nytt koncept med kassettutgåvor som ges ut av David vs. Goliath – skivbolaget som drivits av Looptroop Rockers sedan 1998. Kingsize tog en pratstund med Tommy Isacsson och Magnus Bergkvist som startat projektet. Herrarna är veteraner inom svensk hiphop som långvariga medlemmar i Looptroop Rockers, och då kanske mer kända som CosM.I.C och Embee.

Jag träffar herrarna ett par timmar innan Looptroop Rockers spelning på Västerås Officermäss – för att prata mer om kassettmediet och det nystartade bolaget.

Hur kom idén att börja ge ut på kassett?

Magnus: Jag tror att det egentligen handlar om att det var så det började för oss, med kassetter. Det var ju det vi körde med 92-93 liksom. Nu har det ju hänt något med kassetten igen också, som har fått något av en revival.
Tommy: Ja, det har det verkligen. Och vi gillar ju verkligen att ge ut fysiska grejer i
snygga paketeringar. Men vinyl är dyrt, avancerat och det känns som att du måste göra rätt många för att det ska vara någon idé. Men de här kassetterna kopierar jag ju hemma, så det är verkligen back to the roots.

Och ni har sålt slut på kassetterna dessutom?

T: Ja, den tredje kom ut igår, men de andra två har sålt slut. M: Vi har haft rätt hög utgivningstakt också – och gått ut ganska hårt.

Kan ni berätta lite mer om själva idén bakom bolaget?

M: Konceptet är att det ska vara max två minuter per låt, som ska rymmas på en tjugo minuters tape, så max tio minuter per sida. Men sen kan det täcka alla möjliga genrer, inom instrumentell hiphop. Så producenten är helt fri att uttrycka sig, fast inom de givna ramarna då.
T: Namnet 93 Feet Beats kommer också därifrån. För om du drar ut själva bandet från en kassett på tjugo minuter så blir det 93 fot lång bandlängd. M: Och sen gör Matte omslagen, som han ritar till varje utgåva då. Så det är verkligen do it yourself igen.

Har ni flyttats tillbaka i tiden lite känslomässigt när ni har jobbat med det här?

T: Absolut. Det är lite speciellt när du sitter och jobbar med det här.

Har ni själva kommit tillbaka till kassetten igen i och med detta eller har ni aldrig helt övergivit det?

M: Jag har kvar samma kassettdäck, samma DAT-spelare och samma Portastudio som jag hade då, och även en receiver så att jag skulle kunna lyssna på P3 Soul med Mats Nileskär – som hette Soul Corner på den tiden.
T: Jag har också kvar samma grejer som jag hade då. Men så har jag också köpt ett till däck för att kunna kopiera snabbare.

Ni kommer väl båda släppa fler kassetter på det här bolaget också?

T: Ja precis, det är tanken. Jag håller på med en nu, men jag vågar inte säga säkert när den kommer ut. Vi har ju kört en produktionstakt med en i månaden nu, men det kommer bli svårt att hinna med i längden.
M: Mitt bidrag är nog klart nu. Det kändes som att jag blev klar igår med mina tio bidrag.

Men då kommer ni i alla fall båda att släppa innan det här årets slut?

M: Ja, det tror jag absolut. Sen har vi två jävligt feta släpp av andra producenter på gång också, men det håller vi hemligt fram till releasedag.

Men du kanske kan berätta mer om ditt tape Magnus?
M: Den kommer troligen att ges ut i september. Vi lyssnade på den på vägen hit från Stockholm igår och då kändes det som att den var klar. Det är tio beats som utgör själva kärnan, men där jag försöker att experimentera med varje beat och få låtarna att blöda. Sen finns det ett japanskt tema som märks av i låtarna och även i konvolutet. Jag pluggar japanska nu så det blir väl ett tema för tapen, en stackars student som försöker att bemästra ett jävligt svårt språk, haha.

embee-beauty-of-S

Intervju: Fredrik Langrath

Foto: Isak Ohlander

65ba07add7a32f7b0a037f23