Om någon sagt till Binnie ”Smalls” Ahlsén för några år sedan, att hon 2018 skulle driva ett skivbolag tillsammans med Safari Sound, hade hon svarat: ”Va? Vad snackar du om?”.
– Mötet med Safari Sound pushade mig till att fortsätta tro på mig själv. Att jag kan göra det här, säger dancehall-producenten till Kingsize Magazine i samband med att skivbolaget lanserar sitt första släpp med Jamaicabaserade artisten Red Fox.

Safari Records är i gång och ”Pon Di DJ” är deras första of ciella släpp. Bakom skivbolaget står DJ-kollektivet Safari Sound tillsammans med remixologisten, producenten och DJ:nBinnieSmalls.MendetvarinteendelavBinniesplan. Hon hade faktiskt inte ens någon vision om att bli just dancehall-producent. För exakt ett år sedan hade Binnie precis börjat DJ:a och övervägde att spela någon av sina remixes ute på dansgolven, om hon vågade. Idag har hon släppt över 20 remixes, varav era är of ciella släpp till svenska och internationella artister.
– Men det är också kul att det kan hända. Jag tror det nns för och nackdelar med att planera. Ibland måste man bara köra på det man får och släppa på det som håller en tillbaka. Det känns som att allt jag har strävat efter i hela mitt liv bara har fallit på plats.

Musik har alltid varit en del av Binnies liv. Hon gick på musikskolan som liten, pluggade musik på gymnasiet, gick ljudtekniker- och music business på SAE. När det kommer till just genren dancehall har hon alltid gillat gunget i musiken.
– Det kan vara så rått på ett svängigt sätt. Jag älskar sån dancehall som man tänker att man dansar i en svettig källare, det första man gör. Det är charmigt att man inte håller tillbaka någonting. Hon skulle kunna beskrivas som en supertalang, för faktum är att Binnies producent och dj-karriär enbart sträcker sig ett år tillbaka. Det speciella året var 2017, som enligt Binnie själv förändrade hela hennes liv. Innan dess jobbade hon i en inredningsbutik.
– Musik har alltid varit något jag har strävat efter. Ett kall. Men jag har inte riktigt kommit fram till vad jag 100 procent brinner för eller vad jag vill göra med musiken. Men det här året… Det känns som att allt jag har strävat efter i hela mitt liv bara har fallit på plats. Allt jag har byggt upp på olika håll har kommit samman, säger hon och berättar att det som faktiskt förändrade allt var ett speciellt möte med Safari Sound.

Det var i slutet på 2016 som Binnie hade sin absolut första klubbspelning. Efter henne skulle Safari Sound ta över. Den kvällen hade hon chansen att presentera sig för sina DJ-idoler.
– Jag hade gjort min första och sämsta spelning. Alltså allt gick fel. Jag hade ingen hörlurslyssning. Jag var helt ny, stod med ett papper för jag hade skrivit ner min spellista, låt för låt. Jag bara stod där men köttade alla mina dancehall-låtar som jag ville ha. Jag kommer ihåg att jag spelade en specifik låt, ”Fever” med Vybz Kartel. Det var den jag hade längtat efter att få spela hela kvällen så jag avslutade med den, säger Binnie och fortsätter berätta att det sen var dags för Safari Sound att ta över.

Binnie, som i vanliga fall är tillbakadragen, brukar inte presentera sig för människor hon inte känner utan någon speciell anledning. Men den kvällen tänkte hon att ”Nu ska jag nätverka”. Och tur var väl det, för resten är historia.
– Jag presenterade mig för Dj Autograph från Safari Sound och så fick jag kommentaren att ”Jag hörde att du spelade Fever med Vybz. Fett”, återberättar Binnie som då blivit nervös över att de hört henne spela när det hade gått dåligt.

Därefter började de följa varandra på sociala medier och det visade sig att Safari Sounds omdöme vad gäller Binnies arbete var riktigt positiv. För när hon senare släppte en av sina första remixes plockades den upp av Safari Sound som dessutom valde att spela den på deras P3-show.
– Under internationella kvinnodagen förra året hade dom Binnie Smalls-fokus på Musikguiden i P3 och spelade fyra av mina remixes i sträck. Jag satt hemma och grät. Man ba ”vad är det som händer?” Man blir så överlycklig! Mina låtar som jag spelat på skoj hörs helt plötsligt på radio.

Så man kan tacka Vybz Kartel?
– Haha ja man ska alltid tacka Vybz tycker jag.

I fjol släppte hon drygt 20 remixes, flera of ciella med bland andra Ward 21 och Sean Paul. Ett samarbete som gick igenom tack vare Safari Sounds kontaktnät men framförallt Binnies färdigheter.
– Det är det absolut största som hände 2017. Ingenting har kunnat toppa det, säger Binnie och berättar att hon hade fått en mapp med massa låtar från Safari Sound för inspiration.

”Ben Yuh Back” råkade av misstag också hamna i mappen. Ovetandes om misstaget fastnade Binnie för just den låten och remixade den. När hon några dagar senare spelade upp resultatet för Safari Sound förvånades dem över att hon fått tag i låten men var peppade över hur bra den var så de mailade över låten till en av Ward 21-medlemmarna.
– Jag blev skitnervös och dom sa ”nä men Ward 21 kan vara sega med att svara så det är inget negativt om vi inte hör något från dom”. Tio minuter senare får vi svaret ”Fan va fett vi vill släppa den här hur gör vi?”.

Kanske var det ödet att låten av misstag följde med i mappen den där dagen, för några veckor senare låg den uppe på Spotify och därmed hade Binnie Smalls släppt sin första of ciella remix. Binnie berättar att syftet med att göra en remix går hand i hand med DJ-karriären. Hon ville göra låtar dansgolvsvänliga i syfte att själv kunna köra dem under spelningar samt att göra dem bättre än originalet. Och hur har hon lyckats med allt under så kort tid? Binnie berättar att hon alltid går på sin magkänsla, om hon får betalt är inte det viktiga. Känslan avgör om hon ska göra en remix.
– Min magkänsla har styrt mig hela det här året. Jag har sagt nej till det jag vill säga nej till och ja till det jag vill säga ja till. De låtar som har gått bäst är dom som jag har fått feeling på och suttit hemma i skräddarställning i min säng för det är dom jag blir passionerad över. Man hör det i låten också. Så länge jag gör det jag har feeling för så kommer jag kunna stå för det, säger Binnie och skrattar när hon berättar att hon inte fått så mycket sömn under det gångna året.

Förutom framgångarna med sina remixes så har Binnie tillsammans med Safari Sound startat Safari Records. Ett skivbolag med fokus på reggae och dancehall som satsar internationellt redan från början.
– Vi satt och pratade i somras och efter en lång djup diskussion kom vi fram till att alla har samma passion, alla har samma dröm och det är att star ta ett skivbolag, säger Binnie och berättar att de även har som syfte att förändra den allmänna synen på dancehall.
– När man har pratat med människor som inte har så mycket koll på dancehall så är det många som har en tydlig bild av vad de tror att det är för musik, säger Binnie och menar att den vanligaste associationen med genren är Sean Paul. Men trots hans legendstatus är genren bredare än honom. Samtidigt vill skivbolaget ändra den stereotypa bild av genren som florerar.
– Det är ju mycket naket, rumpor, tjejer som dansar och hårda mäktiga män. Tyvärr är det så stereotypen är. Och vi som är dancehallälskare in i hjärtat vi vill skapa något nytt, vi vill utveckla genren och ändra tankesättet kring det. Det behöver inte vara sexistiskt och stereotypt. Vi tycker att musiken är det viktiga. Att ge andra artister en chans att synas. Det var hela grundidén och också att synas i Skandinavien. Dancehall behöver inte bara finnas på Jamaica, utan det är så värt att promota världen runt.

Men när det kommer till Stockholm så kan det vara svårt för vissa genrer/ klubbkoncept att få hålla sina evenemang innanför tullarna. Det kan till och med handla om bokningar av riktigt stora, internationella artister. Kommer ni jobba på den biten också?
– Absolut! Att göra det mer godkänt och att folk inte ska tänka att det är en smutsig genre. För det är helt underbart med alla dans-crew som nns, alla soundsystems. Det är bra musik som hamnar lite i skymundan av alla pop- och hip hop-hits. Vi vill att dancehall ska ta mer plats. Vi har nästan ingen label i Sverige som har fokus på dancehall och reggae. Det saknas någonting i musikbranschen. Nu sitter vi på något unikt som vi inte kan hitta någon annan stans. Det här måste vi göra!

Vad vill ni tillföra musikscenen?
– Vi vill bara framhäva bra musik. Och få genren socialt accepterad. Det nns många klubbar som säger ”Ni får inte spela dancehall här för det drar fel crowd”. Ja folk som vill dansa? Är det fel crowd? Det finns så mycket tankar om vad dancehall är som vi vill ändra på. Att ta ett steg in i framtiden och inte hålla kvar vid gamla traditionella tankesätt om vad det är för någonting.

Skivbolaget arbetar också med inkludering och det kan handla om att de tar hänsyn till små detaljer för att bryta gamla könsnormer och tankemönster.
– Den första låten vi släpper heter ”Pon Di DJ”. Men från början sa Red Fox ”Mr DJ” i texten. Jag noterade det och sa bara att ”Jag är också dj och det vore ganska skönt om titeln vore könlös”.

Och så blev det. Binnie menar att det är en liten detalj som ingen annan kommer märka men det gör så att skivbolaget från början kan stå 100 procent för allt de gör.

Det är mycket som händer i Binnies karriär just nu. Hon producerar beats för fullt inför kommande skivbolagssläpp. Till våren släpper Safari Records en riddim med era olika artister. Binnie har även en resa planerad till New York och Jamaica, dels för att träffa och arbeta med några av artisterna de har signat men även för att lära sig mer om själva dancehall-kulturen.
– Om man ska satsa stenhårt på en genre tycker jag det bara är respekt att se kulturen med egna ögon. Jag vill se det riktiga Jamaica. Det är inte bara en jobbresa, utan en inspirationsresa. Jag vill se var det kommer ifrån, själva kärnan. För att samtidigt respektera genren jag jobbar inom. Jag vill se hur allting funkar. Jag vill ära genren. Jag vill lära mig mer om hur jag ska använda mig av vissa saker och vad jag inte ska använda. Jag vill inspireras. Dancehall är ju det som gör mig lycklig!

Du har uppnått en hel del senaste året. Saker du inte ens vågat drömma om. Vad har du för frammtida mål?
– Jag vill släppa en låt med Sean Paul eller Vybz Kartel. Då skulle jag kunna lägga ner karriären för då har jag nått toppen haha. Jag vill bara kunna göra det jag älskar varje dag. Egentligen spelar det ingen roll hur mycket pengar jag tjänar på det, om jag blir ett stor t namn eller inte. Jag har ingen vision om att bli en världskändis.Vill bara göra bra musik och kunna leva på det. Det finns inget värde i musik som bara görs för pengar.

Intervju: Mariana Benyamin Sir
Foto: ErikByErik