Under festivalen Way Out West hade den andra säsongen av Netflix-serien “Snabba Cash” smygpremiär. Strax dessförinnan meddelade streamingjätten premiärdatumet för den nya säsongen; 22 september 2022. I den nya säsongen, som alltså får premiär idag, är det dags för Evin Ahmad att återvända i rollen som tech-stjärnan Leya, tillsammans med skådespelare som Dada Fungula Bozela, Ayaan Ahmed, Khalil Ghazal och Olle Sarri. I den nya säsongen medverkar även skådespelarna Ardalan Esmaili och Adam Kais.

Evin Ahmad och Alexander Abdallah gjorde våren 2021 succé som huvudrollsinnehavare i nyversionen och serien “Snabba Cash” på Netflix. I samband med seriens premiär fick även ledmotivet ”FÖRSENT” med 1.Cuz och Greekazo ett rejält uppsving på Spotify, likväl som att rapparna Jozef ”Z.E” Wojciechowicz, Robin Nazari och Khalil ”Anansi” Ghazal syntes i biroller. Många tittare fångades av den elektriska kemin mellan Evin Ahmad och Alexander Abdallahs rollfigur, viket föranledde otaliga teorier om hur Salim skulle överleva och återvända i seriens andra säsong.

Abdallah själv slog redan hösten 2021 hål på förhoppningarna och sade till Expressen: ”Det har varit kul att läsa alla teorier om hur Salim överlever. Jag kan och får säga att: Salim tyvärr inte överlever”. I en intervju med Nöjesguiden, som även publicerades i Kingsize Magazine i april 2021, berättade Ahmad och Abdallah vidare om hur ”Snabba Cash” förändrats med samhällets utveckling.
– Böckerna och filmerna gestaltade det som var aktuellt då. Det var Stureplan, överklass och JW som rörde sig mellan dem och den undre världen som bestod av juggemaffian. I dag ser det annorlunda ut, dessutom har Stockholm blivit en sexig arena för startups där det finns mycket kapital och kända techprofiler som Daniel Ek. Vi befinner oss i en tid där vem som helst kan bli något. Du kan bli en youtuber, en influencer och tjäna snabba pengar på olika sätt.

Den intensiva, stressade och ångestfyllda handlingen var något som Evin Ahmad även reflekterade kring vid inspelningen av första säsongen:
– Den där stressen du beskriver, det är många som nämner det. Jag hade den stressen konstant under hela inspelningen. Det gick så långt att jag var tvungen att ta betablockerare för att få mitt hjärta att komma ner i varv. För det gick inte. Vi levde i den här stressen oavbrutet. Det är en så mörk berättelse och de här karaktärerna är så stressade och pressade hela tiden. Och sättet vi filmade på innebar att vi gjorde väldigt långa tagningar. Det är svårt för kroppen att fatta att det bara var på låtsas, säger Evin.

I säsong 2 av ”Snabba Cash” på Netflix syns Evin Ahmad, Dada Fungula Bozela, Ayaan Ahmed, Khalil Ghazal, Adam Kais, Ardalan Esmaili, Baba Diop, Omar Abdulqadir, Tina Salih, Elbron Bella, Ali Alarik, Olle Sarri, Johan Jan Jonason, Yasmine Garbi med flera. För seriens regi står Jesper Ganslandt, Lisa Farzaneh och Måns Månsson medan Oskar Söderlund står som huvudförfattare. Även Jens Lapidus, som stod bakom förlagan och den hyllade bok/film-trilogin, är fortsatt engagerad som en av flera exekutiva producenter.

Under den svettigaste dagen på årets Way Out West lockade den svala biografen på Skanstorget. Inte bara på grund av ac:n utan också för premiärvisningen av den andra säsongen av Netflix-hiten “Snabba Cash”. Löst baserad på Jens Lapidus romansvit om vattenkammade brats och organiserad brottslighet är tv-adaptionen en modernare tolkning som skildrar dagens gängkriminalitet.

I förra säsongen lärde vi känna Leya (Evin Ahmad), servitrisen med start-up-drömmar, och Salim (Alexander Abdallah), den skönsjungande torpeden. I andra säsongen fortsätter historien, med ett tillskott av några nya ansikten. Däribland den iskalle gangstern Zaki (Adam Kais) som vill ha revansch och den passionerade verksamhetschefen på ortens kämpande grundskola, Jamal (Ardalan Esmaili).

Hej Adam, vad kan du berätta om din karaktär Zaki?
– Han är lugn, intelligent och charmig. När han kommer ut från fängelset har han kokat ihop en genomtänkt plan. Han är kall och strategisk till en början, men under seriens gång växer en värme fram i honom, säger Adam Kais.

Vad gör du för att få in mänsklighet i en sådan karaktär?
– Det kommer du att få se i de senare avsnitten, men mycket handlar om att hitta sprickorna i honom. Han är avstängd, men ingen kan vara avstängd konstant. De som är så här mår ofta dåligt inombords. Men det kommer fram att han bryr sig om människor, de som är i hans krets dör han för, säger Adam Kais.

Kort efter Adam Kais karaktär introducerats skjuter han ihjäl en konkurrent på öppen gata. Våldet är rakt och rått. För att förbereda sig inför rollen stängde Adam in sig och kollade på true crime-dokumentärer om seriemördare. Som kontrast till Zakis mörker bidrar Ardalan Esmailis karaktär med lite ljus hoppfullhet.

Ardalan, vad kan du berätta om Jamal?
– Jamal försöker skapa någon balans i den här världen och han blir ett språkrör som visar ett system som håller på att falla. Och det faller framför allt på grund av högre politiska beslut. Jag känner många eldsjälar som honom ute i förorterna som verkligen gör allt de kan för att hjälpa till där kommunen har svikit, säger Ardalan Esamili.

Hur var det att spela med din fästmö Evin Ahmad?
– Det var fantastiskt. Jag har sett henne förvandlas till Leya hemifrån i samband med första säsongen, nu fick jag se det på plats. Det är viktigt att ha varandra när man ska porträttera känsliga ämnen.

Påverkade er relation spelet på något sätt?
– Nej, vi är trygga. Vi har spelat mycket teater ihop så det kändes naturligt.

Vad är den stora skillnaden mellan första säsongen och den andra?
– För mig är första säsongen en strävan efter någonting, medan andra säsongen handlar om att rädda det man har innan man förlorar det, säger Ardalan Esmaili.

Andra säsongen av “Snabba Cash” berör åtminstone två ämnen som blivit brännheta i riksdagsvalet: friskolor och gängkriminalitet. Verksamhetschefen Jamal kämpar förgäves mot skolans ägare som är mer intresserade av vinstmarginaler än att skapa förutsättningar för sina elever, och Zakis verklighet är den vi allt oftare läser om på löpsedlar. Det är ingen tillfällighet. När vi pratar om det blir Ardalan Esmaili upprörd.
– I dag ser vi mycket populistisk politik där man gör skillnad på människor och människor i stället för att dyka ner i det verkliga problemet och varför man har monterat ner välfärdssamhället. Den girigheten vi porträtterar i serien är exakt den girighet vi ser i politiken i dag där de med alla smutsiga medel försöker få sina röster. Det är ingen skillnad på snabba cash och snabba röster, säger han.

Foto: Netflix/Gustav Danielsson