Intervju: Anfa står på egna ben


Från Kingsize Magazine nr 1 2020.

 

 

Som en del av systerduon LASH har Anfa Lashari redan hunnit bocka av fem år inom musikbranschen. Nu bygger hon vidare på grunden de byggde tillsammans och provar sina egna vingar. I februari släpper hon sin första singel som soloartist.
– Jag har haft is i magen och jobbat och verkligen sett fram emot att få uppleva 2020. Ett tag trodde nästan att jag inte skulle komma dit. Det har varit så mycket struggle på vägen, men jag har verkligen jobbat för det här året.

 

 

Anfa blev en del av LASH redan som 15-åring, då tillsammans med sin äldre syster Sabina. Tillsammans var de med i talangprojektet Nästa Nivå, fångades upp av Vogue International som en av världens 100 mest intressanta akter och uppträdde på bland annat Grammis. Detta trots att man endast släppte fem singlar under fem år.
– Det var dom bästa åren… Asså jag hade inte velat göra det med någon annan. Från att äntra scenen från första början, till alla dom här fem åren och få göra det med en syster… Det är helt obeskrivligt.

 

Och det var inte bara systrarnas karriärer som då kunde blomstra, utan också deras relation till varandra efter ett par tuffa år under uppväxten.
– Att jag fick vara med min syrra och uppleva allt det där och göra det som LASH… Det har påverkat mig positivt, absolut. Det har inspirerat mig och min egna grej också. Så det har bara varit kul att det drog iväg som det gjorde.

 

Men nu står hon alltså på egna ben när hon gör sig redo för att släppa sin första solosingel ”Fukk It”. En låt som hon själv beskriver som en ”hatkärleksstory om sociala medier”.
– Sociala medier kan vara bra, men det kan också vara jävligt dåligt. Så är det med allt liksom, missbrukar du någonting så blir det dåligt och jag har ju redan den erfarenheten själv. Det var det som inspirerade mig att börja med låten och sen körde vi bara på. Jag är lite så, får jag en idé så kör jag på.

 

Det är lite punkkänsla i den här låten?
– Ja! Man har ju växt med åren och jag har lärt mig att gilla nya grejer. Eller jag har alltid gillat andra grejer, men jag vill göra mer än hiphop. Jag har läst en producentutbildning där jag lärt mig hur man får fram olika ljud och hur man kan bygga en låt med mer än text och rap. Jag var van vid att rappa över färdiga beats och freestyles, körde väldigt mycket på känsla. Nu känns det som att jag har en mer ingående process när jag skapar musik. Man hittar sitt sätt och jag tror det kommer förändras längs vägen, och jag ska vara okej med det. Att inte känna att blir för rockigt, utan våga ha de inslagen.

 

Du har blivit lite mer exekutiv producent nästan?
– Ja precis, man kan ju nästan jobba från scratch och det är det jag tycker är kul, att få vara med i låten. Att hitta en synergi mellan ljud och text är otroligt viktigt och det fick jag verkligen lära mig under min producentutbildning. Sen att jag kör på engelska, det är ju en stor förändring från LASH.

 

Varför ville du byta och köra på engelska?
– Jag utmanar ju mig själv, för jag har inte ett enda betyg i engelska. Jag hoppade av skolan jävigt tidigt. Jag pratar ”Simpsons”-engelska. Men jag vågar kasta ut mig själv i det här havet fast jag inte kan simma. Jag har också lärt mig att alla sitter på olika erfarenheter och jag tror att vara konstnär är att se och höra. Så det behöver inte vara my own words. Jag kan jobba med låtskrivare eller producenter, du vet, jag är öppen för att jobba med människor. Men jag lägger ihop pusslet. Om någon hade velat ändra i min text för fem år sen hade jag sagt ”get out”, men man växer, haha.

 

Att det gått två år sedan Anfa sist släppte musik har inte gjort henne stressad, utan snarare tvärtom. Nu är hon på den plats hon ska vara.
– Jag är inte den typen som släpper musik för att folk ber om det. Det måste komma från mig och det är en kreativ process. Så det har absolut inte varit stressande för mig, jag har fått växa under den tiden och det har bara gjort mig starkare – för now I’m back.

 

 

Intervju: Malkolm Landréus
Foto: Linus Morales

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL