Intervju – Americol


Malmö-rapparen aktuell med nya EP:n “Way Ahead” som släpps idag 25:e november.

 

 

Året var 2013 och jag besökte en då motiverad och driven 21-åring Sami ”Americol” al-Ameri i hans studio i Malmö. En kille som varit aktiv sedan 16-års ålder och som året innan hade släppt EP:n ”On My Way”. Nu var han i slutfasen av sitt album och allt lät lovande men så hände något. Problem med skivbolaget, uppskjutet album, kaotiskt privatliv och till slut tystnade allt kring Americol. Inget släpp och den där intervjun arkiverades. Efter en lång tids tystnad slog sedan, under julen år 2014, låten ”Domingo Karmen” ner som en bomb och letade sig snabbt upp på förstaplats på hiphoplistan iTunes Sverige. Ytterligare ett år har nu passerat och vi stämmer en ny träff och pratar om hans stundande EP ”Way Ahead” som släpps 25 november och allt som hänt däremellan.

 

– Jag tog fel riktning i livet. La tid på annat än musiken och istället för att göra det på ett normalt sett, ha ett normalt jobb, vände jag mig åt ett annat håll och började investera min tid där. Det är lätt att fastna i det livet… allt kommer så fort till dig och du har till slut svårt att föreställa dig något annat.

 

Jag fastnade helt enkelt och till slut tog det överhand och jag kunde inte göra musik samtidigt och människor ville inte umgås med mig på samma sätt längre. Jag fick lära mig på det tuffa sättet.

 

 

Ville dom inte associeras med det?

– Exakt men det förstod jag inte då och vägen ur det kändes så lång. Att plugga, skaffa ett vanligt jobb kändes så långt bort men jag tackar Gud idag att jag inte sitter inne.

 

 

Vad fick dig att tänka om?

– Insatser från det andra hållet, om man säger så… Ju djupare jag hamnade i det desto mer konsekvenser fick det och min första häktning fick mig att inse att jag måste få ett slut på det liv jag levde. Jag kan inte utsätta min son för det mer, inte utsätta folk i min omgivning mer.

 

 

 

När vände det för dig?

– Efter att vi släppte ”Domingo Karmen”. Jag började så småningom jobba med musiken igen och låten och mottagandet fick mig att tro på att jag kan göra något annat. Efter att inte gjort musik på över två år mötte jag upp med min kompis John Alexis i studion och där tändes en gnista igen. Den natten skrev jag som jag aldrig gjort förr och efter mitt uppehåll lossnade något.

 

 

Är ditt sikte mer inställt än någonsin?

– Ja, jag har fått ett helt annat driv och jag tar med mig många lärdomar från livet jag lämnat bakom mig. För är det någonting du verkligen vill är det i princip samma hustle det handlar om. Jobba, jobba, jobba, belöningen kommer så småningom.

 

 

Hur har erfarenheterna präglat dig?

– Jag skäms inte för min historia, den har lärt mig mycket och från att ha varit en väldigt tyst person har jag lärt mig att stå upp för mig själv. Jag tänker också mycket på att så som jag behandlar andra kommer dom behandla mig. Det kvittar vilken värld du befinner dig i. Jag har blivit väldigt ärlig och jag vet att allt jag gör kommer tillbaka till mig. Jag hade inte varit där jag är idag och min musik hade inte låtit som den gör utan dessa erfarenheter. Många chockas över hur min musik utvecklats under de senaste åren. Inte för att den blivit mer komplicerad men den har mer tyngd, mer energi och är mer relevant för min lyssnare.

 

 

Jag upplever att det är många som tror på dig men med tanke på att din leverans blivit väldigt inkonsekvent och ryckig – har det i sin tur inneburit att du fått motta mycket kritik?

– Jag har märkt att vissa har tröttnat och slutat lyssna men det har istället motiverat mig att komma ut starkt nu och samtidigt har jag många som verkligen tror på mig och vill se det hända för mig.

 

 

I media benämns du ofta som Malmös mest intressanta rappare. Varför tror du själv att du kallas det?

– Kanske för att jag gör något nytt och för att jag representerar den nya generationens Malmö. Vi som vågar mer och tar för oss mer och som inte är så fokuserade på att följa andra trender utan vad vi kan göra för att skapa något unikt.

 

 

 

Americol_001_LS

 

 

 

Följer man dig på sociala medier kan man se att du uttryckt viss kritik mot radiokanaler som prioriterar hiphop från Stockholm. Berätta mer om det.

– Jag tycker helt enkelt inte att man ska prioritera utifrån staden artisten kommer ifrån utan det är musiken det ska handla om annars stoppar det utvecklingen utav musik i Sverige. Det är till exempel som att Zlatan spelar fotboll (Läs: Playoff till EM: Danmark-Sverige) för hela Sverige ikväll, inte endast för Malmö. Men jag väljer att se på det med något jag kallar Zlatan-effekten. Du vet när det blir en hype och plötsligt dyker samma människor, som “rejectade” dig från början, upp igen.

 

 

Zlatan är känd för att han sporras av dom som inte trott på honom, gäller samma sak för dig?

– Absolut. Om jag redan är hungrig och vet att jag har något som backar min hunger då gör det att jag bara vill äta mer. Det är inte min största motivation men det ger mig driv, extra bensin.

 

 

Vad är din största motivation då?

– Att genom min musik och talang kunna förändra både mitt och andras liv. Vi föds in i ett liv vi inte kan styra över men när jag blev äldre såg jag det på ett annat sätt. Idag är det många människor som backar mig, som investerar sin tid och att kunna ge tillbaka till dom är viktigt. Sedan vill jag ge min son det jag själv aldrig hade och framförallt ge honom en lugn uppväxt.

 

 

Det där med att födas in i ett liv, ett öde. Hur kommer det sig att dina referensramar ser så annorlunda ut nu?

– Jag har alltid haft stora drömmar, jag är en drömmare. Jag har alltid trott på att om jag jobbar hårt så kommer det tillbaka en dag, då kommer jag ta mig härifrån. Det handlar inte om OM utan om NÄR. Inget snack om saken. Mitt mål är att se världen, spela min musik för hela världen och visa att jag kan underhålla människor, för det är det jag tycker om. Människor ska må bra när dom ser mig uppträda och ska vara glada och känna sig motiverade när dom går därifrån. Och det är därför jag är ivrig, för jag vet att jag kan ge dom det men nu ska bara bitarna falla på plats.

 

 

Vad är planen för att nå dit?

– Jag har mycket låtar i bagaget nu och jag kommer arbeta hårt och med strategier. Pusha ”Way Ahead” fram till våren och sedan släppa en mixtape. Släppa videos, jobba med olika producenter.

 

 

Vad vill du att man ska känna när man lyssnar på ”Way Ahead”?

– Man ska känna hunger, driv och känslan av att ingenting är omöjligt. Var du än befinner dig så ”grind”, om du hustlar så grind, om du gör musik så grind, om du spelar fotboll så grind. Det är en form av motivationsmusik som riktar sig till alla och oavsett vad du gör så känn stolthet i det. Vad som är menat att hända händer, du kanske står inför olika val i livet men oavsett vad du väljer slutar dom i samma öde, det är bara frågan om vad du gör på vägen som kan förändra resultatet av ditt öde.

 

 

Är det någon av låtarna på EP:n som betyder extra mycket för dig?

– På “My Life” är jag mer personlig än jag brukar vara och även om jag inte berättar i klartext låter jag lyssnaren få höra vad jag kommer ifrån.

 

 

Skulle du säga att du står vid ett vägskäl i ditt liv?

– Ja, musiken är allt och jag har inget att gå tillbaka till.

 

 

Vad är viktigt för dig nu?

– Att behålla fokus. Jag pushar musiken och jag tror på den och mig själv. Mitt driv, min hjärna tillåter faktiskt inget annat. Att jobba med min musik är den första tanken när jag vaknar och den sista när jag går och lägger mig.

 

 

Intervju av Mia Andersson

Foto: Mia Andersson

 

 

 

Lyssna på EP:n “Way Ahead” som släpps idag 25:e november:

 

 iTunes

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL