Trots stora framgångar är det inte alla som känner till Hammarkullen-duon Aden x Asme och deras historia, då de hållit låg profil fram tills nu. Efter hitsinglar som ”Kasse” och fjolårets EP ”Vågor & fåglar” är det nu dags för debutalbumet ”12 till 12”, där artister som Cherrie, Dani M, K27, Naod, Awave och 24K gästar.

Aden och Asme, födda 1996, är två barndomsvänner från Hammarkullen i Göteborg. Likt hypade rappare som Z.E, Dree Low, Einár och 1.Cuz har man på kort tid och utan hjälp gjort sig ett namn och samlat ihop miljontals streams på både YouTube och Spotify. Redan 2017 debuterade man med låten ”Bonnie & Clyde” och efter att ha följt upp med ”Kasse”, ”Jet” och ”Skiner” slog det till ordentligt.
Aden: Alla känner oss i Hammarkullen, så när det väl exploderade märkte vi inte av det eftersom vi spenderar mestadels av vår tid där. Så det var mer att våra mobiler exploderade, med följare och sånt. Det gick så långt att jag började lämna min mobil hemma. Det var mer när spelningarna började komma, när vi kom till Stockholm till exempel. Då märkte vi att det var något helt annat.

Att musiken har förändrat deras liv är ingen glorifierad saga. Asme berättar att han aldrig haft ett jobb och att många frågade honom vad han skulle göra med sitt liv. Nu ser allting annorlunda ut.
Asme: Innan fanns det föräldrar som sa ”häng inte med Asme”, nu det är ”häng med Asme, bli som honom!”. Det är en sjuk ändring och jävligt skön känsla. Jävligt skön känsla… upprepar han och tittar ner i bordet.

Aden säger att han ”alltid haft musiken i sig”, men efter en stökig skoltid åkte han efter gymnasiet till Gaalkacyo i Somalia, där släkten kommer ifrån. Kvar hemma i Göteborgsförorten var kompisgänget som väntade på att höra från honom.
Asme: Han ringde ett FaceTime-samtal efter typ en månad, men sen hörde vi inget mer. Vi ställde in oss själva på att han inte skulle komma tillbaka. Det var en hopplös grej.

Det var helt tyst i några månader, tills han en dag bara dök upp igen.
Aden: Det är anarki därnere liksom. Det blev inte direkt bättre, jag gick fortfarande runt med vapen där, förstår du? Haha. Men jag fick ändå komma bort från många negativa vibbar.

Väl hemma fick Aden fart på sitt liv. Han skaffade körkort och jobb, men snart kom det gamla livet ikapp och musiken blev räddningen. Nu är man två av Sveriges mest hypade hiphopartister.

Men trots framgångarna är man också precis som man alltid har varit och tydligt är att mycket av deras DNA ligger i hemorten Hammarkullen – ett av Sveriges miljonprogram som byggdes fram i slutet av 60-talet. ”Hammarkullen har skapat oss, vi kan inte ändra på oss”, säger Aden och fastslår att man varken kommer låta kändisskap eller något annat påverka dem.

De framgångsrika singlarna följdes under fjolåret upp med EP:n ”Vågor & fåglar”, där duon fortsatte charma sin publik med melodiös rapsång, lika hotfull som lekfull. En intressant mix som man till viss del hämtat från UK-scenen, men som man inom Sverige hävdar att man gått i bräschen för.
Asme: Det är det vi säger hela tiden: “vi starta vågen vi e bäst, bäst i test vi e spech”. Innan det, folk bara rappade. Ingen sjöng, för dom vågade inte. Sen när vi började så diggade dom det och fortsatte hoppa på vågen.
Aden: Det är som på ”Kasse” till exempel, jag sjunger ju ”en kasse här den flyger”, men det är något jättekriminellt, förstår du? Så du förväntar dig att jag ska vara en hård person, men jag behöver inte vara en hård person för att hålla på med dumheter. En gangster kan skratta liksom, förstår du vad jag menar? Vi fick det från England på ett sätt, för vi märkte att dom säger råa grejer men dom sjunger. Man behöver inte ha den attityden.

På sololåten ”Kriget” rappar Aden bland annat: ”Alla e kalla, mannen kolla vart ja hamna / glädjespridare men en syndare, ser ba pundare”.
Aden: Ouff. Jag gick in djupt i texten på den, för jag ville visa den mogna sidan. Jag kan tänka, jag är en människa liksom, inte bara någon förortsgrabb som springer runt och gör dumheter. Det här är min syn på världen. Den låten gjorde jag på en natt, direkt från hjärtat.

Jag nämner en av mina favoritlåtar med duon, Masse-producerade ”Favela” (2018), en låt med liknande drag. De berättar att han även gjort ett spår på det kommande albumet samt en än så länge osläppt låt.
Asme: Den är inte med på albumet och låter helt annorlunda. Det är en helt en annan våg.
Aden: Det är den bästa asså, jag vill inte ens prata om den, haha. Sverige är inte redo för den om man säger så.

De berättar också om videon till låten och kommer återigen in på deras säregna texter, som både är inbjudande och mörka.
Aden: Folk älskar hur vi vibear och dansar i våra videos, samtidigt som vi sjunger att vi skjuter dig, haha. Att vi får folk att sjunga såna texter, det är sjukt asså. ”För vi lever i favelan”, du vill vara en del av det, förstår du? Det är inte ”vi och dom” längre när du lyssnar på våra låtar.

Jag känner mig manad att ställa frågan om hur de ser på texterna och det faktum att de flesta av deras lyssnare är barn och tonåringar.
Aden: Vi kan inget mer än det, förstår du? Det är det vi har växt upp med. Hade jag kunnat ha ett bättre liv än det jag hade, då hade det kanske varit annorlunda. Jag hade kanske sjungit om tjejer bara. Men tyvärr relaterar folk till det vi har upplevt och det våra vänner har gått igenom. Men vi försöker göra det så positivt som möjligt, det är därför vi gör det glatt och inte rått.

Nu är det dags för debutalbumet ”12 till 12”, ett album som kretsar kring att ständigt vara aktiv, vad det än må handla om. Gästerna inkluderar stora namn som Cherrie, Dani M, K27 och Naod.
Aden: Jag lyssnade på dom här artisterna när jag inte ens hade planer på att göra musik. För oss har det alltid varit ett mål att göra musik med stora artister och när vi började bli stora var det många som skrev till oss. Men vi har väntat med det, fram tills nu. Samtidigt bryr vi oss inte så mycket om kändisskap, det är mer vilka vi tror vi kan göra bra musik med.

Aden är, precis som Cherrie och K27, en del av de många framgångsrika urbana artisterna med somaliskt påbrå.
Aden: Vi har kommit långt. Cherrie, Guleed, K27, Yasin, Ozzy… det är jättemånga som representerar. 1.Cuz släppte ju låten ”Jag e somali”, det är en stolthet. Jag hade aldrig kunnat se att det skulle bli så. Att folk diggar det, det är fint.

Duon har sedan starten tagit mycket inspiration från UK-scenen och bland annat gjort en låt tillsammans med Afro B, men på ”12 till 12” har man en betydligt vidare riktning. ”Istället för att inspireras av andra så inspirerar vi”, konstaterar Aden. Men efter albumet finns också än så länge hemlig information om ett stort samarbete med en välkänd UK-rappare.
Aden: Vi kommer göra stora samarbeten, men det blir efter albumet.
Asme: Sen kommer det också en remix på ”Granddaddy Purple” som också är med några från UK. Men det får bli en överraskning.

Och även framtidsplanerna är stora. Att satsa utomlands är inget man utesluter.
Aden: Det finns inget stopp liksom, 12 till 12 det är det det handlar om. Vi kommer alltid vara glada över där vi är, men vi kommer aldrig nöja oss. Det finns inget stopp, det är bara att köra på.

Intervju: Malkolm Landréus

65ba07add7a32f7b0a037f23