En stark debut, snabb internationell succé, tre album, flertaliga turnéer, medverkan i Så Mycket Bättre, drottningstatus, folkkär – och fortfarande äkta. Cherrie har på knappt tio år skapat sig ett imperium som hon stavar Naag Nool. I vår är hon tillbaka med ny musik, nya perspektiv och livespelningar. 

”Säg mig vad vill du veta om mig. Kommer alltid å berätta sanning. Fanns så mycket jag inte visste, jag har lärt mig. Aldrig glömma dom som var där. Väster, ta mig dit vart mitt hem är”.

Det är öppningsraderna i Cherries debutlåt ”Intro” från 2014. Hon satte tonen för hela sitt artisteri redan där, i de första raderna. Idag, snart tio år senare, står hon stadigare än någonsin. Med fötterna på jorden och med hjärtat fortfarande rotat i väster har hon hela världen i sin hand. Och hon har blivit mer än en artist. Hon är en hel rörelse – ett movement, man skulle kunna säga ett moderbolag, men framförallt allt: en förebild. 

Det är snart tio år sedan du debuterade. Hur skulle du definiera denna era som varit i ditt artisteri?

– Mitt senaste album som jag släppte 2021 heter ”Naag Nool” och det är en benämning för självständiga kvinnor som gör sin grej. Och det är vad som har varit temat för den senaste tiden. Denna era har handlat om att drifta som kvinna och att också omge mig av kvinnor som inspirerar mig. I och med skapandet av mina egna klädkollektioner, smycken och smink så har jag involverat mina närmsta i att jobba med mig. Och det har varit bland det mäktigaste jag känt – auran av unga kvinnliga entreprenörer som gör feta grejer. Det hördes mycket i musiken även förra och förförra året.

Cherrie är på en bra plats i både livet och karriären. För två dagar sedan kom hon hem från ett kort och lyxigt besök i Miami och jetlagen stör henne knappt. Hon är van. Redan tidigt i karriären reste hon till världens alla hörn. Sydkorea, Oslo, Sydafrika, London och många besök i USA – listan är lång. Och den kommer att fortsätta växa eftersom Cherrie aldrig vill sluta göra musik. Det är en känslofylld process att få ha varit med henne från starten. Vi har fått hålla henne i handen genom de tunga perioderna när hon ”aldrig igen” velat ”må sådär” till att nu få se henne vara en kvinna som ”lever och ler”. När hon tänker tillbaka på de betydelsefulla ögonblicken i sin karriär är det de små stunderna som är värdefullast. 

– Jag minns inte så mycket från när jag vann P3 eller Grammis men jag har specifika minnen av vad jag och min makeupartist hade på oss första gången vi kunde göra en musikvideo i Sydafrika. I och med att jag kommer från ingenting och har kunnat göra detta independent på mitt egna bolag Araweelo så var det en fett stor grej för mig när jag insåg det. Också när jag gjorde ”OG”-mixtapet, eftersom jag spelade in och mixade allt själv. Det var en helande process för mig att kunna göra ett album utan alla män som oftast hjälper mig med teknikdelen, säger Cherrie och fortsätter:

– Efter att jag slagit igenom har jag haft dippar i livet och inte alltid mått så bra. Men jag märker att jag har blivit mycket bättre på att hantera det eftersom det finns en känsla av tacksamhet och hoppfullhet hela tiden. Det kanske det inte gjorde så mycket förut. Genom musiken har jag kunnat hela mig själv och samtidigt vara där för folk som behövt den. De stunder när jag stannar upp och får landa i mig själv, det är mina stoltaste ögonblick. 

Hon berättar att hon precis tagit sig ur en sådan dipp. Allt hon gjort de senaste åren, de olika kollektionerna, kläderna och smyckena plus turnerandet och album- och singelskapandet, har tärt på henne. Nu efter nya insikter och perspektiv är hon inspirerad och redo att göra ny musik. Det verkar som att det blir på engelska den här gången. Hon är även redo att åka på turné igen. Och inte bara en utan två. Samtidigt som hon turnerar med ”Feels & Vibes Tour”, tillsammans med Asme, Ricky Rich och Femme Fatale Selection, så är hon headliner för Brooklyn Brewery och dess Brooklyn Tour 2023 under året. 

Cherries relation till Brooklyn sträcker sig flera år tillbaka. Det var nämligen där hon gjorde sin första slutsålda headlineshow i USA. Hon berättar varmt om de fans som hade åkt från New York för att få se henne och skråla för full hals – på svenska. ”Det var flummigt”, säger hon och skrattar. Hon trycker även på att det känns fint att få spela med de lokala up-and-coming-artisterna som backar upp henne under turnéns olika stopp. 

– En stor del av min karriär går ut på att få hjälpa andra. Jag har alltid försökt träffa lokala artister när jag varit ute på turné, specifikt tjejer. Jag inspireras av de konversationerna jag får ha med helt nya artister. Att få göra den här turnén känns on brand och fett kul. 

Finns det någon up-and-coming-artist du har ett särskilt gott öga till just nu?

– Saru. Jag försöker alltid ge tjejer som är nya i den här branschen de råd jag aldrig fick. Därför känns det fett att hon kan ringa mig när som helst och ställa frågor. Det inspirerar mig också att se att allt hon gör kommer från den musik hon verkligen älskar, old school r&b. Från typsnittet på hennes logga till hur hon klär sig.

Vilket råd hade du behövt få som du inte fick?

– Ofta när jag pratar med tjejer som gör musik så landar det alltid i att det är svårare att ha kreativ kontroll i den här branschen då den är mansdominerad. Och det är inget ont om männen, de lägger ned tid och energi på att hjälpa oss att skapa våra projekt. Men man blir också bara talangen och inte den som sitter på kunskapen. När jag pratar med yngre tjejer brukar jag alltid säga att de ska lära sig att spela in sig själva och göra mindre produktioner så att de kan skriva hemma. Ibland har män svårt att förstå en kvinnas perspektiv och det egentliga syftet till varför hon gör musik. Därför är det viktigt att få bort de mentala spärrarna.

Cherrie inspirerar andra kvinnor som i sin tur inspirerar henne. Hennes mål är att bygga ett eko-system med andra kvinnliga entreprenörer, talanger och kreatörer under sitt bolag Araweelo. ”Det känns som att jag är i min Fenty Puma-era”, säger hon och skrattar. Cherrie och kvinnorna i hennes liv ska växa, klättra uppåt och fortsätta skapa något större.

– Det finns en hel generation av unga tjejer som kommer från brutna hem, från andra kulturer och från alla slags walks of life. Att kunna ge dem inspiration är det viktigaste för mig. Men det är också viktigt för mig att få ge något till dem som inte kommer från vår värld för att kunna skapa något gemensamt som vi kan relatera till. Det har alltid varit mitt syfte och det är därför jag är här. Och det känns skönt att jag inte har tappat bort den grejen. Jag har kunnat applicera den på alla ventures jag gått in i. Jag kommer att fortsätta med det livet ut.

Intervju av Stella Svärd

Foto: Pressbild

Brooklyn Tour 2023 gör sitt första stopp på Åre Verandan den 27 april 2023. På plats får hon även får hon även sällskap av artister som Random Bastards, Loxell och DJ Shewit.

Biljetter och mer information här!

BROOKLYN TOUR 2023

27/4 Veranden, Åre

27/10 E-street, Sundsvall

18/11 The Tivoli, Helsingborg

* Fler datum kan tillkomma

Brooklyn Tour 2023 görs i samarbete med Brooklyn Brewery Alkoholfritt, United Stage och Kingsize Magazine.