Genom att belysa svåra ämnen som mobbning och psykisk ohälsa blir Bell en talesperson för sin generation. Efter det stora genombrottet med ”Missförstått”, vill Bell få människor att börja prata om sina känslor. Och hon gör det med en rejäl näve humor, utan skam och med nästa vassa vers inspelad och klar. 

– Det här året förändrade mitt liv, säger Bell och sätter sig i soffan. Hennes vita fluffiga öronmuffar lyser i det halvdunkla rummet. Strass-stenarna under ögonen blingar i takt med notiserna på mobilen. Tiktok. För varje minut lyser skärmen upp. Stressigt? Inte för Bell. Det är på Tiktok 22-åringens värld existerar. Här har hon byggt upp sin fanbase beståendes av unga personer, främst tjejer, som ser upp till hennes vågade uttryckssätt och ofiltrerade personlighet. Att följa Bell på Tiktok är lite som att titta på en realityshow. Där delar hon med sig av det som för många kan kännas alldeles för privat. Till exempel uppbrottet med hennes kärlek i början av året som hon dokumenterade flitigt på plattformen. Och ur den känslostormen föddes debutsingeln ”Bättre sent än aldrig”. 

– Det är en ”sparka in dörren och säga hej”-låt. Den blev min bearbetning för att kunna gå vidare. Jag var väldigt arg då och kände ingen skam. Det är läskigt men också befriande att säga saker rakt ut och att vara ofiltrerad. Man tror ofta att man är ensam i allt, att ingen förstår en. Men ett breakup är en universal upplevelse och folk superrelaterade. Så det blev något för dom och något för mig. Jag ångrar inget. 

BELL-projektet, som hon kallar den artistdröm hon haft sedan hon var liten, blev verklighet förra året när hon signade med EMI Sweden. Till en början lades stor fokus på hiphop och r&b tillsammans med hennes A&R Patricio ”Pato Pooh” Silva. Men efter en slumpmässig träff med producenten Jonathan Hellberg föddes något nytt. 

– Jonathan är den första personen i landet som har samma konstiga referenser som mig, han är också inne på alternativa grejer. Vi experimenterade, lämnade hiphopen och lät oss bli influerade av andra genrer. Ur det föddes BELL. Lite punkigare, råare och kaxigare. Det är fortfarande hiphop och rap men det är en ny dimension av min musik.

Bell vill mixa med genrer, blanda hiphop med pop och bli influerad av punk och indieband. Förebilderna är Billie Eilish och Lil Nas X. Tillsammans med Jonathan har hon kommit fram till att hon är den som ska fylla det hål hon upplever finns på Sveriges musikscen. 

– Det är många i Sverige som älskar Billie Eilish och Olivia Rodrigo. Men det är ingen här som uttrycker sig musikaliskt på det sättet som de gör. Jag och Jonathan bestämde oss för att vi skulle göra det, säger Bell nöjt. 

– Jag är så glad att jag inte känner mig velig i vad jag vill göra längre. Äntligen tar jag mig friheten att göra det jag faktiskt vill. 

Men friheten har aldrig varit självklar för Bell. Den kom efter flera års kamp. Hon har kämpat med sitt eget mående, kämpat emot falska rykten och kämpat med att vara utsatt för mobbning. Det är inte en slump som gjort att hon valt Tiktok-namnet ”Allahatarbell”. Idag är namnet ett sätt att äga det hon har varit utsatt för. 

– Som barn hade jag en stor och stark personlighet. Jag sa vad jag tyckte och hade lätt att skaffa vänner. Jag höll på mycket med min musik eftersom musiken är det jag alltid känt att jag har varit bra på. Alla fick stå ut med att jag sjöng på skolavslutningar och tog mycket plats. 

Men till slut fixade inte skolkompisarna uppmärksamheten hon fick. Det resulterade i flera år av mobbning, från grundskolan i Hässelby och fram till gymnasiet då hon flyttade från Stockholm.

– Efter ett tag kände jag mig så maktlös. Det var mycket rykten om mig. Det kom till den punkten att folk tyckte att de inte ens behövde lära känna mig, de trodde istället på den bild som andra hade målat upp. Till slut gav jag upp mig själv och bara lät allt som de sa sjunka in. 

Flytten från Stockholm gick till Tingsryd där hon hade kommit in på Academy Of Music And Business. Hon berättar stolt att det blev en revansch mot mobbarna. Under samma period skrev hon en låt om gatuvåldet i Stockholm och efter att ett Facebook-klipp där hon uppträder med låten blev viralt fick hon framföra den live i TV4 Nyhetsmorgon 2016. Hon tillägnade låten alla ungdomar som mist sina liv.

– Jag känner fortfarande starkt för den frågan. Våldet måste ta slut. Det är obehagligt när man inte kan se framför sig hur det ska gå till eller när det ska hända.  

Från motgång till medvind. I somras blev Bells låt ”Missförstått” till hennes stora förvåning årets sommarplåga. Den började som en freestyle-vers uppladdad på Tiktok över Henric Edströms låt ”Bonaqua”. Snabbt blev videon viral och influencers som Bianca Ingrosso delade klippet. Då insåg Bell och hennes producent att det var dags att göra en hel låt av versen.

– Jag har fortfarande inte landat i vad som hänt den här sommaren. Låten fick ett eget liv och den känslan kommer jag att jaga resten av min karriär.

Bell berättar om hur hon enbart hade en konsert inplanerad under sommaren, men så fort låten släpptes på Spotify dröjde det knappt en vecka innan bokningarna ramlade in. Storsjöyran, Way Out West och Bayside Festival var några av turnéstoppen. Och på den sistnämnda gick en dröm i uppfyllelse när hon fick uppträda med sin idol Daniel Adams Ray. 

– Åh, säger Bell. Hon lägger upp ett ben på bordet och drömmer sig tillbaka.

– Den här sommaren har varit som en feberdröm, jag kommer bära med mig minnena hela livet. Att få knyta an till lyssnarna har varit det bästa. Och förutom att dela scen med Daniel så känner jag också starkt för WOW-giget. Det blev en sista minuten-bokning så jag är chockad över hur bra det blev. Det var en massa kärlek och publiken kastade sig i en moshpit, säger Bell och skrattar. 

Samtidigt har turnésommaren inneburit en del påminnelser om det hon gick igenom under skolgången.

– Det var flera unga killar i publiken på mina spelningar som försökte håna mig. De skrek skällsord och filmade. Ibland väntade de utanför mitt hotell. Första gången det hände bröt jag ihop. Jag var så jävla rädd. Men nu har jag förstått att det inte handlar om mig som person. Det har blivit en trend att hata på mig. Men jag håller i rodret och därför försöker jag hitta alla sätt jag kan för att göra något roligt av det. 

Uppbackningen av barndomsidolen Daniel Adams Ray har hjälpt Bell med självförtroendet som artist. Och efter sommaren släppte hon låten ”Pang Boom” som är en hyllning till honom och Snook. 

– Det är en skål för vad de har gjort för svensk hiphop. Daniel tog mig under vingarna den här sommaren. Det är så sjukt generöst att han har använt sin röst för att lyfta mig. Han har gjort det tydligt att han tycker att det är problematiskt att jag inte tas emot som de andra rapparna på scenen, säger Bell och fortsätter:

– Vissa har haft svårt att unna mig framgång. De kallar mig inte för rappare och ser mig inte som en del av scenen. Det får stå för dom. Jag kallar mig inte heller för rappare, jag är Bell.

Trots de otroliga framgångarna på ”Missförstått” är Bell inte rädd för att bli en one hit wonder. Sista släppet för i år är ”Ed Hardy”, en kaxig låt där hon rappar om hur livet är sedan karriären rört sig i ultraspeed framåt. Nästa år vill hon släppa sitt debutalbum. Det blir, precis som hon, ofiltrerat och utan rädsla. 

–  För mig som artist är det viktigt att uttrycka mig och vara out there. Den ena dagen kan jag vara superpepp och den andra dagen kanske jag gråter i en Tiktok-live. Det är ingen skillnad på privata Bell eller artisten Bell, säger hon och fortsätter:

– Jag vill spräcka bubblan om att det är konstigt eller jobbigt att ta emot hjälp. Min svåra uppväxt har format mig som människa och gamla trauman kan fortfarande trigga min ångest, men idag känner jag att det är en viktig del av den jag har blivit. Det är en av mina hjärtefrågor och det är det mitt artisteri går ut på. Jag gör det för lilla Bell. 

Intervju av Stella Svärd

Foto: My Larsson