Adekunle Gold är just nu på sin albumbetitlade världsturné ”Catch Me If You Can”. Och att fånga honom var just det Kingsize lyckades med. Vi fick en pratstund med highlife- och afropopsångaren efter den intensiva klubbspelningen på Colosseum i Stockholm. 

”Sätt på alla elektroniska föremål och fånga detta otroliga ögonblick. Välkomna till AG Baby Airlines”. 

Så inleder flygvärdinnerösten Adekunle Golds konsert i Stockholm. Publiken får flyga med på hans musikaliska livsresa. Hans mjuka stämma träffar rakt i hjärtat. De känslosamma låtarna ”Sinner” och ”Okey” lämnar inte många kinder torra. Det går från att vara lugnt och vackert till att han lyfter taket med den virala hiten ”High”. I låt efter låt bevisar Adekunle, som även går under namnet AG Baby, att han har bland de bästa och kanske även mest unika rösterna inom genren idag. 

Adekunle är uppmärksam och trevlig. När Kingsize träffar honom bakom scenen i den varma logen på Collosseum håller han energin uppe trots att det märks att han är trött efter konserten.

– Jag föddes till att göra det här. Att stå på scenen varje kväll, framföra min musik och dansa. Det är något jag älskar.

Adekunle växte upp i afrobeatscentret Lagos i Nigeria. Med en konstnär till pappa uppfostrades han i ett kreativt hem och att uttrycka sig via konsten eller genom rösten var naturligt för honom sedan han var liten. Och även fast han idag kan säga att han föddes för att stå på en scen så var det inte alltid självklart. Länge slets Adekunle mellan att vilja satsa på sina konstnärsdrömmar och att samtidigt inte vilja gå i sin pappas fotspår. Men det kreativa behovet tog över och det resulterade i en examen från universitet Lagos Polytech med en Higher National Degree inom konst och design. Samtidigt gjorde han konstnärliga jobb för producenter och artister som Pheelz och Lil Kesh på den nigerianska rapparen Olamides skivbolag YBNL Nation. När hans första låt ”Sade”, en cover av One Directions ”Story Of My Life”, släpptes 2014 uppmärksammades han av Olamide och signade med hans skivbolag. Det innebar att hans musik fick en större spridning och det lade grunden för hans karriär.

När Adekunle växte upp lyssnade han på highlife, en musikgenre från Ghana som blev populär i Nigeria på 50-talet. Och när debutalbumet ”Gold” släpptes 2016 hade det tydliga highlife-influenser. Idag släpper Adekunle sin musik under det egna skivbolaget Afro Urban Records och blandar highlife med afropop. Redan 2020, med släppet av det tredje albumet ”Afropop, Vol.1”, kunde man ana att han experimenterade med ett nytt sound. Och tidigare i år på det fjärde albumet ”Catch Me If You Can” blommade det ut. Här hörs en självsäkrare och friare AG Baby.

– Nu känner jag ett behov av att vara mer extrem, prata om det jag aldrig har pratat om förut och testa nya musikaliska uttryckssätt. Skivan heter ”Catch Me If You Can” och jag menar det bokstavligen. Jag är på den fjärde nivån av min karriär och det kommer bara bli mer personligt så försök att fånga mig. 

Adekunle hyllar kvinnor i sina kärleksfulla texter. Speciellt en kvinna. One Woman-sångaren är sedan tre år tillbaka gift med artisten Simi. För två år sedan föddes deras dotter. Det har inspirerat Adekunle och bidragit mycket till det nya soundet. 

– Nu handlar det inte bara om mig längre. Jag vill få min dotter att känna att hon har en plats i den här världen och att det inte finns något att vara rädd för. På de senaste åren har jag växt som person. Jag känner att jag nu har hittat mig själv och blivit mer självsäker. Det har gett mig en frihet.

Kärleken Simi mixade och mastrade hans första album och syns i flera av hans videos och på singelomslag. I framtiden kommer ett gemensamt album, berättar han. Sedan i juni är Adekunle även ute på den världsturné som har lett honom till bland annat Paris, Amsterdam, Brixton och Stockholm. Han är nöjd med kvällens klubbspelning på Colosseum och avslöjar för Kingsize att han snart ska komma tillbaka. 

– Och då kommer jag spela på en ännu större arena, lovar han. 

Text: Stella Svärd

Foto: Candice Lawler / Platoon