Efter många turer fram och tillbaka står det nu klart att delar av Snösätra-området blir kulturkvarter. Stockholms stad och föreningen Kulturkvarter Snösätra har tecknat ett avtal som innebär att föreningen får ansvar att förvalta platsen och ges dessutom kulturstöd för att utveckla området som en mötesplats för kultur och gatukonst.

”Vi ser fram emot att tillsammans med staden, konstnärer, kulturaktörer och inte minst alla närboende, utveckla Snösätra till ett levande kvarter där kulturen med full kraft flyttar in. Platser skapas tillsammans och just medskapande är ledord för oss, både sett till innehåll och utbud i Kulturkvarteret. Vi ser ett Snösätra där man både kan ta del av konst och kultur men också vara med och skapa den”, säger Mikael Rickman, ordförande i föreningen Kulturkvarter Snösätra i ett pressmeddelande.

Industriområdet i Rågsved har länge varit föremål för en kulturpolitisk debatt i Stockholm. Samtidigt som området har vuxit fram som en av stadens viktigaste platser för graffiti och hemmaplan för street art-festivalen Spring Beast, så har beslut om rivningar och nedstängningar dominerat debatten. I ett pressmeddelande beskrivs det nya avtalet som något som kommer göra området mer levande och stärka trygghetsarbetet mellan Kulturkvarteret, staden och aktörer i närområdet.

”Jag är väldigt glad över att det här avtalet är på plats. Snösätra är ett unikt område som är enormt viktig för graffitikulturen i hela Stockholm. Därför är det bra att det nu blir de som faktiskt verkar i området som får ta täten i arbetet med att utveckla ett kulturkvarter. Snösätra är ett område vi ska vara rädda om och utveckla varsamt, och då är det bra att det blir de som har engagerat sig länge i området och har stor kunskap om platsen som får leda den utvecklingen”, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

Festivalen Spring Beast blir det första evenemanget som Kulturkvarter Snösätra anordnar efter avtalet. Ett 50-tal konstnärer från hela världen kommer till Rågsved under fyra dagar och bjuder på konst och kulturupplevelser mellan 18 och 21 maj. Under sommaren kommer fler evenemang följa på området.

Foto: Michelle Lindgren / Pressbild