"Det är som att riva en tredjedel av Nationalmuseum."

För två år sedan togs beslutet att flera fastigheter i södra delen av Snösätra industriområde ska rivas samt att marken ska saneras. Totalt ska elva av trettiofem tomter återställas till naturmark och ingå i Rågsveds naturreservat, som inrättades 2018. Trots uppropp och kritik påbörjas nu rivningen av området, något som påverkar den årliga festivalen Spring Beast samt verksamheterna i området.

I samband med rivningen vädjar nu arrangörerna bakom festivalen samt personer inom Kulturkvarter Snösätra till allmänheten genom hashtagen #bevarasnösätra. I ett inlägg på Snösätras officiella Instagram-konto går att läsa:

“Det är absurt, samtidigt som Kulturborgarrådet har sagt att vi gör staden intressantare, att vi för människor närmare varandra samt skapar ett internationellt värde. Görs inte ett enda uttalande av Kulturministern, kulturborgarrådet eller kulturförvaltningen angående rivning av platsen.

Vi behöver din hjälp att stoppa detta kulturmord, Snösätra är en extremt viktig plats för hela kultursverige, som en progressiv plats där vi som vanliga människor har möjlighet att påverka den offentliga konsten och kulturen utanför stadens och regeringens strama regelverk. Snösätra är den plats där vi får utrymme att uttrycka oss fritt och mötas.
Snösätragränd måste bevaras både norra sidan såsom den södra.

Debatten har varit pågående i flera år och politikerna vi har varit i kontakt med har inte rört ett finger.”

Även konstvetaren och graffiti-experten Jacob Kimvall är kritisk. Till Dagens Nyheter säger han:

– Det är väldigt sorgligt, säger han. Det är ett unikt område som växt från gräsrotsnivå. Att konstprojekt i det offentliga rummet uppstår och växer organiskt på det här dynamiska sättet är väldigt ovanligt.

– Det är som att riva en tredjedel av Nationalmuseum. Inom den här kulturella uttrycksformen är området känt världen över. Det går inte att komma ifrån att det är ett väldigt högt värde som nu går förlorat.

Gå in på Snösätras Instagram-konto för mer information om hur du kan stötta protesterna mot beslutet.

Visa det här inlägget på Instagram

Nordens största konstutställning ska rivas, kulturvärdet som försvinner är ovärderligt. Den 25 Augusti hände det vi var oroliga för, i Snösätragränd påbörjades rivningen. Det är absurt, samtidigt som Kulturborgarrådet har sagt att vi gör staden intressantare, att vi för människor närmare varandra samt skapar ett internationellt värde. Görs inte ett enda uttalande av Kulturministern, kulturborgarrådet eller kulturförvaltningen angående rivning av platsen. Vi behöver din hjälp att stoppa detta kulturmord, Snösätra är en extremt viktig plats för hela kultursverige, som en progressiv plats där vi som vanliga människor har möjlighet att påverka den offentliga konsten och kulturen utanför stadens och regeringens strama regelverk. Snösätra är den plats där vi får utrymme att uttrycka oss fritt och mötas. Snösätragränd måste bevaras både norra sidan såsom den södra. Debatten har varit pågående i flera år och politikerna vi har varit i kontakt med har inte rört ett finger. Samtidigt som vi bevisar återigen att vi tillsammans kan utveckla den levande och inkluderande konstscenen nationellt som internationellt, då vi besitter en unik kulturell plattform som har en otrolig potential inom flera utvecklingsområden utöver konsten och kulturen. Samtidigt som vi fokuserar på att bryta barriärer och vidareutveckla kultur Sverige. VI MÅSTE STOPPA RIVNINGEN NU! Hjälp oss att sprida detta genom att dela, kommentera och klicka på like. Så att det når ut till så många som möjligt! #bevarasnösätra

Ett inlägg delat av Kulturkvarter snösätra (@snosatra)

Foto: Instagram/@snosatra