Sedan några år tillbaka har välgörenhetsprojektet #GeTillbaka haft verksamhet i Uppsala, ett initiativ av webbyrån Wasabi Web för att främja ungt entreprenörskap, inkludering och hållbarhet i samhället. Syftet är enligt företaget att lyfta fram förebilder och inspiratörer från Uppsala, med inspiration av Arlanda flygplats vägg av kända profiler från Sverige.

Under 2023 inleddes det nya projektet Wall of Inspiration tillsammans med KFUM, Gottsunda Fritidsgård, där en vägg pryddes av ortens egna eldsjälar för att motivera och inspirera kommande generationer i området. Projektet startade med ett pingisbord som Wasabi Web skänkte, varpå fritidsgårdens ungdomsledare Petter W Roman bollade kring idén att skapa en inspirationsvägg av tavlor och graffiti. I ett pressutskick säger säger han:

“När man kommer in på ett sånt här ställe är det viktigt, speciellt när det ser ut som det gör med kriminalitet lägre ner i åldrarna att både för killar och tjejer se att det finns en fet vägg med förebilder som liknar en själv, vissa inte, från olika typer av yrkesgrupper som kommer härifrån, både för ungdomarna här och även för de som kommer på besök. Visa att det inte bara finns en väg för de som kommer härifrån, utan att visa att the sky it´s the limit som de brukar säga, men jag säger istället the mind it´s the limit.”  

Några av de som uppmärksammats är följande:

  • Artisten Veronica Maggio.
  • Skådespelaren Alexander Abdallah, känd från ”Snabba Cash” på Netflix.
  • Elit-idrottarna och entreprenörerna Vanessa Kamga och Erik Hagberg.
  • Entreprenören Deqa Abukar som nyligen blev utsedd till en av Europas 30 mest inflytelserika personer av tidningen Forbes.
  • Internationellt erkände dansaren Binta Blackout, från Gottsunda. 
  • Regissören Affe Ashkar från Gottsunda, senast aktuell på Uppsala teater med nypremiären av föreställningen Bra Där! – En hiphop historia.
  • Musikgruppen Labyrint, som kommer från Gottsunda. 

I början av juni kompletterades projektet ytterligare med ett bidrag från konstvärlden i form av Graffiti-Wall of Inspiration på fritidsgården. Denna gång ett konstverk föreställande rapparen Aki i gruppen Labyrint, skapad av konstnären Mr Dekis. Bakom kulisserna för samarbetet finns UF-företaget Urban Foundation vars talesperson Oskar Botås säger:

“Att #getillbaka lyfter unga förebilder är precis vad som behövs och något som vi på Urban Foundation är otroligt stolta över att få vara en del av! Både med projektet vi har fått äran att göra med #getillbaka men också i deras engagemang för UF och vilja att hjälpa unga företag/företagare på deras resa! Deras passion och dedikation kastar en lysande spotlight på framtida generationsvisionärer och banar väg för framtidens ännu oskriva framgångssagor.”

Aki i Labyrint postade själv om graffitimålningen på Instagram och skrev:

“SHIIIIIT!!!GOTTSUNDA! Jag är mållös. Vet inte ens vad jag ska säga men är så stolt och ärad över att få finnas målad där på väggen i fritidsgården. Wall of inspiration är ett jättefint initiativ att visa och inspirera ungdomar med bilder på folk som har lyckats med sin dröm…”

Foto: Erik Hagberg / Filip Nidler

65ba07add7a32f7b0a037f23