Till hösten får den nya svenska dramathriller-serien “Taelgia” premiär på SVT. Bakom idé och manus står Guldbagge-belönade regissören Jens Östberg. Serien utspelar sig i Södertälje, bland unga kriminella, förtvivlade föräldrar, undrande syskon och dem som försöker hålla våldet borta från gatorna. Handlingen beskrivs i ett pressutskick:

“I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. Det här är deras berättelse. Det är också en berättelse om deras familjer; undrande syskon och förtvivlade föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt köl.”

I några av rollerna ses Guldbagge-belönade Jonay Pineda Skallak (“Vinterviken”), filmdebuterande John Hanna och Ranja Jan Barvary samt Sara Shirpey (“Handen på hjärtat”, “Spelskandalen”). I en biroll syns även artisten och poeten Daniel Boyacioglu. Några av karaktärerna och dess roller beskrivs som följer:

Gabriel har precis börjat fordonstekniskt gymnasium när hans familj tvingas flytta till Ronna, ett miljonprogramsområde i Södertälje, efter att Gabriels pappa spelat bort deras hem. Den något äldre Marko, som är kung över springisarna, tar sig an Gabriel och snart växer en vänskap fram innan Gabriel hinner förstå hur livsfarlig den är. Marko leder de unga knarklangarna på uppdrag av sin surrogatbror Baloo, en tyngre kriminell. Den impulsive Marko begår snart ett spektakulärt misstag som skapar ilska högre upp i den kriminella hierarkin. Han står nu i skuld till bossen Jano.”

Sibel är nybakad polis, på väg hem till Södertälje efter några år i en mindre stad. Som djupt förankrad i den syrianska kulturen blir hon snabbt en tillgång för spaningsledaren Urban, men samtidigt växer irritationen hos hennes kollegor. De tycker att hon är inkvoterad, ett politiskt korrekt alibi. Men Sibel hamnar snart i skottgluggen även från den syrianska gruppen. Hon utsätts för hat och påtryckningar, kallas för Judas. Gradvis inser hon att hennes uppdrag är långt svårare än hon trodde, kanske till och med omöjligt.”

“Gabriels basketspelande syster Magda har just tagit klivet upp i Södertäljes elitlag Taelgia. När hon blir erbjuden att tjäna stora pengar i en läggmatch står hon inför sitt livs svåraste val: pengarna kan lösa pappans spelskulder.”

I rollerna syns följande skådespelare:
Gabriel – John Hanna
Sibel – Sara Shirpey
Marko – Jonay Pineda Skallak
Magda – Ranja Jan Barvary
Baloo – Tanki Mosa
Lucia – Oldoz Javidi
Jackie – Nurbo Bozan
Isac – Fikret Çeşmeli
Johan – Kalled Mustonen
Lilly – Nora Ericsson
Adam – Jason Iskander
Rami – Victor Andersson
Urban – Jimmy Lindström
Jano – Simon Mezher
Jaklin – Laura Majid
Milan – Cedomir Djordjevic
Rory – Marcus Engstrand
Adora – Tiedora DeGrigo
Gorgis – Isa Aouifia
Lina – Emma Broomé
Wilma – Caroline Christensson
Lukas – Daniel Boyacioglu

Tv-serien “Taelgia” ska få premiär på SVT i september 2023 och består av sex avsnitt.

Foto: Johan Paulin/SVT