Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt gör huvudrollerna.

Efter Börje Salmings bortgång förra hösten har nu dramaserien om den svenske hockeylegendarens liv och tidiga karriär slutförts. Senare i höst får serien “Börje – The Journey of a Legend” premiär på Viaplay och TV3, med Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i huvudroller. Serien beskrivs av Viaplay:

“…följer hans resa från en ung pojke i Kiruna, via sitt genombrott i Brynäs till hans proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Lika mycket är det ett nostalgiskt och visuellt porträtt av 1970-talet både i Sverige och Kanada. En tid då hockeyn var farlig på riktigt.”

Amir Chamdin, känd från rapgruppen Infinite Mass, står bakom regin av dramaserien om Börje Salming:

– Den här serien har varit ett hjärteprojekt som jag burit med mig i åtta år. Allt startade med att jag läste en tidningsartikel om Börje Salming där han berättade om sin uppväxt och utmaningarna han hade under 70-talets hockeycirkus. Det resulterade i ett härligt möte med Börje där jag berättade om min idé. Resten är som man säger historia. Börjes historia. Nu när serien är färdig känner jag såklart stolthet men också vemod, säger Amir Chamdin i ett pressmeddelande.

Seriens berättas ur Smokeys perspektiv som blir något av seriens ciceron. Smokey var Börje Salmings trogna materialare och nära vän, som i serien spelas av Jack Langedijk. Börje Salming var även djupt involverad under hela processen i projektet – från manusarbetet till vilka personer som skulle intervjuas och vilka platser som bör besökas. Manusförfattaren Martin Bengtsson hade, enligt Viaplay, återkommande långa intervjuer med Börje som lade grunden för manuset.

Huvudrollsinnehavaren Valter Skarsgård berättar om utmaningarna att gestalta Börje:

– Rollen som Börje Salming var en stor utmaning, inte minst fysiskt. Jag kunde inte stå på ett par skridskor när vi började så det var två års hård träning. Det var en lång resa men värd det alla gånger. Börje var helt otroligt och livsviktig för mig i det här projektet. Eftersom jag fick umgås så mycket med honom kunde mycket landa rätt naturligt för mig. Framförallt dynamiken där han är en så hård vinnarskalle på isen men samtidigt en så snäll och ödmjuk person privat.

Hedda Stiernstedt säger vidare:

– Det var en extra speciell och fin upplevelse att filma den här serien, vi jobbade så tajt och levde ihop så intensivt så alla i teamet, både framför och bakom kameran, kommer alltid ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta.

“Börje – The Journey of a Legend” består av sex avsnitt och får premiär den 19 november 2023 på Viaplay och TV3. 

Foto: Jenny Unnegård / Viaplay