6284dbc5b422e7360a0da4a2
Alexander Abdallah nominerad till filmfestival för egna kortfilmen “Vi var barn då”


 

 

På tisdagsmorgonen presenterade Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden de nominerade bidragen. Arrangemanget beskrivs som Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. De tävlande i Startsladden kommer att visas på Göteborg Film Festival den 30 januari.

 

– De åtta filmer som nominerats till Startsladden visar på en oerhörd bredd, med historier som bjuder på både humor och skarpa samhällsanalyser såväl som visuell filmmagi. Vi ser även en stor bredd i representationen både framför och bakom kameran, och om årets startfält ska ses som ett lackmuspapper för svensk films framtid så ser den onekligen ljus ut, säger Annie Karlsson, ansvarig för kortfilmsprogrammet på Göteborg Film Festival.

 

 

Bland de nominerade återfinns “Snabba Cash”-skådespelaren Alexander Abdallah, som tillsammans med Mustafa Al-Mashhadani står för regin av kortfilmen “Vi var barn då”. Filmen beskrivs som följer:

 

“Alexander har gjort en film om tugget vid bänken i orten där han växte upp. Oläkta sår rivs upp när han visar den för sina barndomsvänner och filmen skapar konflikt i det förut så tighta gänget… // … en poetiskt frustande känslomässig urladdning om förortsnormer, machokultur och orden som dödar.”

 

 

Övriga nominerade är:

 

“Josef”
Regi: Aman Niel
Josef är på väg hem när han blir inbjuden till en lägenhet han inte varit i tidigare. När hans ålder kommer på tal ställs både sanningar och lögner på sin spets. Starkt drama där tvekan, hierarkier och gråzoner skildras med fingertoppskänsla och nerv.

 

 

“Den japanska illusionen”
Regi: Johan Jonason
Drömmen om Japan och oväntade karriärsmöjlighter när en morbror målar upp framtidsplanerna för en pojke i en skruvad, bisarr och underbart humoristisk film, där sumobrottande skuggfigurer och varulvsyl skapar ett oförglömligt crescendo.

 

 

“Bankrånet”
Regi: Fanny Ovesen
Mellan tagningarna händer allt på en och samma gång medan läraren gör sitt bästa för att hålla styr på barnens filminspelning. Kaotiskt, ärligt och oförställt i en lika genial som rolig hyllning till filmskapandet.

 

 

“En sol i natten”
Regi: Desirée Mwepu
Två tjejgäng under en febrig sommarkväll i en Stockholmsförort. Samma plats, men två helt olika världar. En sol i natten är ett poetiskt laddat vykort, levererat med cinematisk perfektion, och en bitterljuv bild av ett systerskap som är både inkluderande och villkorat.

 


“Nattpass”
Regi: Lia Hietala & Hannah Reinikainen
Varje söndagsmorgon efter nattpasset på strippklubben Chat Noir i Göteborg beger sig Becky och Sara till Café Tintin för att äta frukost tillsammans. Här avhandlar de allt från pengaångest, moderskap och husdjursdrömmar, till hur de bäst ska bemöta slemmiga gubbar och nedlåtande kommentarer kring sin yrkesroll.

 

 

“Bromance”
Regi: SaraKlara Hellström
15-årige Räkan sitter hemma och gamear när han motvilligt blir meddragen på fest. Väl på plats känner han sig obekväm och det är tydligt att han inte platsar in. Till slut får han nog och gör något drastiskt. Ett starkt ungdomsdrama som undersöker mansroller, normer och vänskap på ett intimt och träffsäkert sätt.

 


“Pitch”
Regi: Gustav Bohman
Gigekonomin under lupp när två filmare skapar reklamfilmer som de sedan försöker sälja in till bolagens representanter. Fördomar både bekräftas och kommer på skam i en film som med humor och skärpa rör sig mellan olika berättarplan.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL