Fintech är en förkortning av finansteknologi (från engelskans financial technology) och innebär att man kombinerar finansiella tjänster med ny teknik och mjukvara för att på så sätt skapa nya smarta och innovativa lösningar.

Fintechbolagen “moderniserar” ofta en vanlig banktjänst, det kan handla om att man kopplar samman ett traditionellt bankkonto med en app som låter användaren enklare föra över, växla eller spara pengar. Eller att man utvecklar smidigare betalningstjänster som förenklar betalning i nätbutiker, något som underlättar för både kunder och företagare.

Även företag inom försäkringar, investeringar, kredit- och långivning och kryptovalutor använder sig av fintech för att skapa användarvänliga tjänster som underlättar vardagen.

Fintech i Sverige 2020

Fintech-branschen är glödhet och Sverige (och då framför allt Stockholm) är ett av de länder som ligger i framkant. Det har startats upp många fintechbolag under de senaste åren, vissa av bolagen verkar bara inom landet medan andra är stora globala aktörer.

Klarna och Trustly har du exempelvis säkert hört talas om, det är svenska bolag som sköter betalningar och transaktioner på nätet.

I den här artikeln går vi igenom några spännande svenska fintechbolag och presenterar lite nya tjänster som har lanserats under den senaste tiden.

Klarna – världsledande svenskt fintechbolag

Svenska Klarna är faktiskt ett av världens största fintechbolag vars betalningslösning numera inte bara används av svenska e-handlare utan av stora företag som Disney, Samsung och Spotify. Företaget grundades 2005 och har nu en årsomsättning på över 4,5 miljarder (!) kronor.

Klarna har både skapat en användarvänlig betalningslösning som gör det enklare att handla och betala på nätet. Man tar även kreditrisken vilket innebär att företagaren får betalt av kunden oavsett om personen sen betalar sin faktura till Klarna eller inte.

Klarna fortsätter att lansera innovativa tjänster, under 2019 lanserade man sitt kreditkort Klarna Kort och man planerar även att börsnotera i USA inom något eller några år.

Lendify – låna från privatpersoner

Svenska Lendify ger privatpersoner möjligheten att låna från andra privatpersoner, istället för att behöva vända sig till en bank. Lösningen kallas för person-till-person-lån, eller P2P-lån.

Som privatperson kan man genom Lendify både låna pengar och låna ut pengar till andra. 

På Financer.com kan du läsa mer om hur det fungerar med P2P-lån, både för dig som vill låna eller kan tänka dig att låna ut pengar.  

Ett exempel på hur att Lendify skapar smarta tjänster är genom belöningsprogrammet Lendify Rewards, där man genom att sköta sina betalningar samlar poäng vilket leder till att man kan sänka räntan på sitt lån.

Under 2019 började Lendify att samarbeta med nätmäklaren Avanza så att kunder hos Lendify numera kan se sitt innehav i avanzakontot.

Direktbetalningar med Trustly

Även Trustly är ett svenskt fintechbolag som är mest kända för sina direktbetalningar. Genom Trustly går det att föra över pengar direkt från bankkontot till en handlare och signera med BankID. Transaktionen går både fort och är säker. Trustly samarbetar med bland annat Shopify, Paypal och Avanza.

Trustly växer så det knakar, under 2019 så har man flera hundra anställda över hela världen och hanterar hela 9 miljoner transaktioner per månad.

Det senaste samarbetet är, under slutet av 2019, är med pantlösningen iPANT som vars pantstationer kan placeras i miljörum och där man kan få pengarna för panten överförd direkt till sitt bankkonto.

Fler spännande mindre svenska fintechbolag

Om du är nyfiken på fler svenska mindre fintechbolag har vi här en lista med några intressanta bolag:

  • Bambora (betalningslösningar för företag, används av bl.a. Specsavers och Komplett)
  • Billhop (betaltjänst för att underlätta att betala räkningar med kort)
  • Instantor (snabbar upp finansiella beslut i samband med kreditgivning)
  • Lifeplan (digital robotrådgivare inom pensionssparande)
  • Lysa (robotrådgivare som kan sköta ett automatiskt sparande utifrån dina preferenser)
  • Opti (automatiskt sparande i billiga fonder, i appen kan du följa utvecklingen)
  • Wint (automatiserad bokföring för företagare)