Som vi alla kan känna så har musiken stor påverkan hos oss. Det är förstås av den anledningen som vi kan resa till ett annat land för att se vår favoritartist live, eller gå på festival. Musik kan också plötsligt motivera oss till att vilja göra saker vi förknippar med en särskild låt eller genre.

Associationer

Ofta förknippar vi musik med en särskild syssla, och många av dem är förstås vedertagna. Det är väl sällan vi föreställer oss att någon muskelknutte på en harley davidson dundrar ut jazz ur sina högtalare? Nej, jazzen är snarare förknippad med dimmade nattklubbar och pampiga spelhallar, men också på nätet. Tittar vi på olika spelsidor i Sverige har de alla ett gäng spel där jazz utgör ljudbilden, där det mest förekommande är roulette.

Det finns mängder av vedertagna associationer i musikens värld. Förutom att den klassiska genren jazz är perfekt för mysiga kvällar och rock gör sig klockrent ute på vägarna en varm junidag, så kan instrumental pianomusik vara räddaren i nöden när vi pluggar hemma. Likaså är pop förknippat med stadsfester, men också när vi är ute på stan och handlar kläder eller trimmar frisyren.

Ja, olika typer av musik associeras med alla möjliga sorters situationer. När vi känner en association, tenderar vi att vilja agera utefter den. Det vill säga att när vi hör den där särskilda låten aktiveras en trigger i oss; plötsligt vill vi studsa ner på stan för att handla ett par nya sneakers, samla vännerna för en vända på favoritbaren, eller glida in på första bästa biljettsajt och köpa en konsertupplevelse. På så sätt har associationer en stark påverkan på vårt beteende.

Stimulerar hjärnan

Musiken hjälper oss att nå en särskild sinnesstämning, är underhållande och ger våra upplevelser en ytterligare dimension. Musik stimulerar också hjärnan. Som de flesta av oss känner till består hjärnan av flera delar, som fokuserar på olika områden.

Och enligt den erkända sajten Be Brain Fit menar de att musiken hjälper oss att hålla hjärnans områden varma. Detta får oss bland annat att känna oss mer i kontroll över våra liv, samtid som vi även sänker våra stresshormoner.

Musikens positiva effekter på hjärnan gäller framförallt den genomsnittliga personen som lyssnar på musik 32 timmar i veckan. Med det sagt vet du vad du ska göra om dagarna när du har möjlighet.

Musik är ett mäktigt fenomen, som också för människor samman på alla sätt och vis.