5f2d30fa05d9010e180815f2
Klassiska hiphop-rivaler


 

 

Hiphop rivaler

 

Hiphopen har en lång historia av rivalitet och det finns många historier att berätta. Hiphop har alltid varit tävlingsinriktat, särskilt med tanke på alla “battles” som anordnas genom åren. Musiken handlar om att sticka ut och visa sig lite vassare än sina konkurrenter. De flesta hiphopare har dessutom stora egon och är inte rädda för att sticka ur mängden, vilket också uppmuntras av publiken. Rivalitet är inte bara negativt utan tack vare alla ”beefs” genom åren har vi fått ta del av några fantastiska låttexter och sånger. Här kommer vi ta en lite närmare titt på några av de mest uppmärksammade rivaliteterna genom åren.

 

Tupac Shakur vs. The Notorious B.I.G.

 

Tupac är en av hiphopvärldens största legender och hans fans var inte nådiga när rapparen The Notorious B.I.G släppte låten “Who Shot Ya?”. De tyckte nämligen att låten var en parodi på den skjutning Tupac utsattes för under 1994. Tupac kände att låten var personligt riktad mot honom vilket var starten på denna rivalitet. Tupac var inte sen med att svara och släppte sedan en låt kallad “Hit Em Up” tillsammans med Outlawz. Många anser att detta är en av hans mest passionerade verk. Båda två av dessa ikoniska rappare blev dessutom mördade under sin storhetstid vilket har uppmärksammats i flera filmer och dokumentärer. Detta är utan tvekan en av de största rivaliteterna i hiphop-världen.

 

Foxy Brown vs. Lil Kim

 

Det är inte bara mellan manliga hiphopare som det uppstår rivalitet, även kvinnliga artister kan skapa drama. Foxy Brown och Lil Kim var vänner under skoltiden och pratade även om att jobba tillsammans. Dock skulle båda deras egon sätta stopp för detta samarbete. Allt började med att båda artisternas debutalbum släpptes med bara några veckors mellanrum, och flera medier anklagade dem för att ha på sig samma kläder på omslagen. Dessutom har de båda öppet stöttat sina rivaler i media. Rivaliteten pågår ännu idag och enligt flera källor pratar de fortfarande inte med varandra. Detta gör att även denna rivaliteten tar plats på vår lista.

 

50 Cent vs. Ja Rule

 

Denna rivalitet sägs ha sin början då en nära vän till 50 Cent snodde en kedja från Ja Rule vilket skapade spänning mellan de båda rapparna. De två hamnade även i en öppen dispyt på en nattklubb i Atalanta. Det gick till och med så långt att 50 Cent blev knivhuggen när Ja Rule och hans anhang besökte samma skivbolag i New York, staden de båda härstammar från. Det är alltså inte bara musiken det handlar om i detta fall utan det har gått betydligt längre än så. Dock är det inte så stora rivaler idag då Ja Rule inte lyckades bygga samma karriär som 50 Cent.

 

Många rivaliteter inom hiphopen kan liknas de du ibland ser vid ett pokerbord, att försöka få ett övertag genom att utsätta sina motståndare för ”trash talk” där de blir nervösa och börjar tvivla på sitt spel, är en vanlig taktik. Att prata illa om motståndare i media sker också. Vill du hitta fler liknelser kan du besöka sidor som förklara hur poker online funkar och lära dig mer om spelet och de strategier du kan använda dig av.  

 

Foto: www.photosbyalyssa.com/Wikimedia CommonsPublicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL