Sportprofiler som sadlat om efter karriären


 

Det har blivit allt mer populärt för sportprofiler att ägna sig åt travsportens värld efter att deras karriärer har nått sitt slut. Allt ifrån hockeystjärnor som Peter Forsberg och Mats Sundin, till fotbollsspelare som Tomas Brolin och Marcus Allbäck, såväl som handbollsspelarna Magnus Wislander och Magnus Jernemyr har hittat kärleken i hästsporten.

 

Det är vanligt för idrottare att känna sig lite vilsna efter att karriären har nått sitt slut. Den sport som de ägnat så många år åt, alla träningspass, långa resor, matcher, livsstil rent generellt är nu borta. Ett hål som kan vara svårt att fylla. Den spänning som funnits där under så många är, tävlingsinstinkten och vinnarkänslan. En känsla som många nu alltså har funnit inom travvärlden. En inkörsport där idrottarna återfunnit tävlingsinstinkten och ett nytt intresse, främst med fokus på att själva investera i hästarna.

 

Magnus Jernemyr var under många år en klippa att räkna med i Sveriges försvarslinje när det drog ihop sig till mästerskap. Han hann med en Champions League vinst, tre spanska titlar och sju SM-guld. Det blev även en silvermedalj i OS 2012 under den proffskarriär som varade 23 år.

Jernemyr är en av många profiler som valt att investera i sporten och det har han gjort tillsammans med handbollskollegan, Johan Sjöstrand, som Aftonbladet skriver https://www.aftonbladet.se/sportbladet/profilernassatsning. De har redan hunnit bli väl insatta i travsportens värld. Det är ett intresse som är en betydlig investering, men som kan löna sig i det långa loppet. Det största loppet inom travvärlden, Prix d’Amérique, betalar ut närmare fem miljoner kronor i första pris till segraren varje år. När det gäller mindre lopp i exempelvis Sverige rör det sig fortsatt om stora summor, ofta i närheten av sexsiffriga belopp.

 

Jernemyr som blev van att vinna under karriären hoppas nu på framgångar på travbanorna, som sannolikt blivit ett bra komplement till det fortsatta handsbollsintresset. Att spela på både handboll och trav är något som varit populärt bland det svenska folket under en längre tid, och numer ofta görs online på bland annat https://www.betfair.se/sport/handball. Där går det till exempel att spela på svenska och internationella handbollslag, och att betta inom olika ligor.

 

Peter Forsberg är en annan idrottare som köpt hästar och uttalat sig angående den nyfunna känslan i en intervju med Expressen, https://www.expressen.se/sport/trav/foppa-klart-det-ar-mycket-pengar/.

“Det är svårslaget att få åka ut till Valla när man vet att hästen ska springa om tre timmar. Det är någon speciellt, man känner det hela dagen. Det var samma känsla som när man spelade och visste att det var match samma kväll. Nu vet man att hästen ska springa.”

Vilket återkopplar till den tidigare nämnda känslan som många sportprofiler saknat efter att de lagt ner sina karriärer, vare sig de utspelat sig på en hockeyrink, handbollsplan eller gräsyta. Det är alltid kul att hitta något nytt intresse, vare sig det gäller trav eller ens sport i sig. Vi är trots allt vanedjur som generellt gillar att hålla någon sorts mönster i det vi gör, vare sig det gäller att hålla en viss rutin, tävla på ett visst sätt eller gå samma promenadsträcka. Att hitta ett nytt intresse kan upprätthålla en gammal vana, även om det sker på ett annat sätt.

 

 

 

Foto: Kanal 75 (CC BY 3.0) / Thomas Blomqvist (CC BY 3.0)

 Publicerat:
RedaktionenNULL