Yasin backar kritik om regeringens kulturpolitik under coronapandemin


 

 

Efter månader av restriktioner i spåren av coronapandemin har företrädare inom kultursfären, främst inom livescenen för konserter och festivaler samt teater, efterlyst klara besked kring hur framtiden kommer se ut. I en debattartikel i Expressen, på måndagen, krävde komikern och författaren Jonas Gardell att kulturminister Amanda Lind (MP) ska avgå. Detta på grund av hennes och regeringens oförmåga att lämna besked i frågan kring hur en gradvis öppning av livescener över hela Sverige ska kunna göras under 2020 och 2021. Gardell skriver:

 

“Genom att offra en mängd frilansande människor som inte har någon stark lobbyorganisation bakom sig kan man framstå som handlingskraftig och tuff, medan man vikt sig för flyget, detaljhandeln och andra. Det är uppenbart att regeringen inte tycker att vår industri har samma status eller tyngd.”

 

 

I en tidigare debattartikel har han även ställt han vidare retoriska frågeställningar kring varför vissa sektorer fått öppna upp, medan andra får kämpa vidare utan konkreta besked:

 

“Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte med en fullsatt teater? Om man fattar beslut som får sådana förödande konsekvenser måste man åtminstone kunna redogöra för varför. Hur kommer det sig att corona enbart verkar smitta bara om någon spelar gitarr eller gör stand up comedy?”

 

 

Nu manar Gardell till att regeringen tillsätter en kulturminister som förstår branschens behov:

 

“Regeringen måste nu våga regera. Fatta beslut och ta itu med konsekvenserna. Inte fortsätta med vagt och till intet förpliktigande babbel om kulturens värde medan man ger en hel bransch näringsförbud.”

 

 

Efter att artikeln har publicerats stämmer många artister och branschmänniskor in i kritiken. En av dessa är den i somras albumaktuella Yasin som säkerligen hade turnerat land och rike runt under denna sommar, med hyllade skivan “98.01.11” i bagaget. Via Instagram citerar rapparen Jonas Gardells artikel:

 

“Vi betalar miljontals kronor i skatt. Sluta se kultur och underhållning som grädden på moset!”

 

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Vi betalar miljontals kronor i skatt. Sluta se kultur och underhållning som grädden på moset! @jonas.gardell

Ett inlägg delat av MadeNiggaMusic 🎶 (@yasinthedon)

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL