lavin-trollhattan-S
Sofiakyrkan, låt klockorna ringa tills vi alla är säkra igen!


Kingsize-skribenten Mariana Benyamin Sir efter dådet i Trollhättan.

 

 

Först och främst vill jag säga: vila i frid Lavin och Ahmed. Mina tankar går till deras familjer.

 

 

Sverige har under en lång tid varit otryggt för icke-vita, det rasistiska hatet kommer i vågor, gång på gång. Likt en kronisk sjukdom, en infektion som blivit resistent mot all typ av medicin. Med tårar i ögonen kommer jag lägga fram sanningen svart på vitt. Att det svenska samhället på senare år har normaliserat rasismen och bjudit in rasismen till det offentliga rummet är ingen nyhet. Rasismen har en stark prägel över vårt samhälle och har de senaste dagarna tagit i uttryck via bränder av asylboenden och en rasistisk skolattack som kostade två, icke-vita, unga killar livet. Den ena var bara 15 år gammal.

 

 

Jag minns min ilska, min sorg och mina tårar dagen jag fick reda på att polisen i Jönköping tillåtit nazister manifestera i MIN hemstad. Jag minns chocken och frustrationen. Maktlösheten. Den 1:a maj 2014 marscherade nazisterna genom Jönköping och det kallades för ”demokrati” och ”yttrandefrihet”.

 

Nazister och rasister drömmer om ett homogent land. Alla andra minoriteter nedvärderas och ska ”rensas” bort. Det finns inget demokratiskt i ideologin, bara hat.

 

 

Lavin Eskander, var bland annat med och gjorde videon till Medinas låt ”Där Palmerna Bor”. Han var även grundare och regissör för Blakklight Pictures och jobbade med musikvideos. Han arbetade även som elevassistent på skolan Kronan i Trollhättan. Det som kom att spela en stor roll var hans etniska ursprung och det kan vi inte blunda för. Det finns filmklipp som visar att mördaren passerade vita elever i skolan, pratade med dem, utan att döda dem. Lavin Eskander försökte stoppa mördaren, som var på väg att döda icke-vita elever, skadorna han fick under ingripandet ledde till hans död. Lavin hade jobbat på skolan i en och en halv månad.

 

 

Den 15-åriga Ahmed Hassan, kom från Somalia och hade bott i Sverige under tre år. Han var elev på skolan Kronan och mördades också igår.

 

 

Igår kväll diskuterades ämnet på SVT. I studion satt experter som kunde besvara frågan “Vad ska jag säga till mina barn när de frågar om det kan hända dem?”. Egentligen är det sanna svaret “Vita barn löper mindre risk för att dödas av rasister”.

Förr i tiden brukade kyrkklockor ringa i syfte att varna människor för fara. Sofiakyrkan i Jönköping lät klockorna ringa i två timmar under nazisternas manifestation i staden den första maj 2014- något som inte hade hänt sedan andra världskriget. Svenska Kyrkan visste att Jönköping befann sig i fara.

 

 

Att födas i ett samhälle där normen är vit och själv vara icke vit leder automatiskt till svårheter. Sverige har under en lång tid varit otryggt för icke-vita, det rasistiska hatet kommer i vågor. Sorgligt nog lär vi oss ALDRIG av historian, den kommer upprepa sig tills vi förändrar samhället. Nu har det gått så långt att två killar dött på grund av rasismen- i en skola! Det är två liv för mycket.

 

Den rasistiska skolattacken, terroristattacken, är ett resultat av det infekterade Sverige vi lever i. Kan vi snälla försöka bota landet tillsammans? Jag vill inte att en endaste människa ska skadas eller dö på grund av dess etniska ursprung. Inte i mitt land! Så fram tills dagen vi lyckats rädda Sverige från dess infektion: Sofiakyrkan- låt klockorna ringa, vi är inte säkra än.

 

 

 

// Mariana Benyamin Sir

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL