Jireel och Lamix uppträder vid global skolstrejk för klimatet i Kungsträdgården


 

 

På fredagen den 24:e maj har ungdomsrörelsen Fridays For Future arrangerat en ny global skolstrejk för klimatet. “Global Strike For Future” kommer precis som sist äga rum på över tusen platser runtom i världen och i Stockholm går aktionen av stapeln i Kungsträdgården tillsammans med ett stort liveprogram. Miljöaktivisten och numera världskändisen Greta Thunberg kommer att hålla tal, liksom klimatforskare och strejkare från Fridays For Future. Dessutom kommer våra egna hiphopstjärnor Jireel och Lamix uppträda på scen tillsammans med namn som norska Astrid S och svenska Molly Sandén, Danny Saucedo och Annika Norlin. Dagen inleds 11.30 med samling för en gemensam marsch från Humlegården till Kungsträdgården.

 

Lamix säger själv om sin medverkan:

 

– Jag har varit blind när det kommer till frågor som denna. Jag lever mitt liv och vet inte riktigt hur jag påverkas av något som det här i min vardag. Sen tar jag mig en tankeställare och fattar att allt vi gör och alla omkring mig påverkas utav det här. Därför väljer jag att ställa upp. För min egen skull. För att jag vill veta mer och för att jag vill vara med och påverka.

 

Den globala skolstrejken äger rum två dagar innan EU-valet i Sverige.

 

– EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid, säger Isabelle Axelsson från Fridays For Future.

 

Se schema för dagen nedan.

 

Tider för Global Strike For Future i Stockholm 24:e maj
11.30 Samling i Humlegården för alla som vill gå med i marschen
12.00 Marsch från Humlegården till Kungsträdgården
13.00 Programmet på scen i Kungsträdgården börjar
Det blir tal av Greta Thunberg, klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin Centre for Climate Research och skolstrejkare från Fridays For Future. Dessutom blir det liveframträdanden med Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin.

 

 

Foto: (Lamix) Mats Bakken (artikelbild) Anders HellbergPublicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL