Cherrie ansluter till “FridaysForFuture”-manifestation i Stockholm


 

 

I början av nästan vecka samlas världsledarna till ett extrainsatt klimatmöte, sammankallat av FN:s generalsekreterare António Guterres, på grund av de stora skolstrejkerna för klimatet. I samband med detta möte arrangerar skolstrejksrörelsen FridaysForFuture en hel vecka av aktioner som börjar med en global skolstrejk den 20:e september och avslutas med en storstrejk den 27:e september. Utöver skolungdomars medverkan uppmanas alla vuxna att delta för att sätta press på politikerna att agera emot den pågående klimatkrisen.

 

 

Budskapet till politiker och makthavare för båda strejkdagarna lyder:

 

• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer
• Följ Parisavtalet och bevisa det
• Lyssna på klimatforskningen
• Miljö och klimaträttvisa för alla.

 

 

Greta Thunberg kommer således finnas på plats för FN:s toppmöte “CLIMATE ACTION SUMMIT” 20-23:e september i New York. I New York City låter borgmästaren alla skolelever lämna skolan för att delta i strejken utanför FN-skrapan.

 


”Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.”

 

 

I Stockholm, där rörelsen först började i augusti förra året, kommer det fredagen den 20:e september att hållas en global skolstrejk för klimatet som börjar kl 13:00 på Mynttorget. Därifrån kommer det sedan gå ett demonstrationståg till Medborgarplatsen där skolstrejkare kommer hålla tal och artisterna Cherrie och Miss Li uppträder live. Utöver detta kommer det även hållas aktioner på 110 platser i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö och Simrishamn i söder. Se Facebook-event för Stockholms-aktionen.

 

I Stockholm är strejken den 27:e september på Medborgarplatsen kl.13:00 med scenprogram med tal från skolstrejkare, forskare och organisationer och liveframträdanden från kända svenska artister.

 

 

 

 

 

Foto: Jana Eriksson

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL