Recension – Shazaam “Äventyret Vinner Alltid” (EP)


Av Malkolm Landréus.

 

 

Sedan första gången jag hörde raderna ”mitt namn är John Landenfelt / glider runt i kläder stora som ett tolvmannatält”, på Ri-Fas låt ”Crunked Out”, har de etsat sig fast i minnet. Jag minns hur jag och en vän skrattade gott åt rim som ”jag droppar bomber som Saddam Hussein / under primitiva förhållanden som Tarzan och Jane” och desperat försökte imitera Tay Tays tungvrickande refräng i samma låt. Som alltid med minnen från forna glansdagar tenderar de att bli starkt sammankopplade med ens person och varje gång jag hör Shazaams runda ”r” och klyftiga punchlines känns det som ett kärt återseende.

 

 

Shazaam, tidigare under aliaset Beväpnad Tjockis och en del av Ri-Fa, är en av landets mest produktiva artister och mest framstående battlerappare. Efter otaliga demos, mixtapes och battles har han i modern tid hunnit med en EP i form av ”Battle MC” och dubbelalbumet ”I huvudet på John Landenfelt”. Men vägen hit har varit lång och brokig och trots sin uppenbara talang och en respekterad plats i hiphop-Sverige har han ofta verkat i periferin – fram tills nu. Efter signeringen med Sony-labeln Team Galagowear Records är andra albumet på gång och denna EP är startskottet. Titeln ”Äventyret Vinner Alltid” anspelar på den resan och utgår från premissen att Shazaam oavsett vad, alltid har roligt. Resan är målet och viljan är bensinen.

 

 

Öppnings- och titelspåret ”Äventyret Vinner Alltid” är en snygg ”Donald Trump”-flört där Shaz rappar med ett lekfullt flow över en catchig produktion, som liksom refrängen delvis är översatt från originalet av Mac Miller. Ett otroligt härligt spår som ger känslan av att han är på ett bra ställe i karriären och ser ljust på framtiden. På ”Blyertspenna”, som liksom ”Mina Ord” har varit ute sedan tidigare, sätter Shazaam orden på den tidigare nämnda viljan som aldrig har svikit honom. Och även om titeln och refrängen, precis som på klubbdängan ”Rymdraket” (med Ri-Fa-kollegan SmoJo), är aningen banal så är det en bra låt med ett tungt beat.

 

 

”Fortuna & Herr Faktura” vidrör relationen mellan verklighet och pengar och på ett skönt laidback beat visar Shazaam ytterligare prov på sköna ordlekar som ”ville bli rika – snabba stålar / vita adidas – svarta plåtar / flippermaskiner med gammastrålar / sitter i bilar likt blixten McQueen – i California / Casanova / Blake och Serena – Vicky Christina / Barcelona / det var sånt som han blev lovad”. EP:n avslutas med låten ”Mina Ord” – en låt som förtjänar kolossalt mycket mer uppmärksamhet än den fått sen den släpptes i november ifjol. Enligt mig är det hans bästa låt, med snygga literära referenser till ett galet tungt Masse-beat.

 

 

Problemet som Shazaam ofta har haft är att göra bra låtar. De som har ett öra för svensk hiphop har alltid vetat vad han kan rapmässigt, men undermåliga produktioner har ofta stjälpt helheten och framförandet av innehållet har fått lida. Med TGR-etiketten har han nu äntligen rätt förutsättningar för att lyckas och jag både hoppas och tror att det kommande albumet är det som äntligen tar Shazaam in i finrummet på allvar. Med ”Äventyret Vinner Alltid”, i kombination med sin obotliga optimism och vilja, börjar det närma sig på riktigt.

 

 

Press

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL